Taip nutiko ir Marijai Dailidienei. Prieš penkiolika metų į Londoną ji atvyko aplankyti dukters, tačiau neplanuotai miestas tapo jos nuolatiniais namais. „Užsukau pas dukrą į svečius, taip ir pasilikau. Labai buvau jos išsiilgusi, o ir Lietuvoje tuomet nelengvas laukė gyvenimas. Esu gėlininkė, Vilniuje turėjau nedidelę gėlių parduotuvę, bet paskutiniais metais labai sunkiai verčiausi, dirbau be laisvadienių, viskas gulė ant mano pečių. Mokesčiai spaudė, atrodė, dirbi, uždirbi, bet viską tenka atiduoti“, - prisimena Marija.

Apsigyvenusi Anglijoje moteris patyrė nemažai streso: „Sunku buvo priprasti prie maisto, kultūros. Mokiausi vokiečių kalbos, tad labiausiai gąsdino anglų kalbos nemokėjimas. Dukra vertėjaudavo. Su jos pagalba vienoje agentūroje susiradau valytojos darbą. Per pusmetį labai gerai išmokau visus Londono metro ir autobusų maršrutus, nes kartais darbuotis tekdavo sostinės Rytuose, kartais - Vakaruose, keliavau iš vienos pusės į kitą”.

Prieš penkerius metus Marijos dukra ištekėjo ir išvažiavo gyventi į Slovakiją. Moteriai į londonietišką gyvenimą toliau kabintis teko savarankiškai. Birželio mėnesį 60-ies metų gimtadienį švęsianti lietuvė darbavosi beveik nesustodama

„Žinoma, tiek daug dirbti tikrai nesveika, bet jei gali, reikia, tai ir eini. Juk ir sūnui reikėjo padėti baigti mokslus, ir butą Vilniuje išlaikyti. Buvo laikotarpis, kai dirbau itin daug, ir dienomis, ir naktimis. Labai išsekinau organizmą. Juk žinote – kartais bėgi, leki, skauda, praeina, nesusimąstai, kad kažkas rimtesnio gali nutikti. Skaudėjo nugarą, paskui pradėjo mausti kojas. Nuo specialios avalynės, kurią reikėjo avėti darbe, deformavosi kojų pirštai. Galų gale prasidėjo dešinės kojos uždegimas, beveik nebegalėjau vaikščioti“, - mena ji.

Londono NHS bendrosios praktikos gydytojų (GP) duris varstančiai lietuvei tiesiog pasiūlydavo išgerti nuskausminamųjų. „Širdyje nerimavau ir tarsi jaučiau, kad kažkas ne taip. Besilankant Lietuvoje pažįstami rekomendavo kreiptis į Vilniuje dirbantį gydytoją Aleksą Makulavičių. Gydytojas konstatavo, kad problema didelė ir reikalinga operacija, laiku jos neatlikus, gali grėsti net kojos amputacija".

Marija buvo pakviesta atvykti operacijai jau po kelių mėnesių, tad susitvarkyti visus reikiamus dokumentus, gauti nedarbingumo pažymėjimą reikėjo labai greitai.

„Pati niekaip nebūčiau sugebėjusi visko susitvarkyti. Gerai, kad naršydama internete dukra surado Canary Wharf rajone įsikūrusią lietuvių kliniką. Grįžusi į Londoną iškart ten ir kreipiausi. Tikrai puikus medicinos centras: lietuviai gydytojai, sava kalba, maloni aplinka - jautiesi kaip namuose. Jei šiuos gydytojus būčiau sutikusi prieš penkerius metus, galbūt ir operacijos nebūtų prireikę“, - svarsto Marija.

M. Dailidienei „Northway“ medicinos centre Vilniuje atlikta blauzdikaulio koreguojanti osteotomija bei kojos piršto rekonstrukcija. Londone įsikūrusi lietuvių klinika „Baltic Medical Centre“ jai padėjo gauti ir £3 600 kompensaciją iš NHS. Taigi, visos abiejų operacijų išlaidos buvo visiškai padengtos.

Iki operacijų sunkiai vaikščiojusi Marija šiandien džiaugiasi, jog jau gali keliauti į parką, paplaukioti baseine ir netgi atrado mėgstamą sportinę veiklą - Šiaurietišką ėjimą su lazdomis. „Svorio šiek tiek priaugau, o pavasariui reikia pasiruošti“, - šypsosi moteris.

Ateityje Marijos laukia dar viena operacija.

„Baltic Medical Centre“ atstovo komentaras: „Panašių istorijų, kaip ponios Marijos, pasitaiko ne viena. Dauguma tautiečių emigruoja dėl finansinių priežasčių. Norėdami kuo daugiau užsidirbti, tautiečiai pamiršta, kad būtent sveikata yra didžiausias turtas. Deja, tai dažniausiai prisimenama tik tada, kai sveikatos problemos tampa labai didelės. Todėl mūsų klinikoje Londone apsilanko labai daug sunkiai sergančių tautiečių, kurių ligos neretai taip įsisenėjusios, jog sunku jas sustabdyti ar išgydyti.

Prireikus operacinio gydymo, dažnai jį organizuojame Lietuvoje, savo medicinos centruose „Northway“. Tokiu atveju pacientui nereikia laukti operacijos kelis mėnesius. Mūsų personalas pasirūpina pacientų dokumentų tvarkymu NHS kompensacijai gauti. Pagal Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2011/24/ES yra galimybė užtikrinti savalaikį gydymą Lietuvoje, kompensuojant pacientui už gydymą patirtas išlaidas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)