Po neseniai pasirodžiusios DELFI publikacijos apie tai, kad vegetarai tėvai atsisakė keisti silpstančio vaiko mitybą, su redakcia susisiekė Ananda. 25-erių mergina visą gyvenimą nevalgė mėsos ir gali pasigirti geresne savijauta bei sveikatos būkle nei daugelis. Apie tai, ką reiškia vegetarinė mityba ir kokie jos pliusai bei minusai – interviu.

- Ananda, papasakokite šiek tiek apie save?

- Esu iš Kauno. Čia gimiau ir augau, baigiau Vytauto Didžiojo universitetą. Praėjusiais metais ištekėjau. Dabar Indijoje mokausi ir mokau vaikus anglų kalbos.

- Savo laiške teigėte, kad gimėte jau vegetarų šeimoje. Gal klausėte tėvų, kodėl jie pasirinkimo tokį kelią?

- Taip, tėvai pasirinko šį kelią dėl religinių ir etinių priežasčių prieš 30 metų. Jie susidomėjo joga, vedomis ir t.t. Ta filosofija skatina vegetarinę mityba ir neprievartą kitoms gyvoms būtybėms, tad jie nusprendė pabandyti, ir dar vis dar tuo užsiima.

- Nuo mažumės maitinotės vegetariškai. Nebūdavo kaip vaikui keista, kodėl kiti vaikai valgo kitokį maistą? Ir dar daugiau - juk seniau darželiuose, pavyzdžiui, nebūdavo pasirinkimo atskiro meniu? Kaip pavykdavo nuosekliai sveikai maitintis?

- Taip, maitinausi vegetariškai. Man asmeniškai niekada nebūdavo keista. Mama visuomet skaniai gamindavo, net duoną kartais kepdavo. Tad dažniausiai valgydavau namie. Darželio nelankiau, nes mama tuo metu nedirbo ir mane mokino namie skaityti ir t.t. (išmokau 4 metų skaityti, o 5 jau vaikščiojau į biblioteką).

Mokykloje valgydavau pusryčius ir pietus namie, o priešpiečiams įsidėdavau vaisių, bandelių (kurias galima ir be kiaušinių kepti ) ir pan. Kartais mokykloje kažką vegetariško nusipirkdavau, bet valgykla man nepatiko, maistas atrodė nelabai skaniai ir valgykloje neskaniai kvepėdavo, tad kažkaip didelių pagundų nebuvo.

Man visada buvo aišku, kad mėsos nevalgau ir nevalgysiu, o kad kiti valgo, man labai netrukdė.

Ananda

- Sakote, gyvenime neragavote mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių. O niekada nekilo noras pamėginti vien tam, kad pajustumėte to skonį? To klausiu, nes vieni vegetarai, sutiksite, yra idėjiniai, kiti - natūraliai nemėgsta mėsos. Kokie jūsų argumentai, kodėl esate vegetarė?

- Taip, nesu ragavusi. Didelio noro niekada nebuvo. Tiesa, kai buvau šešerių, kilo klausimas, koks mėsos skonis, bet kadangi klausimas per daug nekankino, tai greit ir pasimiršo. Pamenu, kad prieš kelis metus kažkas davė paragauti sojos dešrelės, kurios skonis nesiskiria nuo mėsos. Man dar ilgai buvo neskanu burnoj.

Mintis, kad gyvūną papjovė ir padėjo kepsnį man ant stalo visada atrodė atgrasi. Man per daug gaila gyvūnų, kad juos valgyčiau. Tiesiog visada, kiek pamenu, jutau didelį gailestį tiems, kurie dėl kažko kenčia. Kažkada smalsumo dėlei nuplėšiau drugeliui sparnus (būdama šešerių). Kaip vėliau verkiau, kad jį nuskriaudžiau...

Žodžiu, esu ir idėjinė vegetarė, bet pats mėsos vaizdas, kvapas ir jos kilmė visiškai manęs nežavi.

Be to, juk kažkada atėjo ir man metas, kada pati rinkausi savo gyvenimo būdą. Nebuvo net minties apie mėsos valgymą.

- Kreipėtės pati. Ar tai reiškia, kad jums svarbu kovoti už vegetarų, vegetarinės mitybos tinkamą nušvietimą, informavimą? Ar pastebite, kad visavalgiai neretai piktinasi, kai sveikos mitybos atstovai labai pabrėžia savo pasirinkimą, jį esą išaukština?

- Man nepatinka nuostata, kad vegetarizmas yra žalingas. Pavyzdžiui, mano mama vaikystėje nesakė daktarams, kad man neduoda mėsos, nes būtų ją „užėdę“ negyvai. Žinoma, jei kokie išprotėję tėvai vaiką marina badu ir sakosi esą vegetarai, tai ir atrodo, kad vegetarų vaikai kažkokie silpni, ligoti ir t.t.

Lietuvoje mažai ilgamečių vegetarų, kurie išnešiojo, pagimdė ir užaugino sveikus vegetarus vaikus. Dažnai žmonės bijo, kad va, vaikas užaugs ligotas, jei maitinsis vegetariškai. O ko bijome, to ir vengiame. Mano tikslas pasakyti, kad subalansuota vegetarinė mityba yra tinkama nėščiosioms, mamoms, vaikams ir apskritai visiems.

Pastebiu, kad visavalgiai piktinasi. Visgi, vegetarai daro klaidą save aukštindami – žmogus keičiasi, kai pats to nori, o ne kai kažkas kitas jį verčia ar tuo labiau žemina. Tačiau visuomenę šviesti labai reikia. Manau, kad žmonėms reikia parodyti, kad gyvūnui skauda. Juk veršiukas skerdykloje turi tokias pat gražias akis kaip ir tavo šuniukas namie. Kodėl dabar teisiami žmonės, kurie nuskriaudė šunį, o kitų gyvūnų žudymą remiame pirkdami mėsą?

Ananda

Taip pat svarbu įtikinti žmones bent mažinti mėsos vartojimą, mat mėsos pramonė labia teršia gamtą.

Sumažėjus mėsos pramonei, sumažėtų ir bado problema. Juk pagaminti kilogramui mėsos sunaudojame labai daug grūdų ir vandens. Vietoj kilogramo mėsos galėtume grūdais pamaitinti kelias dešimtis žmonių.

Gal nuskambės keistai, bet, mano įsitikinimu, vegetarinė mityba padeda žmogui išlikti ramiam, taikiam su savimi ir pasauliu, ir švelniam. Juk žudomas gyvūnas patiria milžinišką stresą, baimę ir skausmą. Karvė, kurios veršelis atimamas, jaučia didžiulį skausmą. Visa tai žmonės ir suvalgo. Ne veltui jau Pitagoras ir Tolstojus yra pasakę, kad žmonija tol kariaus, kol ji valgys mėsą. Kaip jo nebus, kai kasdien valgom prievartą ir skausmą. Žmonės, prašau, pažiūrėkit į savo naminio gyvūno akis, jos šiltos ir gražios, mylinčios. Lygiai tokias pat akis turi ir veršelis bei kiti gyvūnai. Jie visi nori gyventi ir džiaugtis saulės spinduliais bei būti mylimi. Einšteinas irgi sakė, kad vegetariška mityba labai naudinga sveikatai ir padės mums išgyventi žemėje.

Aš papasakoju apie savo įsitikinimus, kai yra proga. Pavyzdžiui, mokykloje kartais papasakodavau klasiokams. Bet niekada savo „tiesų“ nepiršdavau neprašyta. Aš, be to, ir alkoholio nesu ragavusi, nors čia jau atskira tema.

- Sakėte, kad tiek jūsų, tiek jūsų brolio bei kelių draugų sveikata puiki. Jūsų šeimos gydytoja niekad neturėjo priekaištų?

- Taip. Sveikata puiki. Mano brolis dabar nori eiti į kariuomenę, jo sveikata įvertinta aukščiausiu balu, o jo hemoglobinas - 153. Jis aukšto ūgio – vos ne 190 cm. Mano hemoglobinas - 126. Vaikystėje buvo 139. Niekada abu neturėjom problemų su mažakraujyste ar jos tikimybe. Neturim ir šiaip jokių nusiskundimų. Kaulai sveiki.

Galvos irgi geros ant pečių. Mokyklą baigiau su pagyrimu, mažiausias valstybinio egzamino balas buvo 93, o bakalaurą apsigyniau 10-ui. Išmokau skaityti 4 metų ir šiaip visada buvau aktyvus, smalsus, žingeidus vaikas. Esu gal kartą sirgus gripu ir plaučiu uždegimu, kartais nebent peršalu.

Bet šiaip jaučiuosi gerai ir sveikai. Ypač jei laikausi tinkamo dienos režimo: anksčiau atsigult ir anksčiau atsikelt.

Turiu gerą regėjimą. Visų medžiagų užtenka. Kartais vartoju natūralius papildus, nes šiaip mėgstu pasirūpinti sveikata. Be to, net ir augalai ir apskritai visas maistas nebėra toks natūralus ir sveikas. Tačiau visada pažiūriu, kad papildai būtų natūralūs.

Ananda

Viena draugė, nuo gimimo vegetarė, neturi nė vieno sugedusio danties, nors jai jau tuoj 30.

Kaip sakiau, mama nesakė daktarams, kad mėsos nevalgom, nes ne visi mūsų daktarai yra tinkamai ir objektyviai susipažinę su vegetarinės mitybos poveikiu vaiko organizmui. Nežinau, ar tai sovietinės sistemos įtaka ar kažkas kita.

- Papasakokite, kaip įprastai atrodo jūsų valgiaraštis. Ką valgote?

- Pusryčiams valgau vaisių, košes, grikių, riešutų, blynų. Jogurto (stengiuosi pirkti tokį, kuris pagamintas „ahimsa“ – neprievartos, karvių, kurių gyvenimo pabaigoje neatiduos į skerdyklas ir kurias gražiai augina).

Pietums – sriuba, žirniai, lęšiai. Pupos. Ryžiai kokie, daržovių troškiniai, duona, kartais kažką saldaus suvalgau. Mėgstu kepsnelius iš daržovių, salotas.

Vakarienė – nedaug valgau, užkandu vaisių, sriubos. Priklauso nuo to, ar esu alkana. Tarpais valgau vaisių, riešutų. Geriu vandens nemažai. Apskritai, nesu gyvenime turėjus antsvorio problemų ar laikiusis dietos.

Dažnai mėsavalgiams atrodo, kad vegetarai valgo tik bulvių košę ir žolę. Mokykloj manes klausdavo: „tai ką tu valgai? žolę?“

Tačiau vegetarinė mityba yra labai įvairi, tiesiog reikia pasidomėti vegetarinėm virtuvėm (pavyzdžiui, Indijos) arba kaip pritaikyti virtuves vegetariškai mitybai. Dabar vegetarizmas sparčiai populiarėja ir visur galima rasti vegetariškų receptų. Galima net tortus kepti be kiaušinių. Žele daryti be želatinos ir t.t. Tiesiog reikia trupučiuko noro paieškoti informacijos, pavartyti receptų knygas ir t.t. Tikrai nuobodu nebus. Nė karto nesu pagalvojusi, kad vegetariškas maistas yra nuobodus, o vis dėlto, jau tuoj būsiu 26 metus vegetarė.

- Ar brangu valgyti vegetariškai? Vis vien reikia labai įvarialypiško maisto - pvz. riešutai brangiau nei mėsa. Gal skaičiuojate, kokią biudžeto dalį išleidžiate maistui?

- Šiais laikais viskas nepigu. Kadangi mėsos nesu valgius, tai sunku palyginti kainas. Sakyčiau, kad išlaidos vidutiniškos. Žinoma, riešutai kainuoja, vaisiai kainuoja, daržovės, geresnės kokybės, aliejai ir t. t., tačiau vis dėl to juk kūnas yra mūsų šventykla. Jis vertas kažko daugiau nei vien pigiausios chemijos. Galima pasistengti kažkiek skirti jam. Galima dabar taupyti senatvei, o galima valgyti geresnį maistą ir senatvė nebus tokia baisi. Nors mano pajamos nėra labai didelės, bet kažkaip sugebu skaniai ir sveikai maitintis.

- Jei dar neturite vaikų, gal planavote, kaip elgsitės jiems gimus? Ar maitinsite vegetariškai? Kitų nuomone, vaikai turi patys turėti teisę apsispręsti, kokiu keliu eiti. Jei, tarkime, jau sąmoningo amžiaus vaikas nuspręs, kad nori mėsos. Leisite?

- Dar neturime. Mano vyras jau 20 metų vegetaras. Tad vienareikšmiškai vaikai irgi bus vegetarai iki tol, kol patys norės apsispręsti. Bet kiek žinau atvejų, jei vegetarinė mityba yra skani, įvairi, tai ir vaikas suvokia, kad gyvūnėliui skauda, paprastai jiems nekyla noras valgyti mėsą. Bet jei užaugęs norės valgyti mėsą, tai toks jo pasirinkimas. Žinoma, bandyčiau kalbėti ir kažką daryti, bet galutinis sprendimas būtų jo. Vis dėlto vaikai yra individualios būtybės, o ne mūsų lūkesčių įgyvendintojai.

O argumentas, kad tėvai riboja vaiko laisvę ir neleidžia valgyti mėsos man neatrodo protingas. Taip, aš galiu sakyt, kad mama apribojo mano teises ir pamačius, kad kieme radau cigaretes, jas atėmė. Juk kiek tyrimų, kur aprašyta mėsos žala sveikatai. Vaiką galima labai skaniai maitinti vegetariškai ir jam nesinorės mėsos. Paduokit vaikui triušį ir obuolį. Su kuo vaikas žais ir ką jis bandys suvalgyti? Dažnai girdžiu, kad vaikus reikia pripratinti valgyt mėsą. Kas čia per maistas, jei vaiką reikia pratint ir vaikui bloga? Juk vaiko nereikia labai pratinti prie vaisių.

- Kokie iššūkiai būnant vegetare? Ir kokios naudos?

- Iššūkiai – kai norisi kažką nusipirkti, reikia paskaityti etiketes ir įsitikinti, ar maistas tinkamas. Taip pat baisu, kad nepameluotų, kad maistas vegetariškas. Kažkada Palangoje paprašiau šaltibarščių be kiaušinių, o atnešė su kiaušiniais. Bet šiaip didelių iššūkių nepatyriau.

Nauda: gera savijauta, šviesi galva, proto ramybė. Suvokimas, kad gyvūnai jaučia skausmą, gera sveikata, atsparumas ligoms. Suvokimas, kad einu teisingu keliu. Vidinės laimės pojūtis širdyje. Suvokimas, kad mažiau prisidedu prie gamtos taršos ir šiltnamio efekto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)