Grįžus namo moters kairė koja ėmė smarkiai tinti. Nustebę gydytojai iš pradžių manė, kad jos kojoje yra kraujo krešulys. Tačiau vėliau jai buvo diagnozuota limfedema – nepagydoma būklė, kuomet kojoje kaupiasi skysčiai ir ji tinsta.

„Buvau ką tik ištekėjusi ir mes mėgavomės savo medaus mėnesiu, kai man pasireiškė infekcija, – pasakojo Kelly. – Buvau šokiruota, tačiau tik man grįžus namo koja padvigubėjo. Supratau, kad tai nenormalu. Tačiau kadangi nepuolu nerimauti, maniau, kad tai buvo vabzdžio įkandimas ar kažkas panašaus.“

Ji kreipėsi į gydytojus ir šie įtarė, kad jos kojoje yra krešulys, ir skyrė jai kraują skystinančių vaistų. Tačiau šiem nepadėjus, buvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas. Tačiau ir jis nepadėjo nustatyti diagnozės.

„Ačiū Dievui, kad mano mamos kolegė pažinojo žmogų, kuriam buvo limfedema, o man pasireiškė visi simptomai. Limfedema man buvo diagnozuota tik po šešių mėnesių. Mane labai nuliūdino žinia, kad nieko negalima padaryti. Tiesiog turėjau mūvėti specialią kompresinę kojinę ir toliau gyventi savo gyvenimą“, – pasakojo jauna moteris.

„Gydytojai mano, kad mano limfedemą sukėlė per medaus mėnesį kilusi infekcija. Vėliau sužinojau, kad mano kirkšnyse esantys limfmazgiai yra silpnesni dėl vidinio apgamo. Štai kodėl mano koja ėmė tinti“, – sakė Kelly.

Ji nusprendė papasakoti savo istoriją, kad žmonės žinotų apie šią ligą, o kenčiantys nuo jos nesislėptų.

Nepaisant to, kad iš pradžių buvo sunku susitaikyti su liga, Kelly galiausiai rado jėgų gyventi toliau ir net pravardžiuoja savo didesnę koją „trolio koja“.

„Pavadinau ją „trolio koja“, nes šiaip esu liekna, o mano kairė koja yra stora. Ji net atrodo tarsi ne mano kūno dalis. Dabar galiu juokauti ir manau, kad tokia kojos pravardė leido man susitaikyti su esama padėtimi. Dabar žinau, kad nereikia gėdytis mūvėti šortus ar dėvėti sukneles vien dėl to, kad sergu limfedema“, – sakė Kelly, kurią labai palaiko vyras ir šeima.

Viena iš problemų sergant limfedema yra susijusi su tinkamų drabužių ir avalynės paieška. „Kai man reikia batų, turiu pirkti dvi poras, nes kojos yra skirtingos. Tai brangu, tačiau neturiu kito pasirinkimo, – sakė moteris, – Dabar manęs tai jau nebeliūdina. Dažnai mūviu šortus, nes nusipirkti džinsus ar tampres yra lygiai taip pat sudėtinga.“

„Neseniai išgirdau kelis jaunus vaikinus, kurie ėjo man už nugaros, kalbant, kad viena mano koja yra netikra. Tačiau manęs tai nenuliūdino. Tiesiog noriu visus žmones, kuriuos sutinku, šviesti, kad iš tikrųjų tai yra limfedema, o ne netikra koja“, – sakė Kelly.

Apie žmogaus limfmazgių sistemos svarbą papasakojo „Lymphoedema Support Network“ atstovas: „Žmogaus limfmazgių sistema yra tarsi nebylus karys, kuris tyliai dirba savo darbą, kovoja su infekcijomis, palaiko tinkamą skysčių balansą mūsų organizme ir net kovoja su vėžinėmis ląstelėmis.

Ir paprastai šios sistemos darbo mes nepastebime. Tačiau jeigu ši sistema dirba prastai ar yra pažeista, ir to pasekmės yra akivaizdžios. Kelly atveju, kaip ir dar 200 000 JK limfedema sergančių žmonių atvejais, tinimas niekada nepraeis, nes nėra jokio vaisto. Vienintelis gydymo būdas yra nuolatinis kompresinių kojinių mūvėjimas, speciali odos priežiūra, judėjimas ir masažas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)