Kai jaunuoliui suėjo 13 m., jam teko patirti itin nemalonų šalutinį poveikį, su kuriuo jis susidūrė dėl vartotų nerimui ir bipoliniam sutrikimui gydyti skirtų vaistų. „Jie man skyrė vaisto „Risperdal“. Gydytojai tikino, kad jis kai kuriems padeda. Vis tik man jis tikrai nepadėjo, o po pusantrų metų turėjau ginekomastiją.“ – pasakojimą tęsė E. Bible‘as.

Ginekomastija – tai būklė, ištinkanti paauglius berniukus ar vyrus, kai jų krūtinės audinys labai stipriai padidėja. E. Bible‘as kaip ir tūkstančiai kitų su šia problema susidūrusiųjų ketina paduoti į teismą bendrovę „Johnson & Johnson“ tikindami, kad įmonė laiku jų neįspėjo apie galimą šalutinį poveikį, rašo CNN.

Jautėsi eksperimento dalimi

Nors pasitaiko atvejų, kai vyriškos lyties paaugliai susiduria su brendimo laikotarpiu išvešėjusiu krūtinės audiniu, vis tik šis atvejis yra kitoks. E. Bible‘as tikina, kad ši patirtis yra žeminanti. „Jei būčiau žinojęs apie tokį šalutinį gydymo poveikį, niekada nebūčiau su juo sutikęs“, - neabejojo jis, turėdamas galvoje gydymą vaistu „Risperdal“, kuris jam buvo skirtas prieš daugiau nei dešimt metų. „Jie manimi pasinaudojo“, - teigė dabar jau 26 m. jaunas vyras, kalbėdamas apie vaistus gaminančią bendrovę „Johnson & Johnson“ ir dukterinę jos įmonę „Janssen“, rinkoje platinusią šiuos vaistus.

„Visi prie tavęs kabinėjasi, vadina berniuku su krūtimis. Tai labai slegia.“ – patikino jis. Po daugiau nei dešimtmetį trukusio vaisto platinimo rinkoje, kai jis buvo prieinamas paaugliams, tarp kurių buvo ir E. Bible‘as, 2006 m. vaistų gamintoja pagaliau įtraukė ginekomastiją į „Risperdal“ šalutinių poveikių sąrašą. E. Bible‘as įsitikinęs, kad priemonių imtasi per vėlai. „Žvelgdamas į praeitį jaučiuosi, lyg su manimi buvo eksperimentuojama“, - piktinosi jaunas vyras.

Labai svarbus vaistas

„Johnson & Johnson“ savo ruožtu parengtame pranešime teigia, kad „Risperdal“ – tai naudingas vaistas, padedantis tiems, kuriuos vargina psichikos sutrikimai, o tinkamiausias gydymo priemones parenka gydytojai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra įtraukusi šį vaistą į būtinų vaistų sąrašą, o tai reiškia, kad šis vaistas – vienas iš vaistų minimumo, būtino bazinei sveikatos priežiūrai užtikrinti. Vis tik tenka pripažinti, kad nuo 1994 m., kai „Johnson & Johnson“ pristatė „Risperdal“ rinkoje, šis vaistas sulaukė nemažai dėmesio ir prieštaringų vertinimų dėl neįvardijamų šalutinių poveikių.

Šiai vaistų gamintojai pagal iškeltus ieškinius jau teko sumokėti per 2 mlrd. JAV dolerių (1,93 mlrd. eurų) baudų ir kitokių išmokų. Teisininkui Jasonui Itkinui, kuris atstovauja E. Bible‘ui ir dar 13 tūkst. nukentėjusiųjų, susidūrusių su šio vaisto šalutiniu poveikiu, atrodo keistas faktas, kad gydytojai vis dar pacientams skiria gydymą šiuo vaistu.

Šie asmenys nusprendė paduoti į teismą „Johnson & Johnson“ dėl finansinių nuostolių, patirtų dėl „Risperdal“ sukeltų subjaurojimų. „Liūdna, tačiau anksčiau „Johnson & Johnson“ mokėtos baudos nebuvo naudingos tiems, kurie tiesiogiai nukentėjo nuo priekabiavimų ir gėdos, kurią patyrė dėl didėjančios ir į moterišką panašėjančios krūtinės.“ – piktinosi J. Itkinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)