Pirmieji ŽIV testus atliko paskirtasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei Europos reikalų komiteto narė Dovilė Šakalienė, rašoma pranešime spaudai.

„Aš pats asmeniškai esu pasirengęs parodyti pavyzdį, kaip greitai ir lengvai galima atlikti ŽIV testą ir per kelias minutes sužinoti, ar nesate jo nešiotojas”, - sakė R. Karbauskis. Jo teigimu, visuomenės sveikata yra vienas iš svarbiausių prioritetų: „svarbus yra tiek sveikatos apsaugos sistemos kokybės gerinimas, tiek visuomenės atsakingo elgesio su savo sveikata skatinimas, ypatingai – kai kalbame apie sveikatos pasitikrinimą”.

Pasaulinę AIDS dieną Seimo nariai tikrinosi dėl ŽIV
Akciją organizavusios Lietuvos medicinos studentų asociacijos Nacionalinės seksualinės ir reprodukcinės sveikatos bei ŽIV ir AIDS komiteto koordinatorės Valerijos Mosenko teigimu, neigiamas visuomenės požiūris į sergančiuosius ŽIV vis dar yra vienas iš didžiausių barjerų siekiant pažaboti viruso plitimą. „Ši akcija ir aktyvus Seimo narių dalyvavimas joje parodo, kad žmogui išsitirti dėl ŽIV nėra ir neturi būti gėdinga”, - sakė ji.

ŽIV testus atlikę parlamentarai savo pavyzdžiu parodė, kad pasitikrinimas dėl ŽIV įmanomas vos per 1 minutę, o tikrintis ir žinoti savo ŽIV statusą būtina visiems, nepriklausomai nuo pareigų, pajamų ar socialinės grupės. Greitieji anoniminiai ŽIV testai atliekami bendraujant tik su vienu medicinos specialistu, kuris iš piršto paima kapiliarinį kraują. Po minutės jau sužinomas tyrimo rezultatas – ar žmogus yra ŽIV nešiotojas, ar ne.

„Lietuvos statistika rodo sąlyginai nedaug ŽIV atvejų ne todėl, kad žmonės neserga, o todėl, kad jie nesitikrina. Todėl, norėdami apsaugoti savo artimuosius, kiekvienas iš mūsų turime būti drąsūs ir tikrintis. ŽIV nebėra tik narkotikus vartojančiųjų, kalinių ar seksualiai aktyvesnių žmonių liga. Ji aptinkama visose visuomenės grupėse”, - sakė V. Mosenko.

A. Verygos nuomone, siekiant pokyčių Lietuvos sveikatos apsaugos kokybėje būtina patiems išmokti atsakingai rūpintis savo sveikata – taip pat ir naudotis prieinamomis patikros priemonėmis. „Greitieji ŽIV patikros testai yra greita ir patogi priemonė sužinoti, ar jūsų organizme netūno itin pavojingas virusas, ar nekeliate pavojaus savo artimiesiems“, - sakė testą atlikęs A. Veryga.

Pasaulinę AIDS dieną Seimo nariai tikrinosi dėl ŽIV
Dovilė Šakalienė pastebėjo, kad daugelis sveikatos srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų jau kone dešimtmetį reiškia susirūpinimą, kad Lietuvos ŽIV ir AIDS sergamumo rodikliai panašesni į Rusijos Federacijos nei į Europos Sąjungos normas: „Viena iš priežasčių – žemas visuomenės sąmoningumo lygis, motyvacijos pasitikrinti sveikatą stoka. Greitieji ŽIV testai net labiausiai užimtam žmogui sudaro galimybę tuoj pat sužinoti, ar nesate tiksinti bomba, kelianti grėsmę sau ir aplinkiniams“.

2016 metų rugpjūtį „Spinter” atlikto tyrimo duomenimis, 90 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad ŽIV paplitimas kelia grėsmę, o 68 proc. teigia, kad ši liga yra visos visuomenės problema.

Gruodžio 1-ąją visame pasaulyje minima AIDS diena. Šią ligą, kuri vien tik per praėjusius metus nusinešė 1,1 mln. gyvybių visame pasaulyje, galima suvaldyti. Užsikrėtusieji virusu, atsakingai vartodami specialius vaistus, gali gyventi pilnavertį gyvenimą, nebijodami užkrėsti kitų žmonių, o moterys – gimdyti sveikus vaikus. ŽIV nebėra ir mirties nuosprendis – gyvenimo trukmė panaši kaip ir sveikų žmonių. Tačiau visuomenė nuo viruso plitimo apsaugota tik tuo atveju, jei sergantieji pasitikrinę žinos, kad jie serga ir vartos gydytojo paskirtus vaistus.

Todėl Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) savo šalims narėms siūlo taikyti politiką „90-90-90”. Ji reiškia, kad ŽIV suvaldymas yra įmanomas, o tam reikia išaiškinti ne mažiau kaip 90 proc. žmonių, kurie yra užsikrėtę ŽIV, ir sėkmingai kontroliuoti jų ligą. Pasauliniu mastu vykdant PSO rekomentacijas, iki 2030 m. tikimasi, kad AIDS nebekels grėsmės visuomenei.

Lietuvoje ŽIV infekuotų žmonių skaičius pastaruosius penkis metus auga. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 metais Lietuvoje nustatyti 154 nauji ŽIV atvejai – 35 procentais daugiau nei 2010-aisiais, kai buvo registruoti 116 naujų atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)