Ši akistata su kraujasiurbiu – pirmoji jo gyvenime. Pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito jis taip pat nebuvo.

Pasigooglinau, kaip ją ištraukti. Reikia ne sukti, o užtikrintu, ramiu judesiu ištraukti erkę pincetu, laikant kuo arčiau odos. Visgi ji buvo labai gerai įsikandusi ir betraukiant, deja, nutrūko gyvio galva. Tada jau tikrai sunerimau ir nusprendžiau vykti į privačią gydymo įstaigą, pasikonsultuoti dėl tolesnių veiksmų“, - DELFI pirmadienį pasakojo jis.

Tai, ką išgirdo iš budinčios gydytojos, geruoju nedvelkė.

„Man pasakė, kad dabar realiai negali niekuo padėti. Erkė negyva, tad jos neištirsi. Pasiskiepyti dabar per vėlu. Telieka laukti apie dvi savaites ir stebėti įkandimo vietą. Jei erkė buvo užsikrėtusi Laimo liga, turėtų išryškėti tas raudonas žiedas. Tada būtų pradėtas gydymas. Jei visgi mano erkė buvo erkinio encefalito pernešėja – situacija blogesnė. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių šia liga, pasveiksta ne visiškai, tad buvau perspėtas, jog nors mirtingumas žemas, tačiau man gresia paralyžius. Tai kas belieka – sėdžiu ir laukiu“, - atsiduso pašnekovas.

Vyriškis tvirtino besigailintis dėl to, kad grįžęs iš gamtos neapsižiūrėjo – bent jau laiku ištraukus kraujasiurbį sumažėtų Laimo ligos rizika.

„Jei po dviejų savaičių paaiškės, kad nesusirgau, pasiskiepysiu ir nuo erkinio encefalito. Kam tas nereikalingas stresas?“, - retoriškai klausė Vytautas.

Blogiausias scenarijus – ne visiems

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė DELFI aiškino, kad vilnietį konsultavęs specialistas gal kiek perdėjo – taip, pasiskiepyti yra būtina, tačiau tai, kad įsisiurbė erkė nebūtinai reiškia mirties nuosprendį.

„Vienas pirmųjų patarimų – traukti erkę kuo greičiau. Jei procedūra sėkmingai nepavyko ir straubliukas liko įstrigęs, yra dvi galimybės. Viena, kreiptis į medikus, o antra – laukti, kol svetimkūnį pašalins pats organizmas. Panašiai būna ir su rakštimi.

Erkė

Kalendoriuje reikėtų pasižymėti datą, kada įvyko šis nuotykis, ir stebėti įkandimo vietą. Jei atsirado raudona dėmė, jei ji didėja ir pasiekė 5 centrimetų diametrą, tada jau reikia sunerimti ir kreiptis į gydytoją. Tai – vienas pirmųjų Laimo ligos požymių. Jei prasideda galvos skausmai, kyla temperatūra ir vargina kiti panašūs simptomai – vėlgi reikia suskubti apsilankyti pas medikus ir nepamiršti pabrėžti, jog jums buvo įsisiurbusi erkė.

Minėtam vyriškiui buvo tikrai per daug „riebiai“ atsakyta. Vos vienas procentas visų erkių yra užsikrėtusios erkiniu encefalitu. Tikimybė, kad jam įsisiurbusi erkė perdavė ligą, ganėtinai maža. Kita vertus, net žmogui užsikrėtus, ligos eiga būna labai įvairi ir skirtinga. Taip, blogiausiu scenarijumi gali ištikti paralyžius, bet tai tikrai ne taisyklė“, - sakė gydytoja entomologė.

Ji pabrėžė, kad Laimo ligos profilaktika nėra vykdoma.

„Vienintelė išeitis - „palaukti“ ligos ir tada ją gydyti. Svarbu paminėti ir tai, kad ne visos erkės gali užkrėsti šia liga – tik apie 15 proc. visų erkių yra ligos pernešėjos. Žinoma, jūsų šansai prastesni, jei gyvenate tose vietovėse, kur 40-50 proc. erkių yra užkrėstos“, - skaičiais dalijosi M. Žygutienė.
Specialistė paaiškino, kodėl labai svarbu erkę pastebėti ir pašalinti kuo anksčiau.

„Erkinio encefalito virusas lokalizuojasi erkių seilių liaukose, tai žmogaus užkrėtimas įvyksta per pirmąsias 10 minučių nuo įsisiurbimo. Tuo metu Laimo liga perduodama per vieną-dvi paras. Taip yra dėl to, kad sukėlėjas - Borrelia burgdorferi bakterija – lokalizuojasi vidurinėje žarnoje. Reikia laiko, kad erkė „atpumpuotų“ žarnos turinį į žaizdą. Todėl kuo anksčiau ištraukti erkę yra bene vienintelė profilaktikos priemonė prieš Laimo ligą. Tad taip, skiepai yra būtini, tačiau jei nepasiskiepijote ir jums įsisiurbė erkė – tai dar ne mirties nuosprendis“, - sakė ji.

Lietuvoje Laimo liga registruojama ištisus metus, tačiau sergamumas padidėja birželį ir trunka iki lapkričio. Ligos požymiai paprastai pasireiškia per 2–30 dienų nuo erkės įkandimo. Įdomu tai, kad erkių aktyvumo sezono metu nėra „saugaus“ laiko, nes erkės aktyvios dieną ir naktį.

Viena erkė – dvi ligos

Laimo liga (LL) yra daugiasistemė liga, kuri gali pažeisti įvairių sričių audinius. Ligos kliniką galima suskirstyti į tris etapus, tačiau perėjimas nuo ankstyvos stadijos prie vėlyvesnės ne visada pastebimas. Ankstyvoje ligos stadijoje pasireiškia lokalizuota klaidžiojanti eritema (1 stadija), kuri atsiranda apie 60–80 proc. atvejų per 2–30 dienų nuo erkės įkandimo ir pasireiškia raudonu odos išbėrimu ar odos pažeidimu, plintančiu nuo įkandimo vietos. Jei asmuo negydomas, infekcija išplinta ir paveikia nervų sistemą, sąnarius ir / ar širdį (2 stadija) ir gali trukti kelias dienas ar savaites. Neuroboreliozė pasireiškia apie 20 proc. LL atvejų, artritas – 10 proc., o karditai yra reti. Lėtinė LL (3 stadija) nėra dažna.

Tuo metu erkinis encefalitas (EE), anot Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso (EEV), pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. EE yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys invalidumą. Žmogui virusą perduoti gali nimfa ar suaugusi erkė.

EE inkubacinis periodas trunka 2 – 28 dienas, vidutiniškai 7 – 14 dienų.

Pernai Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teko net 12 susirgimų erkiniu encefalitu. Tai gerokai viršija statistikos ribą ( 5 atv./100 tūkst. gyv.), kai jau rekomenduojama skiepytis nuo šios infekcijos. Tačiau nuo erkinio encefalito pernai pasiskiepijo tik 2,14 proc. šalies gyventojų. Iš viso 2010 -2015 metais nuo erkinio encefalito Lietuvoje mirė 11 žmonių.

Patarimai

Apsisaugoti nuo erkių gali padėti:

- dėvimi tinkami drabužiai ir auliniai batai, lankantis erkių užkrėstose vietose. Kelnių klešnės ir megztiniai ir jų rankovės turėtų būti surišti arba sukišti į batus / kojines, juosmenį;
- drabužiai apdorojmi cheminiais repelentais.
- įprastinė kūno ir drabužių apžiūra iš karto grįžus iš gamtos.
- reguliariai tikrinamas naminių gyvūnėlių, kurie lankosi erkių už- krėstose vietose, kailis.
- ir, žinoma, bent jau nuo erkinio encefalito gali apsaugoti vakcinacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)