Ekspertai nuogąstauja, kad antipirenai - medžiagos, kurios lengvai neužsiliepsnoja arba kurių paviršius bent sulaiko liepsnos plitimą – sargdina žmones. Nustatyta, kad antipirenai tampa pavojingi sveikatai per sąveiką su namų dulkėmis.

Nors šių cheminių medžiagų naudojimas ir griežtai kontroliuojamas, specialistai sako, kad šių priemonių yra per mažai.

Vienas baldų priešgaisrine sauga besirūpinęs valdininkas apie minėtųjų cheminių medžiagų keliamus pavojus šalies valdžią perspėjo jau seniau.

Terry‘is Edge‘as, kuris Verslo, energijos ir pramonės strategijų departamentą paliko praeitais metais, kai buvo atmestas jo siūlymas griežčiau kontroliuoti antipirenų naudojimą, sako: „Antipirenai sukelia tūkstančius vėžio formų ir kitų baisių ligų, ypač jie pavojingi mažamečiams“.

Skydliaukės vėžio atvejų Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius dešimt metų padaugėjo net 74 proc. Ekspertai iš Jungtinių Valstijų sako, kad tokią situaciją lemia būtent antipirenų naudojimas.

Atlikę nuodugnią namuose besikaupiančių dulkių analizę ir ištyrę skydliaukės vėžiu sergančių žmonių kraujo mėginius, Duke‘o universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad pacientai, prieš susirgdami turėjo sąlytį su antipirenais, konkrečiai polichromuotais difenilo eteriais (PBDE).

Šios cheminės medžiagos buvo uždraustos 2004 metais, tačiau jų galima aptikti namuose žmonių, kurie įsigijo dar prieš įsigalint draudimui pagamintų baldų.

Taip pat nustatyta, kad vėžiu sergančių pacientų organizme rastas nemenkas kiekis antipireno TCEP, kuris buvo uždraustas prieš 16 metų. Abi cheminės medžiagos siejamos su vėžio vystymusi, nes sutrikdo hormonų veiklą.

Mokslų daktarė Heather Stapleton, kurios darbas bus pristatytas per Tarptautinį antipirenams skirtą simpoziumą Jorke, „Sunday Times“ sakė: „Cheminės medžiagos nusėda į dulkes ir per maistą bei nuo rankų patenka į mūsų organizmą, didžiausią pavojų kelia vaikams“.

Bromuoti antipirenai siejami su mokymosi problemomis, sutrikusia spermos gamyba ir problemomis bandant pastoti. Šios cheminės medžiagos naudojamos gaminant sofas, čiužinius ir kilimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)