Leidimas dirbti Nacionalinės sveikatos tarnybos įstaigose buvo pasiūlytas 59 tūkst. viešojo sektoriaus medicinos darbuotojams iš ES. Taip pat iškart paskatinta sugrąžinti vadinamąją „slaugių stipendiją“, kuri panaikinta šiemet.

Skaičiuojama, kad pernai iš darbo išėjo 6433 sveikatos tarnybų darbuotojai iš ES šalių, iš jų – 2700 slaugių. Lyginant su ankstesniais metais, skaičius didėja žaibo greičiu.

Karališkojo slaugos koledžo duomenimis, ES piliečių, norinčių mokytis šio amato, skaičius sumažėjo net 92 proc. Šalyje skaičiuojama net 24 tūkst. laisvų slaugių darbo vietų. Panaši situacija, esą, ir kituose sektoriuose.

Vyriausybės teigimu, šiuo metu šalyje gyvenantys ir dirbantys imigrantai galės likti, tačiau jų statuso šalis garantuoti negali. Pasak politikų, taip būtų prarastas pagrindinis derybų su ES svertas.

Karališkojo slaugos koledžo generalinė sekretorė Janet Davies įsitikinusi, kad toks valdžios elgesys atbaido profesionalius darbuotojus iš viso pasaulio. „Vyriausybė rizikuoja nutraukti kvalifikuotų slaugių atvykimą iš ES šalių būtent tuo metu, kai sveikatos sistema išgyvena krizę. Vos pradėjus derybas, Theresa May turėtų pasakyti, kad medikai mums reikalingi ir labai laukiami, be imigrantų indėlio sistema neišsilaikys“, - portalas independent.co.uk citavo J.Davies.

Ekspertai nesistebi, kad ne tik medicinos, bet ir kitų sričių profesionalai palieka šalį, mat jie neturi jokių garantijų ir staiga nebėra garantuoti dėl savo ateities.