Be to, šie virusai dar ir pajėgūs naikinti hepatito C virusą, dažniausiai tampantį pirminio kepenų vėžio priežastimi.

Šie ankstyvojo etapo tyrimų rezultatai itin reikšmingi, nes pirminis kepenų vėžys užima trečiąją vietą daugiausiai gyvybių visame pasaulyje pareikalaujančių ligų sąraše. Jei operacijos atlikti negalima, prognozės itin liūdnos, rašo medicalxpress.com. „Tikimės, kad galiausiai tuo pačiu metu gydant piktybinius darinius ir hepatito virusą, skatinantį darinių augimą, galėsime pasiūlyti efektyvią terapiją ir suteikti geresnių rezultatų pacientams“, - teigė šiam tyrimui vadovavęs Stephenas Griffinas.

„Šiuo metu taikomi kepenų vėžio gydymo būdai, kai negalima taikyti chirurginio gydymo, dažniausiai tėra skirti būklei palengvinti (chemoterapija skirta tik pailginti gyvenimą, o ne ligą išgydyti) ir pasižyminti reikšmingu šalutiniu poveikiu“, - teigė S. Griffinas.

Reovirusai vaikams gali sukelti kvėpavimo takų negalavimų ir virškinamojo trakto sutrikimų, bet suaugusiesiems dažniausiai šie virusai nesukelia jokių negalavimų. Mokslininkų komanda iš Lidso universiteto išsiaiškino, kad reovirusai sėkmingai padeda gydyti tiek laboratorijoje augintas kepenų vėžio ląsteles, tiek ir tiesiogiai iš pacientų organizmo atlikus operaciją paimtus pavyzdžius.

Į žmogaus organizmą patekę reovirusai stimuliuoja imuninės sistemos faktorių, vadinamą interferonu, kuris savo ruožtu aktyvuoja tam tikrus baltuosius kraujo kūnelius, vadinamus natūraliu žudiku. Šios natūraliais žudikais vadinamos ląstelės sunaikina tiek piktybinius darinius, tiek ir ląsteles, apkrėstas hepatito C virusu. Imuninės sistemos stimuliavimas, skirtas vėžinėms ląstelėms sunaikinti, vadinamas imunoterapija. Šis gydymo metodas skiriasi nuo chemoterapijos, kurią taikant vėžinės ląstelės naikinamos vartojant tam tikrų vaistų. Dabar mokslininkai ketina pradėti klinikinius tyrimus su žmonėmis.

„Mūsų tyrime pristatomas visiškai naujas virusinės imunoterapijos, skirtos dažniausiai pasitaikančiam pirminio vėžio tipo kepenų vėžiui – hepatoceliulinei karciomai – gydyti. Jei ši liga pažengusi, prognozės itin liūdnos.“ – teigė vienas iš šiam tyrimui vadovavusių mokslininkų profesorius Alanas Melcheris. „Atlikdami eksperimentus ir panaudodami žmogaus vėžio mėginius ir peles, mūsų mokslininkai nustatė, kad reovirusų terapija įjungia imuninę sistemą, kad ši atakuotų vėžines ląsteles, tuo pačiu slopinant hepatito C viruso, dažnai siejamo su hepatoceliulinėmis vėžio rūšimis. Dar parodėme, kad reovirusų terapija gali būti taikoma ir kitokių vėžio rūšių, siejamų su virusinėmis infekcijomis, gydymui, įskaitant ir su Epšteino-Baro virusu siejamą limfomą.“ – tęsė mokslininkas.

Pirminis kepenų vėžys – tai vėžio rūšis, visų pirma atsirandanti kepenyse. Ši liga skiriasi nuo antrinio kepenų vėžio, kai vėžys iš pradžių vystosi kitose kūno dalyse ir tik vėliau pasiekia kepenis. Dažniausiai pirminio vėžio atvejai siejami su kepenų pažeidimais ar randėjimu, paprastai atsirandančiais dėl virusinių hepatito B ar C sukeliamų infekcijų. Ne taip dažnai šią ligą sukelia ilgus metus vartojamas per didelis alkoholio kiekis.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateikiamais duomenimis, mažiausiai 130 mln. žmonių visame pasaulyje serga lėtine hepatito C infekcija, iš kurių reikšmingai daliai ši infekcija virs kepenų vėžiu. „Tampa vis labiau aišku, kad vienas iš galingiausių prieinamų ginklų vėžiui gydyti – tai mūsų pačių imunitetas“, - neabejojo vienas iš šio tyrimo autorių Adelis Samsonas.

„Vis tik kadangi vėžys formuojasi iš mūsų pačių ląstelių, imuninė sistema dažnai susiduria su sunkumais identifikuojant subtilius skirtumus, skiriančius vėžines ląsteles nuo normalių ląstelių, be papildomos pagalbos suteikimo. Imunoterapija apima skirtingas strategijas, skirtas paskatinti imuninę sistemą sėkmingiau identifikuoti vėžį ir su juo kovoti.“ – sakė A. Samsonas. „Šie vėžines ląsteles naikinantys virusai atliekant klinikinius tyrimus parodė itin daug žadančių rezultatų, o vienas iš šių virusų neseniai pripažintas kaip vaistas odos vėžiui gydyti“, - džiaugėsi jis.

„Šis tyrimas, kuriame panaudotos ląstelės ir pelės, patvirtina, kad naudojant nekenksmingą vėžines ląsteles naikinantį virusą imunitetui didinti suduodamas smūgis kepenų vėžiui ir kitoms vėžio rūšims, kurioms įtakos turi hepatito C virusas.“ – tyrimo rezultatus komentavo mokslininkė Justine Alford. „Šie ankstyvieji rezultatai taip pat liudija, kad vėžines ląsteles naikinantis virusas gali būti naudojamas siekiant platesnio spektro gydomųjų rezultatų virusų sukeliamoms vėžio rūšims gydyti. Mums kuo greičiau reikalingi nauji efektyvūs būdai problemos esmei išspręsti. Kita žingsnis – išsiaiškinti, ar ši technika veiksminga pacientams gydyti.“ – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)