Sifilis, kaip manoma, galėjo paskatinti vienus žymiausių pasaulio žmonių sukurti vienus didžiausių pasaulyje darbų arba priimti sprendimų, kurie pakeitė istorijos tėkmę, skelbia „ListVerse“.

Adolfas Hitleris greičiausiai valdė Vokietiją sirgdamas sifiliu

Viena teorija visai įtikinamai paaiškina A. Hitlerio elgesį ir jo sprendimus vadovaujant nacistinei Vokietijai. Kai kurie ekspertai mano, kad A. Hitleris savo valdymo pabaigoje kentė nuo pažengusios sifilio formos.

A. Hitlerio asmeninis gydytojas Theodoras Morellis saugojo daug informacijos apie žymiausią savo pacientą. Dauguma tų duomenų išliko iki šių dienų ir leido šiuolaikiniams istorikams įsivaizduoti, kokį asmeninį gyvenimą gyveno A. Hitleris.

Daugelis dokumentus tyrinėjusių ekspertų pripažino, kad visi simptomai rodo, kad A. Hitleriui buvo vėlyva sifilio stadija. Ir pats. Th. Morellis spėjo, kad A. Hitleriui buvo sifilis. Savo garsiojoje knygoje „Mano kova“ A. Hitleris sifiliui skyrė kelis puslapius ir ją vadino „žydiška liga“.

Th. Morellis pastebėjo, kad A. Hitleriui pasireiškė tokie simptomai kaip skrandžio skausmai, odos opos ir smarkūs nuotaikos svyravimai. Visa tai esą rodė, kad A. Hitleris užsikrėtė sifiliu ir jam pasireiškė „paranoja, didybės manija, jis ėmė elgtis nusikalstamai, o tai akivaizdus įrodymas, kad tai neurosifilis“.

Savo gyvenimo pabaigoje A. Hitleris ėmė elgtis padrikai ir atitolo nuo realybės. Gydytojas jam skyrė gydymą joduota druska, kuri taip pat buvo naudojama gydant anginą ir krūtinės skausmus, kuriais taip pat skundėsi A. Hitleris.

Tačiau sifilio teorija negali būti iki galo patvirtinta dėl įrodymų stokos. Taipogi jos negalima ir visiškai atmesti, nes liga galėjo lemti A. Hitlerio elgsenos pokyčius. Jeigu jis ir sirgo sifiliu, tuomet kyla klausimas, kaip jis užsikrėtė. Ironiška, bet kalbama, kad jis galėjo užkrėsti nuo žydės prostitutės.

Kristoforas Kolumbas atvežė sifilį į Europą

Kristoforas Kolumbas paprastai giriamas už tai, kad atrado Ameriką. Tačiau vienas iš kitų svarbių jo atradimų nėra jau toks pagirtinas. Prieš tai, kai K. Kolumbas atvyko į Naująjį pasaulį, sifilis buvo tik Vakarų pusrutulio liga.

Laivo "Santa Maria" kopija

Kaip mes jau žinome, sifilis yra lytiniu būdu perduodama liga, tačiau K. Kolumbas ir jo įgulos nariai to nežinojo. Kai K. Kolumbas grįžo į Europą, jis parsivežė įvairių įdomių dovanų ir kitokių įdomybių. Žmonės nesitikėjo, kad jis atveš ir naują ligą. Po K. Kolumbo sugrįžimo sifilis ėmė sparčiai plisti. Greitai jis tapo tikra epidemija, palietusia daugelį Europos šalių.

Bethovenas kūrė savo muziką sirgdamas sifiliu

Per savo gyvenimą Bethovenas parašė vienas garsiausių visų laikų simfonijų. Turėjo jis ir keletą negalių. Niekam ne paslaptis, kad paskutiniais savo gyvenimo metais kompozitorius buvo beveik kurčias. Taip pat manoma, kad jis taip pat sirgo sifiliu. Jo asmeninis gyvenimas taip pat buvo tragiškas, nes meilės suvokimas neatitiko realybės. Dėl šios priežasties jam dažnai teko turėti lytinių santykių su prostitutėmis, nuo kurių jis greičiausiai ir užsikrėtė sifiliu. Taip pat gali būti, kad legendinis kompozitorius galėjo jau gimti užsikrėtęs sifiliu.

Tiesa, esama nemažai dalykų, kurie leidžia paneigti šią teoriją. Tarkime, kad ir tai, jog ištyrus jo plaukus, juose nebuvo rasta gyvsidabrio pėdsakų. O tais laikais gyvsidabris dažnai buvo naudojamas sifiliui gydyti.

Kai kurie specialistai mano, kad ir jo kurtumą galėjo sukelti būtent sifilis. Kitas ligos simptomas gali būti chroniškas skausmas, kuriuo skundėsi Bethovenas. Su šia liga gali būti siejama ir dažni migrenos priepuoliai.

Sifiliu galėjo sirgti ir JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas

Jeigu A. Lincolnas tikrai sirgo sifiliu, jis buvo nužudytas dar smarkiai nepasireiškus ligos simptomams. Tuo metu Amerikoje sifilis buvo dažna liga, nes nebuvo būdų nuo jos apsisaugoti bei ją gydyti. Nors A. Lincolnas buvo nušautas dar prieš pasireiškiant vėlyvai sifilio stadijai, medicininiai duomenys leidžia teigti, kad jis sirgo šia venerine liga. Taip pat esama nemažai įrodymų, kad šia liga jis užkrėtė ir savo žmoną.

Prieš vesdamas Mary Todd, jis dažnai naudojosi prostitučių paslaugomis. Ir greičiausiai taip čia liga ir užsikrėtė. Maždaug 1835 metais A. Lincolnas savo artimam draugui ir biografui Williamui Herndonui prisipažino, kad užsikrėtė sifiliu. Vėliau draugas spėjo, kad dėl to A. Lincolno vaikai mirė labai jauname amžiuje.

Tačiau tai, kad JAV prezidentas sirgo sifiliu, įrodo jo žmonos simptomai. Sifilis sukelia daugybę simptomų, kurie siejami su beprotyste. Ir tie simptomai tikrai pasireiškė Mary Todd Lincoln.

Paskutiniais gyvenimo metais ji garsėjo savo nepastoviu elgesiu. Ir pati ji skundėsi haliucinacijomis. Be to, moteris apako ir labai sulyso, skundėsi nemiga, sutrikusia koordinacija, migrena ir chronišku skausmu. Po moters mirties skrodimas parodė, kad jos smegenys buvo pažeistos, o tai rodo, kad ji sirgo sifiliu.

Prancūzijos karalius Karolis VIII užsikrėtė sifiliu ir sukėlė epidemiją

Prancūzijos karalius Karolis VIII neprotiškai siekė atgauti Neapolio karalystę. 1495 metais jis įžygiavo į Neapolį ir tapo karalystės valdovu. Karolio nelaimei, beveik kiekviena Italijos karalystės žemė priešinosi jo valdymui. Galiausiai jos susivienijo, ir Karolis VIII buvo priverstas trauktis atgal į Prancūziją.

Manoma, kad jau anksčiau Neapolyje pabuvojo K. Kolumbo įgulos nariai ir paskleidė sifilį. O vėliau juo užsikrėtė ir Karolio kariai. Atsitraukdami jie išplatino ligą Europoje. Nuo tada sifilį ir imta vadinti „prancūziška liga“.

Šekspyras greičiausiai nustojo rašyti dėl sifilio

Nors Viljamas Šekspyras yra vienas garsiausių rašytojų istorijoje, jo gyvenimas išlieka mįsle iki šių dienų. O ir tai, ką žinome, sužinota iš įvairių išorinių šaltinių ir gandų. Ir viena teorija galėtų paaiškinti, kodėl V. Šekspyras staiga nustojo rašyti. Ir viską gali paaiškinti jo rašysena. Kai rašytojui buvo 36 metai, jo rašysena pastebimai pasikeitė. Joje pastebėta tremoro ženklų. Kodėl rašytojui turėjo išsivystyti tremoras tokia ankstyvame amžiuje?

„Esu įsitikinęs, kad prie siaubo ir nevilties, kuri aprašoma jo tragedijose, prisidėjo V. Šekspyro paties suvokimas, kad jis serga sifiliu“, – sakė rašytojas D.H. Lawrence'as.

Kalbama, kad W. Šekspyro seksualinis apetitas buvo didžiulis. Sklinda gandų, kad kartą jis pateko į seksualinį skandalą, kurio metu jis ir dar keli žmonės užsikrėtė sifiliu. Tais laikais sifilis buvo gydomas gyvsidabriu, o vienas iš gydymo šalutinių poveikių – tremoro išsivystymas.

Vincentą van Goghą įkvėpė ... sifilis?

Vincentas van Goghas yra vienas garsiausių vardų meno pasaulyje. Tačiau jo gyvenimas buvo tragiškai trumpas, praleistas skurde besikankinant nuo depresijos. Kaip ten bebūtų, jo genialumas nepaneigiamas. Bet ar galėjo šį garsų tapytoją įkvėpti ... sifilis?

Devintojo XIX amžiaus dešimtmečio pabaigoje V. Van Goghas paliko savo vaikystės namus ir išvyko į Belgijos miestą Antverpeną, kur ėmė gyventi labai laisvai. Jis ėmė gerti absentą ir dažnai lankytis pas prostitutes.

Nors 1886 metais tapytojas išvyko į Paryžių gyventi pas brolį, apie Antverpeną jam turėjo priminti ... sifilis. Būtent tuo metu ji nutapė savo garsiausius darbus. Tačiau tuo pat metu jį ėmė kankinti priepuoliai ir haliucinacijos.

1888 metais V. Van Gohgas paliko brolį ir, kaip visi žinome, apimtas beprotybės nusirėžė savo ausį bei įteikė vienai prostitutei kaip meilės dovaną. Vėliau jis pateko į psichiatrijos ligoninę, kur patyrė manijos, vizijų ir paranojos priepuolių. Per šį laiką jo darbai tapo vis tamsesni ir keistesni.

1889 metais jis atsidūrė psichiatrijos ligoninėje Saint Remy, kur, rodės, kiek atsigavo. Čia jis nutapė kai kuriuos geriausius savo darbus. 1890 metais jis paliko ligoninę, nors vis dar buvo nestabilios būklės. Rodės, kad reikalai gerėja, ir kritikai ėmė atpažinti jo darbus. Tačiau V. van Goghas nuėjo į lauką ir nusišovė. Kai kas mano, kad būtent sifilis paskatino jo savižudybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)