Šaltieji užkandžiai

Šiais laikais maisto porcijos valgyklose žymiai didesnės nei, pavyzdžiui, prieš 50 metų. Pagalvokite, ar jums tikrai pietums reikia dviejų didelių cepelinų ar didelio kepsnio. Pasidomėkite galimybe užsisakyti pusę porcijos arba rinkitės maistą iš užkandžių meniu – ten porcijos visuomet žymiai mažesnės, rašoma leidinyje „Savaitraštis Kaunui“.

Pradėkime nuo salotų

Pietauti ar vakarieniauti pradėkime nuo salotų. Jos ne tik turi vertingų maistinių medžiagų. Tyrimais įrodyta: jei pradedate valgyti nuo salotų, iki 10 proc. sumažėja dienos kalorijų kiekis, gaunamas su maistu.

Atsargiai – padažas

Valgydami salotas užsipilate padažo? Atsargiai, nes jame gali būti šimtai kalorijų. Neskubėkite pilti padažo ant salotų – pirmiausia tiesiog paragaukite jo, pakabinę šakute, o salotas baikite valgyti be padažo.

Kavoje slepiasi kalorijos

Daugelio šiuolaikinių madingų kavos gėrimų, kuriuos taip noriai renkasi jaunimas, kalorijų kiekis prilygsta priešpiečiams. Prieš pirkdami kavos puodelį pasidomėkite, kas į jį įpilta. Saldintą, balintą ar su priedais kavą keiskite juodos kavos puodeliu.

Kalbėkite eidami

Jei sulaukėte skambučio, pasistenkite atsistoti ir vaikščioti kalbėdami telefonu. Jeigu kasdien papildomai vaikščiosite bent 10 min., tai gali virsti 1000 sudegintų kalorijų per mėnesį.

Kramsnokite riešutus

Sauja riešutų per dieną, anot mokslininkų, yra ne tik svarbus baltymų bei riebalų šaltinis. Tyrimai rodo, kad daugelis žmonių, turinčių įprotį kasdien mėgautis riešutais, linkę priaugti mažiau antsvorio.

Stovėti geriau

Žmogus vidutiniškai sudegina 100 kalorijų per valandą sėdėdamas ir apie 140 kalorijų stovėdamas, teigia mokslininkai. Kasdien bent dvi valandas stovėkite, o ne sėdėkite. Per metus neteksite iki 2,5 kilogramo.

Miegas degina kalorijas

Mokslininkai įrodė: jei neužmerkiate akių, kai norisi miego, organizmas ima gaminti streso hormoną kortizolį, kuris didina alkio jausmą. Mažai miegant, organizmas degina mažiau angliavandenių, kaupia juos riebalų pavidalu.

Daugiau baltymų kasdien

Valgykite daugiau baltymų turinčio maisto: liesos mėsos, pieno produktų, žuvies, kiaušinių. Šis maistas padeda labiau augti raumenų audiniui, taip pat suteikia organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Mankštos dienoraštis

Kasdien rašykite sporto dienoraštį. Jame žymėkite, kiek sportavote, kokius pratimus atlikote ir kaip jautėtės. Užrašai skatins jus siekti geresnių rezultatų, motyvuos toliau sportuoti.

Pieno produktai kasdien

Įpraskite kasdien suvalgyti ką nors pieniško - sūrio gabalėlį ar jogurto indelį. Pieno produktai yra svarbus gerųjų bakterijų, baltymų, vitaminų šaltinis. Ir ne tik. Nauji tyrimai parodė, jog svorio netenkama greičiau, jeigu jogurtas įtraukiamas į svorio mažinimo dietas.

Nepamirškite obuolio

1 obuolys prieš kiekvieną valgį – toks įprotis sumažina suvalgomo maisto kiekį, todėl ypač tinka metantiems svorį. Viename obuolyje yra apie 5 gr ląstelienos, kuri pagerina žarnyno darbą ir suteikia sotumo jausmą.

Gerkite daugiau vandens

Dažnai troškulį supainiojame su alkiu, todėl nepamirškite atsigerti vandens prieš puldami užkandžiauti.

Vaikiški žaidimai

Jei vaikai žaidžia judrius žaidimus, nesidrovėkite ir prisijunkite prie jų. Judrūs žaidimai puikiai degina kalorijas, todėl nelikite nuošalyje.

Venkite duonos gamin

Nepiktnaudžiaukite duonos gaminiais – juose yra daug angliavandenių. Jei negalite jų atsisakyti, valgykite viso grūdo duonos gaminius, kuriuose daugiau ląstelienos.

Valgykite sočius pusryčius

Pusryčiai itin reikalingi kasdieniame racione. Anot mokslininkų, tyrimai parodė, kad valgant pusryčius mažiau nutunkama.

Valykite dantis po valgio

Jei tik įmanoma, valykitės dantis po kiekvieno valgio. Tai nuslopins norą nuolat ką nors kramsnoti.