Kaip skelbia portalas independent.co.uk, dokumentų neturintys imigrantai nepriimami į ligonines, nepaisant teigimo, kad visi turi teisę į gydymą. Daugybė imigrantų negydyti todėl, kad neturi pinigų, kiti neregistruoti poliklinikose, nes negali įrodyti savo tapatybės bei gyvenamosios vietos.

Kai kurie prieglobsčio prašytojai, turintys teisę į nemokamą gydymą, buvo priversti sumokėti visas medicinines išlaidas, siekiančias tūkstančius svarų sterlingų. Medicinos įstaigos nuo balandžio pradžios įpareigotos patikrinti pacientų teisę į nemokamą priežiūrą prieš suteikiant bet kokį gydymą.

Gydytojai ir aktyvistai įsitikinę, kad šis reikalavimas atgrąso pacientus nuo kreipimosi į medikus, o tai gali baigtis mirtimi. Programos „Gydytojai be sienųmedikai, gydantys dokumentų neturinčius migrantus, tvirtina, kad daugiau nei penktadalis jų pacientų nepriimami į oficialias gydymo įstaigas.

Minėtos organizacijos medikai Jungtinėje Karalystėje pernai apžiūrėjo beveik du tūkstančius pacientų ir tikina, kad tai tik ledkalnio viršūnė. Programos dalyviai mano, kad šalyje tūkstančiai pažeidžiamų užsieniečių nesulaukia medicininės pagalbos.

Medikai pasakojo apie atvejį, kuomet vyrui, kenčiančiam nuo sunkios širdies ligos, buvo nesuteiktas privalomasis gydymas. Kitas prieglobsčio prašytojas, šalyje gyvenantis dešimtmetį, nesulaukė gydymo nuo inkstų vėžio. Minėtais atvejais „Gydytojai be sienų“ atstovai su teisininkais kreipėsi į ligonines ir tik tada šios sutiko gydyti pacientus.