Suaugusieji įprastoje aplinkoje nuolat įkvepia švino ar jo gauna su maistu. LSMU profesorius Alvydas Unikauskas pasakoja apie švino šaltinius namuose, apie kurių buvimą galbūt nė neįtarėte.

Pasak gydytojo A. Unikausko, švinas sukelia nervų sistemos pažeidimus, todėl galimi pažinimo funkcijos sutrikimai, galvos skausmas, nuolatinis nuovargis ar net protinės negalios vystymasis. Švinas taip pat gali sukelti virškinimo sistemos pažeidimus, kaip antai anoreksiją, svorio kritimą, pykinimą, nenorą valgyti ir virškinimo sutrikimus. Galiausiai švinas gali lemti kaulų čiulpų pažeidimus, kai sutrinka kraujo gamyba kaulų čiulpuose. Tarp galimų švino sukeliamų negalavimų A. Unikauskas taip pat įvardija lėtesnį vystymąsi ir vėluojančius kalbėjimo įgūdžius.

Pavojingiausi švino šaltiniai namuose yra šie:

– Indai. Tam tikrų indų ar talpyklų sudėtyje yra didesnė, nei leidžiama, švino norma. Švinas aktyvinamas šildant indą. Taip šis sunkusis metalas patenka į maistą. Pasak gydytojo A. Unikausko, rizikinga pirkti spalvotus, senus, antikvarinius ir keraminius indus, ypač tuos, kuriuose kepami pyragai ar mėsa.

– Žaislai. Europos Sąjungos žaislų pramonė griežtai kontroliuojama ir joje stengiamasi nepraleisti žalingų vaikams produktų. Bet neretai švino permirkę žaislai, kurie atkeliauja iš Kinijos ir už kurių kokybę gamintojai neatsako, praslysta į turgų. Pavojingiausi senoviniai metaliniai ar mediniai žaislai, kurie gali būti marginti švino pagrindu pagamintais dažais. Pigūs žaislai dažniausiai nėra pagaminti iš kokybiškos medžiagos, sako gydytojas A. Unikauskas.

– Papuošalai. Mažiems vaikams neturėtų būti leidžiama žaisti su bižuterija ir dėtis ją į burną. Gydytojas A. Unikauskas pateikia pavyzdį apie mergaitę, kuri 2006 m. JAV mirė apsinuodijusi švinu po to, kai prarijo papuošalą.

Apie tai, kaip išsirinkti sveikatai nepavojingus daiktus, – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.