Informacija keliautojams, vykstantiems į teritorijas, kur plinta Zikos virusas:

Keliautojai, besilankantys šalyse, kuriose registruojamas vietinis Zikos viruso plitimas, turėtų būti informuoti apie besitęsiantį Zikos virusinės infekcijos protrūkį, rašoma pranešime spaudai. Teritorijų ir šalių sąrašą, kuriose registruojamas vietinis Zikos virusinės infekcijos plitimas per pastaruosius du mėnesius galite rasti Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro tinklalapyje.

Keliautojai, vykstantys į šias šalis, turėtų:

naudoti asmenines apsaugos priemones, skirtas apsaugai nuo uodų įgėlimų patalpose ir lauke, ypač nuo saulėtekio iki saulėlydžio, kuomet uodai gelia aktyviausiai;

naudoti repelentus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Repelentai, kurių veiklioji medžiaga yra DEET, nerekomenduojami vaikams iki 3 mėnesių, bet nėščios moterys gali juos naudoti;
vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis ir mūvėti ilgas kelnes, visų pirma tuo metu, kai Zikos virusą nešiojantys uodai (Aedes) yra aktyviausi;

miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotuose ar kondicionuojamuose kambariuose, kitu atveju naudoti tinklelius nuo uodų net dienos metu.

Besilaukiančios ir nėštumą planuojančios moterys, kurios ketina keliauti į paveiktas teritorijas, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais apie kelionės planus ir įvertinti riziką bei apsvarstyti kelionės atidėjimą.

Keliautojai, turintys imuninės sistemos sutrikimų ar sergantys sunkiomis lėtinėmis ligomis, dar prieš kelionę turėtų pasikonsultuoti su savo gydytojais ar kelionių klinikos specialistais dėl prevencinių priemonių naudojimo.

Yra įrodymų, kad Zikos virusas gali būti perduodamas lytiniu keliu per spermą ir indikacijų, kad Zikos virusas gali būti aptinkamas spermoje kelias savaites vyrui pasveikus po Zikos virusinės infekcijos. Keliautojams į Zikos viruso paveiktas teritorijas patariama lytinio užsikrėtimo riziką sumažinti naudojant prezervatyvus.

Informacija keliautojams, grįžusiems iš teritorijų, kur plinta Zikos virusas

Keliautojams, kuriems grįžus iš paveiktos teritorijos per tris savaites pasireiškia Zikos virusinės ligos simptomai, patariama kreiptis į savo gydymo įstaigą ir informuoti gydytojus apie buvusią kelionę.

Besilaukiančios moterys, keliavusios teritorijose, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, turėtų pasakyti apie savo kelionę nėštumą prižiūrinčiam gydytojui, kad būtų galima įvertinti jų sveikatos būklę ir tinkamai stebėti.

Keliautojams vyrams, grįžusiems iš teritorijų, kur plinta Zikos virusinė infekcija, lytinių santykių metu su moterimi, kuri gali pastoti ar yra nėščia, rekomenduojama naudoti prezervatyvus:

28 d. po grįžimo iš teritorijos, kur plinta Zikos virusinė infekcija, jeigu neišsivystė ligos simptomai;
6 mėnesius pasveikus po laboratoriškai patvirtintos Zikos virusinės infekcijos.

Šie patarimai yra paremti ribotais įrodymais ir bus peržiūrėti, kai bus žinoma daugiau informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją