„Mankšta darbo metu – tai būdas atsipalaiduoti, pamiršti stresą ir padidinti savo darbo našumą“, – sako L. Ramybė ir dalinasi 5 pratimais, padėsiančiais išjudinti kūno raumenis ir sąnarius, nė neatsitraukiant nuo darbo stalo, rašoma pranešime spaudai.

Pasak specialisto, tempimo pratimai, kaklo srities atpalaidavimas ar nesudėtingi pritūpimai darbo vietoje ne tik pagerins kraujotaką, mąstymą, atpalaiduos raumenis, bet ir padės atsikratyti blogų įpročių.

„Blogi įpročiai išeiginių neturi. Pasimankštinti darbo metu, tiesiog sėdint savo darbo vietoje, dažnai nedrąsu, nes baiminamasi kolegų požiūrio. Žmonės pamiršta, kuo tai naudinga ir kreipia dėmesį į kitų nuomonę. Siūlau nežiūrėti į kitus ir pradėti nuo savęs, taip geru pavyzdžiu užkrečiant ir kolegas. Pertraukėles darbe galima leisti prasmingai“, – pataria sporto specialistas L. Ramybė.

L. Ramybės rekomenduojami pratimai darbo vietoje

Siūlomi L. Ramybės pratimai skirti viso kūno mankštai: galvos, kaklo, rankų, juosmens, kojų sritims. Treneris juos atlikti rekomenduoja palaipsniui: kartoti 1-2 kartus per dieną. Kiekvieną pratimą atskirai galima atlikti pusvalandžio trukmės intervalu: pradėti nuo kaklo, pečių mankštos ir baigti atsispaudimais.

1. Mankšta pradedama nuo galvos ir kaklo srities. Galvos sukimo, pečių srities raumenų pratimai padeda atsipalaiduoti ir nuimti stresą. Jie naudingi ir reikalingi tiek vyrams, tiek moterims. Pratimas atliekamas sėdint kėdėje, rankas padėjus ant šlaunų. Lengvais judesiais lenkiame galvą pečių link į kairę, po to į dešinę pusę, aukštyn ir žemyn. Pasukame ir pečius. Pratimą kartojame penkis kartus.

2. Pereiname prie tempimo pratimo. Jis padeda išmasažuoti visą viršutinę kūno dalį: pečių, rankų, menčių sritis. Pratimo metu iš pradžių raumenys stipriai įtempiami ir tuomet atpalaiduojami. Pratimas atliekamas dešiniąją koją uždėjus ant kairės kojos. Tuomet dešinės rankos plaštaka keliauja prie dešinės kojos vidinės kelio srities. Atsistumdami į ją, tiesiname nugarą, sukdamiesi į kairę pusę. Kairė ranka įsikimba į kėdės atlošą. Stengiamės žiūrėti 45 laipsnių kampu ir palaikome 3 sekundes. Pakeičiame kojas ir pratimą kartojame į kitą pusę. Į abi puses pratimą atliekame po penkis kartus.

3. Trečias pratimas atliekamas sėdint kėdėje, ištiesus ir lygiagrečiai grindims pakėlus koją. Pėda fiksuojama taip, kad kojų pirštai žiūrėtų į žmogų. Patempiama kulkšnis ir blauzda. Kai kojų pirštai žiūri į žmogų, tempiama apatinė kojų dalis. Pratimo metu penkis kartus reguliariai įtempiame pėdą ir atpalaiduojame. Tuomet koją nuleidžiame ir keičiame kita.

4. Pritūpimai suaktyvina kraujotaką kojose. Nugara tiesi, kojos pečių plotyje, rankos priešais. Įtūpstai atliekami virš kėdės, stengiantis jos nepaliesti tam, kad būtų išlaikyta fiksuota pozicija, padėsianti labiau įtempti raumenis. Sekundę palaikome, pritūpimus kartojame 10-15 kartų.

5. Paskutinis pratimas skirtas rankų tricepsams stiprinti. Kadangi ši mankšta pasižymi intensyvumu, ji daugiau rekomenduojama vaikinams. Rankomis įsikimbama į stabilios kėdės kraštą, o kojos ištiesiamos palei žemę. Jos paremiamos ant kulnų. Kojas laikydami tiesiai, lenkiame tik rankas, leisdami kūną žemyn – kuo žemiau, tuo sunkiau. Šį pratimą rekomenduojama pakartoti tris kartus, po 5-7 nusileidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)