Kai kurie iš jų, dar prieš kreipdamiesi į farmacijos specialistą, turi tvirtą nuomonę, kokias priemones būtina įsigyti. Kiti abejoja, pageidauja išsamesnės konsultacijos ne tik apie vaistus, bet ir jų kainas, galimybes sutaupyti. Specialistai perspėja saugotis ne tik egzotiškų virusų, tokių kaip Zika, bet ir hepatito, rašoma pranešime spaudai.

Hepatitas – nemalonus kelionių „suvenyras“

Nors daugelis žino, kad kelionių vaistinėlėje būtina turėti vaistų nuo skausmo, virškinimo sistemos sutrikimų, peršalimo bei kitų nesunkių negalavimų, tikrai ne kiekvienas pasiteirauja apie specifines „kelionines“ ligas, būdingas tik tam tikrai šaliai ar regionui.

„Galima teigti, ir tai iš tiesų džiugina, kad labiausiai iš infekcinių ligų žmonės domisi apie hepatito prevenciją. Kadangi nuo hepatito A ir B gelbsti skiepai, todėl apie juos, kaip ir apie planuojamas atostogas reikėtų pagalvoti iš anksto. Skiepytis rekomenduojama bent 4-6 savaites prieš kelionę. Skiepai ligos riziką ženkliai sumažina, tačiau niekada nevalia pamiršti ir griežtos asmeninės higienos. Ypač keliaujantiems į egzotiškas, mažiau išsivysčiusias šalis“, – pataria mažų kainų tinklo „Camelia“ vaistininkė Irena Garuckienė.

Pasak jos, tai itin svarbu, nes hepatitu A galima užsikrėsti ne tik per kraują ar lytiniu keliu, bet ir per užterštą maistą ar vandenį, o didžiausia rizika užsikrėsti šia liga yra mažiau išsivysčiusiose valstybėse.

Nerimas dėl Zika viruso

„Camelia“ vaistininkė sako pastebinti, kad į tropines šalis keliaujantys atostogautojai vis dažniau klausia apie Zika viruso keliamus pavojus.

„Žmones neramina tai, kad vis dar nėra vakcinos ir specifinio gydymo nuo Zika viruso. Žinoma, kad kaip ir maliarijos sukėlėjus, Zika virusą perneša tam tikros rūšies uodai, todėl natūralu, kad svarbiausias tikslas – išvengti jų įkandimų. Nors kai kurie žmonės linkę rinktis tik natūralias priemones, tokias kaip eukalipto ar citrinmedžio eteriniai aliejai, nevertėtų rizikuoti savo sveikata, juos naudojant kaip vienintelį apsisaugojimo būdą“, – rekomendacijomis keliauninkams dalijosi vaistininkė.

Pasak jos, saugiau rinktis specialius repelentus, dėvėti kuo daugiau kūno dengiančius rūbus (galima juos apipurkšti permentrino tirpalu), taip pat pasirūpinti, kad gyvenamosios patalpos turėtų kondicionierių bei apsauginius tinklelius ant langų.

Jei pykina laive ar lėktuve

Žmonėms, kurie skundžiasi pusiausvyros aparato sutrikimais, kelionės gali kelti ne vien malonias asociacijas – skrendant lėktuvu ar plaukiant laivu jiems dažnai pradeda svaigti galva, kamuoja pykinimas ar net vėmimas.

„Tokiu atveju jautriems žmonėms patariame turėti priemonę nuo pykinimo ir kas tai bebūtų – žolinis ar cheminis preparatas – pradėti jį vartoti dar prieš negalavimą. Nenorintiems geriamųjų preparatų yra kitokia alternatyva – apyrankė nuo pykinimo, kuri veikia per tam tikrus akupunktūrinius taškus ant riešo“, – patarimais kaip išvengti nemalonių pojūčių dalijasi I.Garuckienė.

„Kelionėse bet kuriuo atveju reikėtų vengti stiprių kvapų, riebaus, sunkiai virškinamo maisto bei alkoholio vartojimo. O jeigu iš anksto pasirūpinsime tinkamomis priemonėmis, ne tik sutaupysime, bet po atostogų į darbus grįšime tikrai pailsėję ir sveiki“, – reziumavo mažų kainų tinklo „Camelia“ vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją