Neretai bandoma imtis drastiškų priemonių: alinančių treniruočių ir badavimo, pamirštant aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais bei mineralais, nepasirūpinant pilnaverte mityba. Į ką atkreipti dėmesį, kad lieknėti pavyktų sveikai, pranešime spaudai pataria efarma.lt vaistininkė Eglė Paulauskė.

Vaistininkės E. Paulauskės teigimu, vienas svarbiausių uždavinių svorį pasiryžusiam mesti žmogui – sutelkti dėmesį į emocinę būklę.

„Antsvorio problemos dažniausiai kyla ne dėl persivalgymo, bet dėl ilgalaikio streso, kuris su amžiumi tik intensyvėja. Jei žmogus pakankamai nepailsi, nuolat jaučia nerimą ir nesilaiko režimo, sutrinka jo medžiagų apykaita. Todėl, siekiant sulieknėti, visų pirma derėtų atstatyti poilsio ir darbo režimą“, – dėmesį atkreipė vaistininkė.

Omega-3 ir omega-6 svarba

Pasak farmacininkės, vienas esminių veiksnių, skatinančių perdėtą nerimo jausmą, yra riebiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6 disbalansas organizme. Paprastai gauname nemažai omega-6 riebiųjų rūgščių, o omega-3 stokojame. Abi šios riebiosios rūgštys yra reikalingos mūsų organizmui, tačiau turime palaikyti jų balansą. Tuo tarpu vartodami nemažai perdirbtų maisto produktų dažnai gauname omega-6 perteklių, šios medžiagos kiekis gali net dešimtis kartų viršyti normą.

Susidarantis omega-3 deficitas iš dalies atsakingas dėl vis didėjančio sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis, uždegiminių ligų bei psichinės sveikatos negalavimų skaičiaus.

Omega-6 riebalinė rūgštis aptinkama augaliniuose aliejuose (saulėgrąžų, kukurūzų, sojų, kt. aliejai, margarinas – jie dažnai naudojami perdirbtų maisto produktų, įvairių patiekalų gamyboje), mėsoje (vištienoje, kiaulienoje), riešutuose, avokaduose. Tuo tarpu didžiausias omega-3 šaltinis tėra vienas – tai jūros gėrybės, riebi žuvis.

„Kad kompensuotumėme omega-3 trūkumą mums, lietuviams, geriausia valgyti silkę arba vartoti koncentruotus žuvų taukus, – teigė E. Paulauskė. – Beje, omega-6 perteklius kenkia ne tik pats savaime; jis slopina ir neutralių riebalų omega-3 įsisavinimą, skatina uždegiminius procesus. Todėl, norint išvengti negalavimų ir užtikrinti optimalią organizmo veiklą, vartoti omega-3 yra būtina, o į tinkamą omegų balansą organizme negalima žvelgti pro pirštus.“

Sveikos mitybos pagrindas – produktai iš gimtinės

Koks yra sveikos mitybos pagrindas? Vaistininkė įsitikinusi, jog geriausia rinktis vietinius, natūralius produktus. Tokiu būdu organizmas aprūpinamas ne tik „tuščiomis“ kalorijomis, bet ir mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais.

Pasak specialistės, geriausia valgyti tai, kas auga įprastoje aplinkoje, todėl mums sveikiausia „valstietiška mityba“. Žiemą tai – rūgpienis, bulvės, paprasti obuoliai, vaisiai, o vasarą – viskas, ką teikia žaliuojanti gamta. Nereikėtų pamiršti ir svarainių, šermukšnių, aronijų ar kitų uogų sulčių, turinčių daug reikalingų vitaminų.

„Nors vienareikšmiškai teigti, kad vietiniai produktai yra sveikesni, būtų klaidinga, tačiau Lietuvoje neauginamos genetiškai modifikuotos kultūros, o iki parduotuvių lentynų keliaujantys produktai nėra papildomai purškiami chemikalais, – sakė E. Paulauskė. – Tiesa, bananai, avokadai ar kiti atvežtiniai vaisiai bei daržovės, turintys žievę, mums nėra pavojingi, kadangi kartu su pastarąja išmetame ir cheminių preparatų likučius.“

Probiotikų reikšmė

Mūsų žarnyno bakterijos tiesiogiai susijusios su kūno riebalų procentu. Todėl, siekiant geros sveikatos būklės ir lieknesnio kūno, svarbu ne tik sveikai maitintis, bet ir vartoti probiotikus. Probiotikai – tai gyvi organizmai, gerosios žarnyno bakterijos, turinčios teigiamą poveikį sveikatai. Būtent probiotikus geriame tuomet, kai siekiame pagerinti žarnyno floros būklę po antibiotikų vartojimo. Probiotikų yra ne tik maisto papilduose, bet ir natūraliuose, raugintuose produktuose: kopūstuose, agurkuose, rūgpienyje, kefyre ar jogurte, tam tikruose sūriuose.

E. Paulauskės teigimu, svarbu pasirinkti tinkamą probiotikų rūšį, nes skirtingi probiotikai nevienodai veikia įvairius sveikatos sutrikimus. Žarnyno flora susidaro iš šimtų skirtingų tipų mikroorganizmų, o probiotikai padeda jai tinkamai funkcionuoti. Reguliarus probiotikų vartojimas sureguliuoja žarnyno florą ir, priklausomai nuo probiotikų rūšies, padeda kovoti su virškinimo sutrikimais, nerimu ar depresija, gerina odos būklę, širdies veiklą, imuninę organizmo funkciją ar prisideda prie svorio sureguliavimo.

„Kai atstatome omega-3 ir omega-6 santykį, skiriame didesnį dėmesį mitybai, leidžiame sau ilsėtis ir vartojame probiotikus, atsistato nervų sistema, pagerėja bendra organizmo būklė. Tuomet svorio metimas įvyksta savaime“, – apibendrino specialistė.

*****

Užduokite rūpimus klausimus ginekologei, kuriuos atsakysime tiesioginėje DELFI konferencijoje balandžio 26 d. 11 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)