Visgi vienintelis šimtaprocentis jos diagnostikos metodas šiuo metu yra neretai pacientui diskomfortą kelianti biopsijos procedūra. Lietuvoje jau kurį laiką kompensuojami magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai (toliau – MRT), kurie padeda tiksliau numatyti galimo pažeidimo vietą ar kiek pažengusi liga, ir taip suteikia galimybę biopsiją atlikti itin tiksliai, rašoma pranešime spaudai.

Kaip pasakoja gydytojas urologas-onkologas Paulius Bosas, biopsija šiuo metu yra nepakeičiamas prostatos vėžio diagnostikos metodas. Be to, pagrindinis medikų tikslas yra skatinti prostatos vėžio prevenciją, paankstinti ligos diagnozavimą, patikimiau nustatyti galimai ligos pažeistą vietą.

„Šiandien visame pasaulyje ieškoma efektyvių tyrimų būdų, kurie leistų neatlikinėti prostatos biopsijos esant nereikšmingam prostatos vėžiui. Tai sumažintų nebūtinų biopsijų kiekį“, - teigia P. Bosas.

Viena iš tokių alternatyvų yra multiparametrinis MRT tyrimas. Jis 97 proc. tikslumu nustato kliniškai reikšmingą prostatos vėžį, jeigu jo tūris didesnis už 2 cm3.

Kaip atkreipia dėmesį gydytoja radiologė Rūta Briedienė, MRT tyrimas leidžia daliai pacientų, kuriems nematoma kliniškai reikšmingo vėžio, išvengti nemalonių procedūrų, bei apsiriboti intensyvia klinikine stebėsena.

„Tyrimo patikimumas priklauso nuo to, kiek kliniškai reikšmingas yra pats navikas. Kitaip tariant, nuo jo dydžio, piktybiškumo, lokalizacijos. Kiekvienas atvejis yra unikalus. Tačiau kuo navikas piktesnis, tuo jis geriau matomas magnetinio rezonanso vaizduose. Tai ir yra svarbiausia, nes daliai pacientų prostatos vėžys būna kliniškai nereikšmingas, ir tikrai ne visiems vyrams būtinas agresyvus gydymas, kartais visiškai pakanka aktyvaus stebėjimo“, - sako gydytoja.

R. Briedienė tikisi, kad MRT tyrimų kompensavimas paskatins vyrus aktyviau tirtis, nevengti vizito pas gydytojus. Tačiau dar svarbiau tai, kad toks diagnostikos metodas padeda geriau pasiruošti biopsijai. Atlikus MRT tyrimą, galima patikimai lokalizuoti ligos židinį. Todėl gydytojas urologas procedūrą galės atlikti kryptingai.

„Biopsijos adata pasiekia tik apie 17 mm, o pačios prostatos dydis gali būti maždaug tris kartus didesnis. Jeigu duriama aklai ir nepataikoma į pažeistą vietą, gaunamas atsakymas, kad jokio vėžio nėra. Žmogus gali galvoti, kad yra sveikas, o tuo metu vėžys sėkmingai auga kitoje prostatos dalyje. MRT tyrimas mažina šias rizikas“, - dėsto R. Briedienė.

Magnetinio rezonanso tyrimus labai teigiamai vertina ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentas Gediminas Žižys. Jis sako, kad šis metodas padės minimizuoti perteklinių procedūrų kiekį.

„Magnetinis rezonansas šiandien geba pateikti labai tikslius rezultatus. Būtų labai neprotinga ignoruoti šią naujovę. Mes, pacientai, kurie esame patyrę įvairius diagnostinius procesus, labai gerai matome, kaip smarkiai tobulėja diagnostika ir tegalime tuo džiaugtis. Juk kalbame apie galimybę be jokios invazijos į žmogaus kūną diagnozuoti ligas“, - džiaugiasi jis.

POLA viceprezidentas tikisi, kad galimybė pasitikrinti magnetiniu rezonansu padės skausmingų procedūrų bijantiems žmonės išdrįsti pasitikrinti.

„Toks diagnostikos būdas – tai didelis žingsnis į priekį. Aš tikiuosi, kad jau labai greitai šios inovacijos naudą mes aiškiai suvoksime ir žiūrėdami į pagijusių žmonių statistiką“, - teigia G. Žižys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)