Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamentas (toliau – Vilniaus departamentas) 2017 m. kovo 9 d. gavo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos mikrobiologinių tyrimų protokolus, kurie patvirtino, kad dar vieno daugiabučio gyvenamojo namo karšto vandens sistema užteršta Legionella bakterijomis.

Vilniaus departamentas namo, esančio Vilniuje, Ladygos g. 3 (taip pat Žirmūnų mikrorajone), karšto vandens tyrimus organizavo tirdamas 78 metų amžiaus gyventojos susirgimą legionelioze, apie kurį pranešimą iš gydymo įstaigos gavo 2017 m. vasario 24 d. Šio namo karšto vandens sistemą prižiūri ta pati UAB „Adminsta“, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu Vilniaus departamentas atlieka epidemiologinį tyrimą ir dėl Lazdynų mikrorajono gyventojo mirties nuo legioneliozės, apie kurį informacija iš gydymo įstaigos gauta 2017 m. kovo 6 d. Ar ši mirtis sąlygota gyvenamojo namo karšto vandens taršos Legionella bakterijomis, turėtų paaiškėti kovo 16-18 d., kai bus ištirti karšto vandens mėginiai, kuriuos Vilniaus departamentas paėmė visose galimose užsikrėtimo vietose.

Primename, kad Vilniaus departamentas 2017 m. kovo 8 d. informavo apie priimtą sprendimą sustabdyti karšto vandens tiekimą daugiabučio gyvenamojo namo Tuskulėnų g. 5, Vilniuje, gyventojams, nes nustatė, kad šio namo karšto vandens sistema užteršta Legionella bakterijomis ir karšto vandens prižiūrėtojas UAB „Adminsta“ netinkamai prižiūri karšto vandens sistemą.

Užrašas ant Tuskulėnų g. 5 namo

Vilniaus departamentas 2017 m. kovo 9 d. kreipėsi į Vilniaus m. savivaldybės administracijos direktorę, prašydamas sukviesti Vilniaus miesto Ekstremaliųjų situacijų komisiją, kuri sutelktų visas civilinės saugos pajėgas karšto vandens saugai Vilniaus mieste užtikrinti.

Įmonei „Adminsta“ šiandien yra išsiųsti nurodymai nedelsiant atlikti viso pastato karšto vandens sistemos terminę dezinfekciją.

DELFI nuvykus nufotografuoti Tuskulėnų g. 5 namo, atvykęs įmonės „Adminsta“ atstovas priklijavo pranešimą apie namui ketvirtadienį atjungiamą karštą vandenį.

Užrašas ant Tuskulėnų g. 5 namo

Pavojingiausi vandens garai

Nuo legioneliozės mirė moteris, gyvenanti Tuskulėnų g. 5 name. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė informavo, kad mirusi moteris buvo vyresnio amžiaus, turėjo lėtinių ligų. Ligoninė, kurioje ji buvo gydoma ir mirė, buvo atlikti tyrimai ir nustatyta, kad mirties priežastis – legionelizė.

„Reikėtų pabrėžti, kad ši liga neplinta geriant vandenį. Legionella bakterijos, sukeliančios legioneliozę, plinta tik per vandens purslus, kurie susidaro pavyzdžiui, duše, sūkurinėse voniose ir pan. Taip pat reikėtų pabrėžti, kad gyventojų imlumas šiai ligai nėra didelis. Užsikrėtimo rizika priklauso nuo bakterijų koncentracijos vandenyje bei žmogaus imuniteto“, - aiškino ji.

Nacionalinio visuomenė sveikatos centro Vilniaus departamento direktoriaus nurodymu visos priemonės, skirtos vandens saugumui atstatyti, turi būti įgyvendintos iki kovo 15 d. kai tik bus atliktos visos priemonės ir gauti tyrimų rezultatai, įrodantys, kad vanduo yra saugus, bus galima atnaujinti karšto vandens tiekimą šiems gyventojams.

„Šį namą dar stebėsime keletą mėnesių iš anksto neinformuodami karšto vandens tiekėjo“, - sakė R.Lingienė. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atlieka užkrečiamųjų ligų (ir mirties nuo jų) atvejų epidemiologinius tyrimus siekdamas užkirsti kelią susirgti kitiems gyventojams. Karšto vandens tiekėjų kontrolę vykdo Valstybinė energetikos inspekcija.

„Tirdami pastarąjį atvejį pastebėjome, kad šioje srityje daug spragų – tiek karšto vandens tiekėjams, tiek šilumos punktų prižiūrėtojams, tiek kontrolę vykdančiai institucijai trūksta žinių ir supratimo apie legioneliozės prevencijos priemones, kurios yra apibrėžtos teisės aktuose ir kurių būtina laikytis eksploatuojant gyvenamuosius namus. Todėl jau kitą savaitę organizuojame susitikimą, į kurį bus pakviesti tiek savivaldybės administracijos, tiek Valstybinės energetikos inspekcijos atstovai, taip pat pastatų administratoriai, šilumos punktų prižiūrėtojai. Susitikime, kuris vyks Vilniaus savivaldybės patalpose, bus aptarti visi svarbiausi legioneliozės prevencijos klausimai, kad ateityje būtų išvengta tokių atvejų“, - pabrėžė Vilniaus departamento direktorė.

Kratosi atsakomybės

„Žirmūnų būstas“, sužinojęs apie šią situaciją, tikina ėmęsis visų priemonių: informavo gyventojus, įpareigojo šilumos sistemų priežiūrą vykdančią bendrovę „Adminsta“ pakartotinai atlikti termošoką.

„Pirmą kartą mūsų reikalavimų termošokas buvo atliktas vasario 1 d., o sužinoję, kad legionelių vis dar likę, kovo 8 d. „Adminstos“ pareikalavome pakartotinai atlikti termošoką. Įpareigojome padidintą temperatūrą laikyti nuo 19 val. vakaro iki 8 val. ryto. Apie tai gyventojus informavome skelbimais ir SMS žinutėmis, kartu pateikėme rekomendacijas, kaip elgtis esant tokiai situacijai.Pabrėžiame, kad „Žimūnų būstas“ yra tik daugiabučio namo administratorius, tačiau šilumos sistemų priežiūros nevykdo“, - rašoma atsakyme DELFI.

Jei tyrimas parodys, kad „Adminsta“ neužtikrino bakterijų sunaikinimo, šios įmonės atžvilgiu bus imtasi griežčiausių priemonių. „Adminstos“ direktorius Jonas Ūselis BNS savo ruožtu sako, kad vykdant terminį šoką būtina, kad patys gyventojai prisidėtų. Jų prašoma nurodytu laiku leisti karštą vandenį butuose, kad bakterijos žūtų čiaupuose, dušų galvutėse, tačiau šio namo gyventojai esą nevykdo nurodymų.

„Mūsų turimi faktiniai duomenys apie karšto vandens panaudojimą name rodo, kad didžioji dalis butų to „parėdymo“ neklauso ir vandens suvartojimas tuo laikotarpiu yra nulinis arba keli litrai. Gyventojai patys sau nepadeda, mums nereikia padėti, nes mes savo pareigą – užtikrinti vandens temperatūrą iki buto įvado – įvykdome visada, bet be pačių savininkų intereso nieko nebus“, – BNS aiškino J.Ūselis.

Jo manymu, būtent vamzdžių atšakose į butus stovinčiame ir vėstančiame vandenyje ir galėjo rastis bei daugintis pavojingos bakterijos. Jis taip pat tikino, kad savo paaiškinimus ketvirtadienį ketina pateikti NVSC. „Jie nesąmonių prirašė: užsukti vandenį ir daryti termošokus. Be kaip? (...) Centriniame vamzdyne temperatūra visada yra tinkama“, – garantavo įmonės vadovas ir pabrėžė, kad šiame name nebuvo taikomi nakties ir dienos temperatūrų režimai, ką sveikatos specialistai nurodo kaip vieną iš galimų bakterijų atsiradimo priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)