Nors migrena vargina apie 38 mln. JAV gyventojų, vis tik ją būtų galima pavadinti savotiška medicinos paslaptimi. Alinantys galvos skausmai gali trukti valandų valandas, o žmogui telieka vartoti nuskausminamųjų, kurie simptomus sumažina tik šiek tiek, arba rinktis kasdienius vaisus, galimai padėsiančius užkirsti kelią priepuoliams įsiplieksti, rašo qz.com. Vis tik gydytojai kuo puikiausiai žino apie tam tikrus veiksnius, galinčius sukelti migreną. Į šį sąrašą patenka šokoladas, vynas ir perdirbti mėsos produktai. Tiesa, iki šiol nebuvo žinoma nieko apie šio keisto ryšio priežastis.

Gali būti, kad trūkstama dėlionės dalis – tai bakterija. Mokslininkų komanda iš Kalifornijos San Diego universiteto ištyrė 2200 asmenų burnos išskyrų bei išmatų mėginius ir nustatė, kad labiausiai migrenos varginamų tiriamųjų mėginiuose daugiau tam tikrų maisto produktų sudėtyje esančius nitratus migreną sukeliančiomis cheminėmis medžiagomis paverčiančių bakterijų.

Žmogaus organizme gyvena trilijonai tokių bakterijų. Šios bakterijos veikia lygiai taip pat, kaip mūsų organizmai pasisavina maistingąsias medžiagas iš vartojamo maisto ir išskiria tai, ko mums nereikia. Deja, kartais, jų išskiriamos atliekos mūsų būklę veikia neigiamai.

Tam tikruose maisto produktuose – šokolade, perdirbtame maiste ar netgi žaliosiose daržovėse – yra chemikalų, vadinamų nitratais. Šie junginiai sudaryti iš vieno azoto ir trijų deguonies atomų. Tam tikrų rūšių baterijos, gyvenančios žmogaus burnoje, - Rothia mucilaginosa ir Haemophilus parainfluenzae – šiuos nitratus skaido ir naudoja kaip degalus. Vykstant šiems procesams iš nitratų pašalinamas vienas iš deguonies atomų – susidaro nitritu vadinamas šalutinis produktas. Į kraujotakos sistemą patekę nitritai gali virsti azoto oksidu, siejamu su migrena ir kitomis galvos skausmų rūšimis.

Tyrimą atlikė mokslininkai ištyrė mikrobų DNR mėginius. Tyrimui panaudoti 172 burnos išskyrų ir 1996 išmatų mėginiai. Nustatyta, kad migrenos varginamų asmenų mėginiuose (tiek burnos išskyrų, tiek ir išmatų) bakterijų, galinčių nitratus paversti nitritais, yra daugiau.

Šis mokslinis tyrimas patvirtina egzistuojantį ryšį tarp daug nitratų sudėtyje turinčių produktų vartojimo ir migrenos. Kitaip tariant, migrenos varginami asmenys turėtų šių produktų vengti. Vis tik mokslininkai kalba ir apie teigiamą žmogaus organizmui šių rūšių bakterijų daromą poveikį – širdies būklės gerinimą. Širdies nepakankamumo problemą turintiems pacientams dažnai skiriama nitritų, o migrena įvardijama kaip vienas iš galimų šalutinių šio gydymo poveikių.

Vienas iš šio tyrimo autorių Antonio Gonzalezas Pena kartu su komanda ketina dirbti toliau: tirti skirtingų rūšių migrenos kamuojamus pacientus tam, kad išsiaiškintų, ar įmanoma susieti konkrečias bakterijos rūšis su skirtingomis itin paplitusios ligos formomis. Tęsti tyrimus ketinama tam, kad būtų rastas būdas užkirsti kelią migrenai ir tuo pačiu apsaugoti širdį. Idealiuoju atveju, kaip teigia pats mokslininkas, bus rastas stebuklingas gerųjų bakterijų burnos skalavimo skystis, padėsiantis rūpintis širdies ir kraujagyslių sistema be jokios migrenos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)