Jungtinės Karalystės ir Japonijos mokslininkai išsiaiškino, kad kiekvieno spermatozoido galvutės ir uodegėlės judesių trajektorijos primena aplink magnetą susidarančius laukus.

Būtent šie tam tikros ritmikos nulemti judesiai ir padeda spermatozoidui pasiekti moterišką lytinę ląstelę – kiaušinėlį, rašo BBC.

Mokslininkai laikosi nuomonės, kad išsiaiškinus, kodėl vieni spermatozoidai pasiekia kiaušinėlį, o kitiems to padaryti nepavyksta, gali pavykti pasistūmėti ieškant veiksmingų vyrų nevaisingumo gydymo metodų.

Per lytinius vyrų ir moterų santykius išsiskiria daugiau nei 50 mln. spermatozoidų, potencialiai galinčių apvaisinti kiaušinėlį.

Finišo liniją pasiekia tik maždaug 10 mln. Tačiau apvaisinti gali tik vienas.

Anot atlikto tyrimo autoriaus Hermeso Gadelhos, moters organizmu „keliaujantiems“ spermatozoidams tenka ne vienas iššūkis.

„Kiekvieną kartą, kai išgirstu apie kūdikio besilaukiančią porą, pamanau, kad įvyko vienas iš didžiausių galimų stebuklų, apie kurį daugelis nė nesusimąsto“, – sako H. Gadelha, taikomosios matematikos lektorius iš Jorko universiteto.

Kartu su kitais specialistais jis išmatavo ritmingus kiekvieno spermatozoido uodegėlės judesius. Taip mokslininkai pabandė išsiaiškinti spermatozoidą supančių fluidų susidarymo dėsningumus.

H. Gadelha teigia, kad ritmingų spermatozoidų judesių šablonus, kaip paaiškėjo, galima apskaičiuoti pasitelkus gana paprastą matematinę formulę.

Būtent šie judesiai ir lemia spermatozoidų judėjimą pirmyn kiaušialąstės link.

Kaip rašoma žurnale „Physical Review Letters“ išspausdintoje tyrimui skirtoje publikacijoje, kitas mokslininkų laukiantis uždavinys – sudaryti modelį, leidžiantį prognozuoti didelio spermatozoidų skaičiaus judėjimą.

Profesorius Allanas Pacey iš Šefildo universiteto teigia, kad sėkmingą spermatozoidų kelionę link tikslo lemia ne tik sklandus judėjimas skysta terpe.

„Kuo daugiau spermatozoidams būdingų savybių išsiaiškinsime, tuo geriau. Visos žinios gali praversti ieškant nevaisingumo gydymo metodų“, – sako profesorius ir priduria, kad esama dar begalė aplinkybių, į kurias būtina atsižvelgti.

Tarp vaisingumą lemiančių veiksnių – išskiriamų spermatozoidų skaičius, sklandus jų judėjimas iki tikslo, apvaisinti tinkamas laikas ir spermatozoido galvutėje esančio DNR sudėtis.

Kokią kelionę tenka įveikti spermatozoidui, kol pasiekia kiaušialąstę?

Ejakuliacijos metu iš vyro organizmo išsiskiria nuo 50–150 mln. spermatozoidų. Tai vyriškos lygtinės ląstelės, kurios nedelsiant ima judėti link kiaušintakių.

Kelyje vos 0,065 mm ilgio spermatozoidai susiduria su įvairiausiomis kliūtimis.

Tik vienas iki moters kiaušinėlio nukeliavęs spermatozoidas gali jį apvaisinti, taigi, konkurencija milžiniška.

Visų pirma, spermatozoidai turi prasigauti pro vaginą, kurios sąlygos jiems nepalankios, todėl daugelis čia žūsta. Vėliau, kol pasiekia gimdą, jie turi įveikti dar ne vieną žūtimi gresiantį iššūkį. Lemtingi gali būti kad ir leukocitai.

Taigi, kiaušintakius pasiekia tik patys gyvybingiausi spermatozoidai. Deja, visa jų kelionė pasirodo bergždžia, jei moters organizmas kaip tik tuo metu dar nebūna subrandinęs kiaušialąstės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)