Kaip skelbia CNN, atliekant žurnale „Obesity“ aprašytą tyrimą buvo nustatomas streso hormonu vadinamo kortizolio lygis tyrimo dalyvių plaukų ląstelėse.

„Paaiškėjo, kad kortizolio lygis labai glaudžiai susijęs su liemens apimtimi ir aukštu kūno masės indeksu (KMI), – sakė prie tyrimo prisidėjusi specialistė Sarah Jackson iš Londono universiteto koledžo Epidemiologijos ir sveikatos instituto. – Gauti rezultatai įrodo, kad užsitęsęs stresas yra susijęs su didėjančiu svoriu.“

Kortizolis – tai antinksčių žievėje sintetinamas hormonas, kurio, ištikus stresui, išskiriama į kraują. Šis hormonas ne tik padeda slopinti uždegimus ir reguliuoja kraujo spaudimą, bet ir užtikrina stabilų kraujo cukraus lygį ir teikia energijos, kuri būtina ieškant sprendimų stresinėse situacijose.

„Jis atsakingas už tai, kad į smegenis būtų tiekiama gliukozė, reikalinga stengiantis išspręsti stresą sukėlusias problemas, – sakė S. Jackson. – Šis hormonas taip pat turi didžiulę įtaką medžiagų apykaitai, kompleksijai ir riebalų kaupimuisi.“

Anot specialistės, kortizolio išsiskyrimą skatina receptoriai, kurių gausu vidinius organus dengiančiuose kūno riebaluose. Taip galima paaiškinti šio hormono sąsają su svorio pokyčiais.

Kortizolio kiekis paprastai nustatomas tiriant kraują, šlapimą arba seiles, tačiau tokie tyrimai atskleidžia tik šio hormono lygį konkrečiu momentu.

„Per dieną kortizolio lygis gali keliskart pakisti. Jį lemia paros metas, vartojamas maistas, patiriamas stresas ir net pakitusi sveikatos būklė, – sako S. Jackson. – Dėl šios priežasties kraujo, šlapimo ir seilių testai neduoda patikimų rezultatų tiriant užsitęsusio streso poveikį.“

Tyrimai parodė, kad kortizolio lygį galima nustatyti ir tiriant plaukų folikulus. Neseniai atlikto tyrimo iniciatoriai ištyrė 2 centimetrų ilgio visų dalyvių plaukų gijas. Kaip tik tiek, pasak S. Jackson, plaukai paauga per porą mėnesių, todėl galima ištirti, kaip kito kortizolio lygis laikui bėgant.

Gauti rezultatai privedė prie išvados, kad nuolatinis aukštas kortizolio lygis gali turėti įtakos polinkiui į nutukimą. Vis dėlto S. Jackson pridūrė, kad tikrosios šios priklausomybės priežasties nurodyti dar negalima, nes tyrimas nebuvo ilgalaikis.

Diabeto, medžiagų apykaitos ir nutukimo tyrimų instituto profesorė Susan Fried sako, kad rezultatai, leidžiantys spręsti apie aukšto kortizolio lygio ryšį su nutukimu, yra teisingi. Visgi ji sutinka, kad priežastingumo nustatyti dar neįmanoma.

„Kortizolio kiekio plaukuose tyrimas, kaip teigia straipsnio autoriai, leido nustatyti jo lygio kitimą per keletą pastarųjų mėnesių, – komentuoja prie tyrimo neprisidėjusi S. Fried, – tačiau nutukimo problema tyrimo dalyvius kankina jau ne vienus metus, todėl visiškai tikėtina, kad aukšti kortizolio rodikliai gali rodyti, pavyzdžiui, nuolatinį socialinį arba fiziologinį stresą, kuris kyla antsvorio turintiems žmonėms.“

„Visai gali būti, kad stigmatizavimas ir priešiškas aplinkinių požiūris, kurį dažnai patiria dėl nutukimo kenčiantys asmenys, gali sukelti psichologinį stresą, kurį ir rodo aukštas kortizolio lygis“, – aiškina S. Fried.

Gali būti ir taip, kad keletą pastarųjų mėnesių besitęsiantį stresą sukėlė kokia nors su nutukimu susijusi aplinkybė, daranti įtaką organizmo būklei, kaip antai didesnis krūvis, kurį antsvorį turintys žmonės patiria judėdami.

Mokslininkai ir toliau fiksuos tyrimo dalyvių svorį bei apimtis. Tai numatoma daryti kas ketverius metus. Tik tada galbūt pavyks išsiaiškinti, kiek ilgalaikis stresas lemia žmogaus svorį.

Kol kas tiems, kurie nuolat junta stresą, S. Jackson pataria neslopinti jo maistu, o išmėginti įvairius įtampą mažinančiu metodus, tokius kaip meditacija ar joga.

„Egzistuoja labai daug įrodymų, kad kortizolis didina apetitą ir net potraukį ypač kaloringam maistui, – sako S. Jackson, – todėl susivaldyti be galo sunku. Visgi verta paieškoti sveikesnių kovos su stresu būdų ir susilaikyti nuo persivalgymo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)