Taip tvirtina Australijos mokslininkai, tyrę maždaug 3 tūkst. vyresnių nei 40-ies metų vyrų ir 3,5 tūkst. tokio pat amžiaus moterų, skelbia bbc.com.

Melburno universiteto Taikomosios ekonomikos ir socialinių tyrimų institute dirbantys mokslininkai išsiaiškino, kad dirbdami ne visą, o tik 25 val. darbo savaitę, nepervargdami ir nepatirdami įtampos eksperimento dalyviai pademonstravo maksimalų darbo našumą.

Tyrimas parodė, kad dirbančių maždaug 60 val. per savaitę kognityviniai gebėjimai yra prastesni nei apskritai nedirbančių jų bendraamžių.

Eksperimento dalyvių buvo prašoma garsiai skaityti tekstą, atvirkštine tvarka kartoti skaičių sekas ir per tam tikrą laiką atlikti įvairias užduotis.

Darbas – tai lazda su dviem galais. Viena vertus, jis stimuliuoja smegenų veiklą, bet, kita vertus, persidirbant ir atliekant tam tikro tipo užduotis galima pervargti bei patirti įtampą, o tai turi neigiamos įtakos pažintiniams sugebėjimams“, – sakoma tyrimo išvadose.

Kejo universiteto ekonomikos mokslų profesorius Colinas McKenzie tvirtina, kad persidirbimas smegenų veiklai yra daug žalingesnis, nei visiškas nedarbas.

Tyrimo autoriai akcentuoja, kad dabar, kai daugelyje šalių ilginamas pensinis amžius, į šias išvadas būtina atsižvelgti.

Lankasterio universiteto ekonomikos mokslų profesorius Geraintas Johnes‘as pabrėžia, kad buvo tirti tik vyresni nei 40-ies darbuotojai, tačiau taip pat teigia, jog kalbant apie kitų amžiaus grupių darbuotojus tokios išvados irgi nebūtų klaidingos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)