Tyrėjai iš Birmingamo universiteto tvirtina, kad svarbiausių mūsų imuninės sistemos cheminių medžiagų kiekis dieną didesnis, todėl organizmas geriau reaguoja į skiepus.

Vis dėlto Londone dirbantis farmacininkas ir UCL farmacijos mokyklos profesorius Bryony Deanas Franklinas mano, kad kol kas per anksti daryti tokias drąsias išvadas.

„Net jei organizmas pagamina antikūnių, tai negarantuoja, kad nesusirgsite gripu “, – sako jis.

Net jei kol kas nėra 100 proc. garantijų dėl gripo vakcinų, vis dėlto yra surinkta daug svarių įrodymų, kad nuo to, kuriuo paros metu mes vartojame kai kuriuos vaistus arba valgome tam tikrus produktus, labai priklauso jų poveikis, be to, pasirenkant tinkamiausią laiką, galima gerokai sumažinti šalutinį jų poveikį.

Ar kraujospūdį reguliuojančius vaistus reikia gerti vos nubudus?

Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis vaistus turėtų gerti atsižvelgdami į vidinį savo kūno laikrodį. Šis mechanizmas, dar žinomas kaip cirkadinis arba paros ritmas, kontroliuoja viską – nuo miego ritmo iki hormonų, medžiagų apykaitos, tuštinimosi, kraujospūdžio ir organų veiklos.

Kai kuriuos statinus (vaistų klasė) – kurie mažina vadinamojo „blogojo“ kepenų pagaminamo cholesterolio kiekį – reikėtų vartoti vakare, sako June Davison iš Didžiosios Britanijos širdies fondo. Tai ji aiškina tuo, kad kepenys daugiausiai cholesterolio pagamina naktį.

Tačiau taip reikia vartoti tik trumpai veikiančius statinus, kurie praranda pusę savo stiprumo po dviejų su puse valandos. Ilgiau veikiantys statinai, kurių stiprumas perpus sumažėja po 14 valandų, gali būti vartojami reguliariai bet kuriuo dienos metu.

Pacientams, besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu, dažnai patariama vaistus – AKF inhibitorius arba kalcio kanalų blokatorius – vartoti ryte, nes kraujospūdis dažniausiai pakyla ryte, kai organizme išsiskiria „nubudimo“ hormonas kortizolis.

Rytas taip pat yra tinkamas metas vartoti diuretikus – kurie sumažina arterijų spaudimą, paskatindami skysčių šalinimą – kad pacientams nereikėtų keltis naktį į tualetą.

Tačiau mokslininkai aiškinasi, ar kai kurie pacientai turėtų vartoti kraujospūdį normalizuojančius vaistus naktį.

2011 m. kanadiečių atlikto tyrimo, paskelbto leidinyje „Journal of the American College of Cardiology“, išvadose teigiama, kad kai kuriems pacientams AKF inhibitoriai veikia geriausiai, kai yra vartojami naktį, nes jie sumažina hormono, kuris yra aktyviausias miego metu, poveikį. Šis hormonas gali sukelti širdies padidėjimą, taip pat širdies pažeidimų riziką pacientams, turintiems širdies problemų.

Antiperspirantą naudokite prieš eidami miegoti

Mes visi įpratę dezodorantą naudoti ryte nusiprausę, bet tyrėjai teigia, kad antiperspirantai yra veiksmingesni, jei yra naudojami naktį. 2009 m. gegužę leidinyje „The Dermatologist“ buvo paskelbtas tyrimas, kuriame dalyvavo 60 moterų (amžius – nuo 18 iki 65 m.). Tyrimo išvadose teigiama, kad tų moterų, kurios antiperspirantą naudojo vakarais, prakaitavimo lygis po trijų, septynių ir dešimties dienų sumažėdavo daug labiau, nei tų moterų, kurios antiperspirantu tepdavosi rytais. Nors konkretus mechanizmas nėra aiškus, manoma, kad antiperspirantas miego metu turi laiko nusėsti porose, tad nubudus veikia daug ilgiau.

„Tai logiška, nes jei jūs naudojate antiperspirantą ryte, prakaitas jį iškart nuplauna, nes rytais mes paprastai daugiau prakaituojame dėl emocinių priežasčių, tokių kaip stresas“, – sako dermatologas iš Londono dr. Nickas Lowe‘as.

Taip pat nors atrodo akivaizdu, vis dėlto verta priminti, kad vakare reikia teptis ir senėjimą stabdančiais kremais.

Dr. N. Lowe‘as nurodo, kad aktyvus ingredientas retinoidas, kurio yra kai kuriuose kremuose, šviesoje nyksta. Kremais nuo spuogų taip pat geriausia teptis vakare prieš miegą, sako farmacininkas ir Karališkosios farmacininkų draugijos atstovas Sultanas Dajanis.

„Taip kremas atliks savo darbą neveikiamas tokių veiksnių, kaip oras ir užterštumas“, – pridūrė jis.

Dauguma pacientų, kuriuos vargina egzema ir psoriazė, raminančiais kremais tepasi vakare, nes paprastai niežulys sustiprėja būtent naktį.

Vaistai nuo vėžio, kurie veikia miego metu

Onkologai taip pat svarsto, kaip padidinti chemoterapijos veiksmingumą, atsižvelgiant į vidinį kūno laikrodį.

Preparatas 5-fluorouracilas, kuriuo gydomas storosios žarnos vėžys, dabar suleidžiamas prieš miegą. Viena teorija teigia, jog kadangi būtent naktį sveikosios ląstelės ilsisi, jos mažiau linkusios sąveikauti su preparatu, tad visas krūvis tenka vėžinėms ląstelėms, kurios yra aktyvesnės.
Tačiau farmacijos mokyklos profesorius B. D. Franklinas teigia, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kurie parodytų priežasties ir pasekmės santykį. Pasak jo, gydymo procesas ir laikas turi būti parinktas individualiai, atsižvelgiant į paciento organizmo reakcijas ir galimą šalutinį poveikį.

Miego metu gerokai susilpnėja virškinimo sistemos funkcionavimas. Būtent dėl šios priežasties vakare prieš miegą geriausia gerti vaistus nuo chroniško vidurių užkietėjimo, aiškina Sultanas Dajanis.

„Tokie preparatai veikia lėtai, šiek tiek suerzindami žarnyną, – pridūrė jis. – Naktį žarnyno peristaltika susilpnėja, tad vaistas geriau veikia. Po aštuonių valandų pacientas nubunda ir jam pavyksta nusituštinti.“

Tabletės, kurias reikia vartoti prieš pusryčius

Nuo rėmens dažniausiai išrašomi protonų siurblio inhibitoriai, kurie slopina skrandžio rūgščių gamybą. Dažniausiai patariama juos gerti likus pusvalandžiui iki pusryčių, nes valgant išsiskiria rūgštis.

Tačiau neseniai atlikti tyrimai parodė, kad šių vaistų veiksmingumas gali išaugti, juos vartojant vakare. 2003 m. Kanzaso medicinos universitete (JAV) atliktas tyrimas parodė, kad rėmens kankinamiems pacientams, kurie protonų siurblio inhibitorių reguliariai išgerdavo prieš vakarienę, dažniau sumažėdavo nemalonūs simptomai nei tiems pacientams, kurie šiuos vaistus gerdavo ryte.

Yra teorija, kad tokius vaistus išgėrus vakare, pacientui einant miegoti skrandžio rūgštingumas būna sumažėjęs, todėl sumažėja ir rėmens tikimybė, mat gulint skrandžio rūgštys gali pakilti iki stemplės. Taip pat prieš pusryčius reikia gerti vaistus nuo kaulų retėjimo – osteoporozės. „Išgėrus šiuos vaistus ryte, skrandyje nebus maisto, kuris gali susijungti su vaistais ir sulėtinti jų veikimą“, – sako Sultanas Dajanis.

Kada vartoti vaistus nuo astmos

Mūsų plaučiams turi įtakos kūno laikrodis, tad norint, kad vaistų poveikis būtų geriausias, reikia į jį atsižvelgti, sako konsultuojantis krūtinės ligų gydytojas dr. Richardas Russellas iš Hempšyro, kuris taip pat yra Didžiosios Britanijos plaučių ligų fondo atstovas.

Astmos simptomai dažniausiai pablogėja naktį, nes tarp vidurnakčio ir 4 ryto natūralus kortizolio, kuris turi priešuždegiminį poveikį, ir adrenalino, kuris padeda bronchų sienelėms atsipalaiduoti, lygis organizme būna mažiausias. Kita priežastis yra ta, kad nervas klajoklis, kuris reguliuoja plaučių ramybės būklę, labiausiai atsipalaiduoja anksti ryte prieš pabundant. Dėl to kvėpavimo takai susiaurėja, tad astmos simptomai pasunkėja. Būtent todėl gydytojai neretai rekomenduoja pacientams steroidų inhaliatorių naudoti prieš miegą.

Tačiau geriamieji steroidai, kurie yra stipresni, gali pakenkti miego kokybei, tad pacientams dažniausiai rekomenduojama juos gerti iki 18 val.

Vartojant vieną dozę steroidų ryte, o kitą vakare, simptomai nevargins visas 24 valandas, sako dr. R. Russellas.

O štai pacientams, kuriuos vargina lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) – šis terminas apima chronišką bronchitą ir emfizemą – simptomai pasunkėja dieną, kai fizinis aktyvumas didesnis.
„Paprastai rekomenduojama vaistus nuo šių simptomų gerti ryte, kad jie veiktų tada, kai reikia“, – aiškina dr. R. Russellas.

P.S. Ką daryti pamaininį darbą dirbantiems žmonėms?

Apytikriai 3,5 mln. žmonių dirba pamaininį darbą, kuris išbalansuoja jų kūno laikrodį, tad jiems sunku nustatyti, kada geriausia gerti išrašytus vaistus.

„Tokius vaistus, kaip nedidelės dozės aspirinas, išrašomus kai reikia sumažinti kraujospūdį, idealiausia gerti vos nubudus – ar tai būtų septynios ryto, ar pirma valanda popiet – nes būtent tokiu metu pakyla kraujospūdis“, – sako Sultan Dajanis.

Svarbiausia šiuos vaistus vartoti tokiu pat metu kasdien – tai užtikrins, kad nepamiršite juos išgerti.

Trumpai veikiančius statinus reikia gerti vakare – nesvarbu, ar tai būtų darbo pamainos pabaiga, ar pradžia.

Diuretikus, kurie skatina dažną bėgiojimą į tualetą, reikia vartoti prieš būdravimo ir aktyvumo laikotarpį, kad ir koks paros metas tai būtų. Sultanas Dajanis pamaininį darbą dirbantiems pacientams dėl vaistų vartojimo rekomenduoja pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, taip pat ir su vaistininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)