„Kiekvienu atveju virusu būdavo užsikrėtę žmonės, sugrįžę iš užsienio“, – informuoja laikraštis.

Moksliškai įrodyta, kad Zikos sukėlėjas dar negimusiems vaikams gali sukelti mikrocefaliją – apsigimimą, kai kūdikis gimsta su nenormaliai maža galva ir smegenų pažeidimais.

„The Daily Mirror“ taip pat pastebi, kad infekuotų britų skaičius gali artimiausiu metu išaugti, nes šiuo metu 50 tūkst. šalies piliečių poilsiauja Floridoje. Šios JAV valstijos valdžia pranešė, kad keturi Floridos gyventojai, kuriems diagnozuotas Zikos virusas, greičiausiai užsikrėtė ne už žemyninės JAV dalies ribų, o rajone, esančiame į šiaurę nuo Majamio. Šioje valstijoje medikai iš viso užfiksavo 96 užsikrėtimo Zikos virusu atvejus, visoje JAV nustatyta per 1650 užsikrėtimo virusu atvejų.

Virusą pirmiausia nešioja uodai Aedes aegypti. Zikos karštligė pirmą kartą buvo aptikta 1947 metais Ugandoje, bet iki pastarojo meto manyta, kad ji žmogui nepavojinga.

Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, kartais – pykinimą ir vėmimą, skrandžio sutrikimus ir skausmus. Ligos protrūkių užfiksuota Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Ramiojo vandenyno regione.

Mokslininkų duomenimis, Zikos virusas gali sukelti kūdikių mikrocefaliją, todėl jis ypač pavojingas nėščiosioms. Šiuo metu vyksta moksliniai tyrimai dėl spėjamų sąsajų tarp Zikos ir mikrocefalijos. Jau įrodyta, kad virusas sukelią rimtą ligą – Guillain-Barre sindromą.

Naujausi duomenys rodo, kad virusas gali būti perduotas ne tik įkandus uodams, bet ir lytiniu keliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją