Įprastai dėl svorio labiau nerimauja moteriškosios lyties atstovės, tačiau vis dažniau dietas išbando ir vyrai. Nutukimas gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi, tačiau dažniausiai dietos laikomasi ne dėl pavojingai didelio svorio, o dėl kelių papildomų kilogramų. Neįvertinus galimų pasekmių išbandomi populiarūs dietų metodai, nereikalaujantys daug pastangų ir laiko, kurie neretai pasibaigia rimtais sveikatos sutrikimais. Taigi, ką reikia žinoti apie dietas, kad netektų praverti ligoninės durų po mėginimo sulieknėti?

Šaukštas acto

Parduotuvėse galima įsigyti įvairiausių rūšių acto, kuris yra laikomas daugelio patiekalų pagardu ir vertinamas gurmanų, tačiau yra žmonių, kurie naudoja actą ne vien paskaninti maistą. Greitų sulieknėjimo būdų ieškantys tiki, kad actas skatina riebalų skaidymą ir išgėrus po vieną šaukštą per dieną galima atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

GALIMOS PASEKMĖS: mokslininkai nėra įrodę, kad actas skatina riebalų skaidymą, o geriant actą (ypač nepavalgius) yra didelė tikimybė susirgti gastritu, kuris pasireiškia vėmimu, apetito stoka, nemaloniu skoniu burnoje ir pilvo skausmu. Acto negalima gerti sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, hepatitu, inkstų ir šlapimo takų akmenlige, nes gali kilti šių ligų komplikacijų. Actas, kaip ir kiekviena rūgštis, gali sukelti rėmens graužimą, pakenkti dantų emaliui. Šis maisto pagardas gali būti ir alerginių reakcijų priežastis.

Kaspinuočiai

Prieš porą metų daug skandalų sukėlė neaiškios tabletės, kurias norintys sulieknėti siuntėsi iš Kinijos ir kitų šalių. Nors konkrečių įrodymų nebuvo pateikta, tačiau buvo manoma, kad tabletėse yra parazitų – kaspinuočių - kiaušinėlių. Užsikrėtimas šiais parazitais yra labai žalingas sveikatai ir gali būti net mirtinas.

GALIMOS PASEKMĖS: savo žarnyne „auginant“ kaspinuotį galimi virškinimo sistemos funkcijų sutrikimai, bendras silpnumas, mažakraujystė, žarnų nepraeinamumas. Sergantys kaspinuočių sukeltomis ligomis skundžiasi pykinimu, vėmimu, pilvo skausmu, vidurių užkietėjimu ar viduriavimu, su išmatomis išeinančiomis kirmino dalimis (nareliais), alkio jausmu, galvos svaigimu. Parazito medžiagų apykaitos produktai nuodija šeimininko organizmą ir gali būti galvos skausmų ir odos bėrimų priežastis. Kaspinuočio pašalinimas iš organizmo yra sudėtingas, o ilgą laiką nepašalinus parazito iškyla pavojus gyvybei.

Dietinės tabletės

Pavojingas, bet populiarus lieknėjimo būdas – dietinės tabletės. Prieš naudojant tokio pobūdžio preparatus dauguma neįvertina savo sveikatos vertės ir net perskaitę neigiamus atsiliepimus internete ar perspėjimus ant tablečių pakuočių tikisi, kad tokių komplikacijų patirti neteks. Reikia įsivaizduoti save, kamuojamą šalutinio poveikio, ir įvertinti, ar tikrai verta pradėti tokią dietą.

Svarbu suprasti, kad vaistinėse parduodami dietiniai preparatai yra skirti gydyti nutukimui, kai viršsvoris yra itin didelis, nes tuomet rizika sirgti viršsvorio sukeliamos ligomis tokia pat didelė, kaip galimybė, kad pasireikš neigiamas vaistų poveikis.

GALIMOS PASEKMĖS: asmenys, išbandę dietines tabletes, skundžiasi pavojingais gyvybei širdies sutrikimais, greitai sugrįžusiu svoriu. Galimi ir sunkiai pagydomi hipofizės, kepenų sutrikimai, panikos priepuoliai. Būdingiausi simptomai: burnos džiuvimas, ilgalaikė nemiga, nuolatinis dirglumas.

Cigaretė pietums

Yra žinoma, kad rūkymas – tai nemažai kainuojantis kenkimas sveikatai, tačiau stengdamiesi netekti kelių kilogramų žmonės vis tiek renkasi rūkyti. Vyrauja nuomonė, kad nikotinas sumažina apetitą, padeda atsipalaiduoti ir negalvoti apie maistą.

GALIMOS PASEKMĖS: padidėja rizika susirgti plaučių ar burnos vėžiu, gali atsirasti nemalonus kosulys, pagelsta dantys, kenčia balso stygos, papilkėja oda, silpnėja imunitetas. Nustojus rūkyti dažniausiai svoris padidėja keliais papildomais kilogramais. Sumažėja rūkančių moterų ir vyrų vaisingumas, o vaikai, kurių mamos nėštumo metu rūkė, paauglystėje turi padidėjusią riziką įvairiems psichozės pasireiškimams, dažniau būna linkę į depresiją.

Yra daug sveikatą žalojančių dietų, todėl stengiantis sulieknėti reikia įvertinti, jog „stebuklingų“ lieknėjimo būdų nėra, nepasitikėti reklamomis ar nepažįstamų žmonių liudijimais. Svarbu įvertinti, ar dieta išties yra reikalinga jūsų organizmui - tą galite sužinoti paklausę šeimos gydytojo, kuris profesionaliai įvertins kūno masės indeksą (KMI) ir kitus rodiklius. Yra moterų, kurios galvoja, kad netekusios kelių kilogramų pamils save ir jausis laimingos, tačiau dažniausiai taip neįvyksta ir svorio norima numesti vis daugiau, todėl geriausia išeitis yra sveikesnio gyvenimo būdo pasirinkimas. Rekomenduojama pradėti sportuoti ir rinktis sveiką, įvairų maistą, nepersivalgyti, gerti pakankamai vandens, skirti laiko poilsiui ir miegui.

Sportuojant ne tik tvirtėja kūnas, bet ir išsiskiria laimės hormonas endorfinas, gerinantis nuotaiką. Ne mažiau už sportą svarbiau sveika mityba - juk valgant įvairų ir natūralų maistą organizmas gauna daug naudingų medžiagų ir vitaminų – taip stiprinamas imunitetas, nugalimas nuovargis. Naujų receptų paieška ir išbandymas gali tapti smagiu užsiėmimu, gerinančiu maisto gamybos įgūdžius. Sportas ir sveika mityba yra pagrindiniai būdai, kurie padės ne tik pagražinti kūną, sustiprinti sveikatą, bet ir labiau pamilti save.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)