VHA šių metų vasario pabaigoje susirgo pirmasis šios šeimos narys, po mėnesio – antrasis. Pirmojo ligonio užsikrėtimo priežastis nežinoma. Jis iš Lietuvos nebuvo išvykęs. Antrasis šios šeimos narys užsikrėtė artimo sąlyčio būdu, rašoma pranešime spaudai.

Balandžio 10 d. ULAC paskelbė apie kitą VHA šeiminį protrūkį, kai susirgo trys šeimos asmenys. Pirmasis susirgęs asmuo galėjo užsikrėsti kelionės į Vidurinę Aziją metu.

Per tris šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruota 17 susirgimų hepatitu A atvejų. Tiek pat atvejų VHA buvo užregistruota per visus praėjusius metus. Tiek pernai, tiek šiemet VHA aktyviai plinta šeimose ar tarp artimai bendraujančių asmenų.

Hepatitas A (HA) plinta fekaliniu – oraliniu būdu per maistą, vandenį arba artimą sąlytį. HA viruso infekcijos šaltiniu yra žmogus, sergantis kliniškai išreikšta arba besimptome šios infekcijos forma. Virusas su išmatomis pradeda išsiskirti praėjus vienai savaitei po užsikrėtimo, o pirmieji ligos požymiai gali pasireikšti po 14-45 dienų nuo užsikrėtimo. Užsikrečiamasis laikotarpis dažniausiai tęsiasi apie tris savaites. Džiovinti vytinti pomidorai, nepasterizuotos sultys, žuvis, moliuskai, šaldytos uogos yra dažniausi infekcijos plitimo rizikos veiksniai.

HAV paplitęs visame pasaulyje, išskyrus Šiaurės Amerikos, Šiaurės ir Vakarų Europos, kai kurias Pietų ir Rytų Europos šalis, Australiją, Japoniją. Pagal HA paplitimo rodiklius pasaulio šalys skirstomos į didelio endemiškumo šalis (pvz., Egiptas, Tunisas, Indija, Tailandas), vidutinio endemiškumo šalis (Rytų ir Pietų Europos šalys) ir mažo endemiškumo šalis (Šiaurės ir Vakarų Europos, Japonija ir Šiaurės Amerikos šalys). Todėl keliaujant į didelio endemiškumo šalis rekomenduojama pasiskiepyti.

ULAC medikai primena, kad vakcinacija yra efektyviausia VHA profilaktikos priemonė. Pasiskiepijus dvejomis dozėmis apsauginis antikūnių titras gali išlikti iki 20 metų. O rankų plovimas – pati efektyviausia riziką užsikrėsti mažinanti priemonė.

Rankos su muilu kruopščiai turi būti plaunamos visada – pasinaudojus tualetu, kai jos nešvarios, prieš valgant, prieš ir po maisto gaminimo, po darbo su nešvariais indais ar stalo įrankiais, kitais daiktais, grįžus iš lauko, kiemo, daržo, sodo, pasinaudojus visuomeniniu transportu, pabuvus viešose vietose, pabendravus su sergančiu žmogumi, netgi po nosies valymo, pažaidus su gyvūnais.

Vykstantiems į šalis, kuriose dėl didelio sergamumo VHA yra padidėjusi rizika užsikrėsti, ULAC medikai rekomenduoja pasiskiepyti, vartoti saugų maistą ir vandenį, kuo dažniau plauti rankas arba jas valyti alkoholinėmis servetėlėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)