Jūs norite pasimėgauti vakarų lauke, o aplink jus skraido spiečius uodų. Mėgindami jų atsikratyti pastebite, kad kitais žmonėmis uodai taip aktyviai nesidomi. Ar gali būti, kad uodai gelia vieniems žmonėms, o kitus ignoruoja?

Trumpas atsakymas yra „taip“. Uodai iš tiesų linkę rinktis žmones, sako ekspertai. „Vienas iš dešimties žmonių iš tiesų labai traukia uodus“, – sakė Floridos universiteto profesorius Jerry'is Butleris. Uodo patelėms (patinėliai „nesikandžioja“) reikia žmogaus kraujo, kad susiformuota jų kiaušinėliai. Ir, pasirodo, ne kiekvieno žmogaus kraujas tam tinka.

Kokius žmones mėgsta uodai?

Nors mokslininkai dar tiksliai nenustatė, ką uodai laiko geriausia „žmogiška mėsa“, darbas šia linkme vyksta. „Atliekama daugybė tyrimų siekiant išsiaiškinti, kokias chemines medžiagas ir kvapus skleidžia žmones ir dėl to pritraukia uodus“, – sakė Amerikos uodų kontrolės asociacijos techninis patarėjas Joe Conlonas.

Kadangi yra 400 skirtingų junginių, tai yra labai sunkus procesas. „Mokslininkai tik pradeda kapstytis paviršiuje“, – sakė jis.

Tačiau mokslininkai žino, jog žmogaus genetika 85-iais procentais lemia jo patrauklumą uodams. Jie taip pat jau nustatė kelis cheminius junginius, kurių perteklius ant odos paviršiaus traukia uodus.

Uodus traukia žmonės, ant kurių odos yra didelė koncentracija steroidų ar cholesterolio“, – sakė J. Butleris. Tačiau jis pridūrė, kad tai nereiškia, jog uodai medžioja žmones, kurių aukštesnis cholesterolio lygis. Tiesiog tokie žmonės efektyviau perdirba cholesterolį ir šio procesų šalutinių produktų lieka ant odos paviršiaus.

Uodus taip pat traukia žmonės, ant kurių odos yra tam tikrų rūgščių, pavyzdžiui, šlapimo rūgšties, perteklius, paaiškino Amerikos entomologų draugijos atstovas John Edman.

Beje, specialistai pažymi, kad savo aukas uodai pasirenka būdami nuo jų atstumu net iki 50 metrų.

Giria gvazdikėlių aliejų

Dar 1972 m. pasirodė tyrimas, kurio autoriai tikino įrodę, jog uodus labiausiai traukia 0 (arba I) kraujo grupė. Šios kraujo grupės atstovus uodai esą renkasi net dvigubai dažniau nei A (II) ar B (III) grupės. Pats nepopuliariausias – A (II) grupės kraujas. Vienas tyrimo autorių, Liverpulio universiteto profesorius Martinas Donnelly pridūrė, kad 85 proc. žmonių „spinduliuoja“ tam tikrą fermentą, kuris uodams iš tolo nurodo mūsų kraujo grupę.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos pavaduotoja med. entomologė Milda Žygutienė nesiryžo spėlioti, kuri kraujo grupė uodams skaniausia, bet pripažino, kad yra keletas neginčijamų dalykų, traukiančių šiuos kraujasiurbius.

„Visus kraują siurbiančiu vabzdžius, taip pat ir uodus, vilioja žmogaus iškvepiamas anglies dioksidas, prakaitas ir spinduliuojama šiluma. Visi kas gali į tokį traukos objektą skrenda, bėga ir ropoja. Nenorėčiau vertinti kraujo grupės svarbos, mat išskiriama šiluma atrodo daug įtikinamesnis faktorius. Žinoma, ne visi vienodai prakaituojame, spinduliuojame šilumą, tačiau panašu, kad pastaroji priežastis labiausiai tikėtina“, - sakė M. Žygutienė.

Specialistė pabrėžė, kad uodus atbaidyti yra lengviau nei erkes, tad belieka pasirinkti labiausiai tinkančią tam priemonę.

„Uodai yra jautrūs aštriems kvapams, tad šiam tikslui labai tinka aromatiniai aliejai. Bene efektyviausias – gvazdikėlių aliejus. Jei nesate alergiški, aliejumi tepkite tas vietas, kurias ir kvėpinate, pavyzdžiui, už ausų, kur plona oda.

Pramonė siūlo daug priemonių, kaip apsisaugoti nuo uodų. Svarbu tai, kad šie „ginklai“ sensta – jei praėjusiais metais taip ir nepadėvėjote apyrankės nuo uodų, nebandykite šiemet sutaupyti. Aromatinės medžiagos linkusios išgaruoti, tad prieš kaltinant neveiklią priemonę, derėtų pažiūrėti galiojimo laiką“, - patarė med. entomologė.

Specialistės teigimu, uždarose patalpose uodus puikiai baido į elektros lizdus kišami repelentai. Tuo metu lauke veikiausiai nepavyks išvengti priemonių, kurioms būtinas sąlytis su oda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)