MM tai atrodė gana natūrali procedūra, nes moteris buvo prieš chemines operacijas, pvz:. kaip botoksas. Be to, Lietuvoje tai buvo daug pigesnė procedūra. Moteris prisiminė, kad turi pažįstamų tarpe žmonių, kurie pažinojo garsų Kauno plastikos chirurgą, tad ji nusprendė jam parašyti elektroninį laišką, kuriame pažymėjo, kad nori tik suleisti riebalus paakių srityje. Šis iš karto atrašė ir paprašė atsiųsti nuotrauką.

Po nuotraukos peržiūrėjimo, jo administratorė atrašė, kad „rekomenduoja riebalų suleidimą visoje veido srityje ir į lūpas. Vien paakių srityje riebalai nesileidžia, pildytųsi ir skruostai, išsilygintų gilesnės raukšlės, veidas atjaunėtų. Bendra kaina – 1330 eurų“. Moteriai pakvipo čia komercija, nes „kaip galima spręsti iš nuotraukos, kad reikia man tų operacijų, jei manęs net gyvos nematė“. Visgi moteris nepasikliovė savo intuicija.

Moteris prieš operaciją įspėjo „tik nepadauginkit“

Tik atvykusi į Lietuvą, moteris nuėjo paskirtą dieną į vieną iš plastinės chirurgijos klinikų Kaune. Čia moteris buvo pasiųsta persirengti, paimti kraują, ultragarsą. MM sako: - „net nemačiau daktaro, konsultacijos irgi prieš tai nebuvo. Moteris dabar svarsto: „argi normalu nepamačius paciento iškart daryti operaciją, gi prieš tai turėjom susitikti, jis mane būtų pakonsultavęs, apžiūrėjęs“.

Kaip dabar moteris atsimena savo mintis klinikijoje: - „reikia bėgti iš čia“. Galiausiai moteris buvo pakviesta pas plastikos chirurgus. Kabinete buvo du gydytojai, vienas sėdėjo už rašomojo stalo, kitas - šone. Moteris įėjo, pasisveikino, net nežinojo į kurį kreiptis, tada sėdintis šone daktaras rankos gestu parodė į sėdintį prie stalo. Gydytojas buvo šaltas, net nenusišypsojo, pažiūrėjo moterį ir tarė: - „jūsų veidas labai sukūdęs“.

MM komplikacijos po plastinės operacijos
Moteris pabrėžė, kad nenori jokių drastiškų pasikeitimų, ją tik neramina jos paakiai. Jis tik sumurmėjo, kad taip nesidaro. Toliau moteris paprašė, kad jai parodytų kokia didžiausia yra buvusi komplikacija po šių procedūrų. Jis atsakė, kad pas jį nėra buvę komplikacijų. Didžiausia moterų komplikacija, kad neprigyja medžiaga ir nesimato pasikeitimų veide. „Aš tau padarysiu kartu riebalų užpildymą ir PRP, iš tavęs paimsim kraują ir sumaišysime plazmą su riebalais“, - paaiškino chirurgas. Moteris atsiminė, kad yra girdėjusi apie šią PRP procedūrą Amerikoje, ji yra vadinama „vampyras“. Moteris sutiko, bet paprašė vėl parodyti kaip atrodo blogiausias variantas, nes po savaitės turėjo išskristi į namus Amerikoje.

Daktaras nepatenkintas parodė kitos moteris nuotrauką kaip pavyzdį po savaitės ir po mėnesio, nuotraukoje buvo tik nežymūs patinimai. Šis pokalbis vyko 5-7 minutes. Galiausiai, chirurgas paprašė palaukti priėjamajame. Moters galutiniai žodžiai buvo: „tik nepadauginkit, aš tikrai nenoriu drastiškų pasikeitimų“. Kai moteris atsibudo po operacijos, chirurgas jos neapžiūrėjo, tad moteris tiesiai išvažiavo namo. Jai tik buvo duotas informacinis lapelis kaip elgtis po operacijos. MM mama neatpažino jos, net apsiverkė. Moteris prisimena: „po operacijos atrodžiau kaip mongolas“.

Pūlinių spaudimas viešbučio kambaryje

Praėjus savaitei po operacijos moteris išvažiavo atgal į Ameriką. Praėjus dviems savaitėms sutinimas buvo praėjęs, tačiau trečios savaitės pabaigoje MM pradėjo sučiuopti guzelius įdūrimo vietose.

MM komplikacijos po plastinės operacijos
Moteris iškart parašė elektroninį laišką chirurgui, šio administratorė parašė, kad normalu, kad yra sukietėjimai, jie turi išsivaikščioti per du mėnesius. Deja, moteriai sukietėjimai pradėjo didėti. Pats chirurgas pradėjo susirašinėti su moterimi, spėdamas, kad matomai pro odos porą pateko infekcija. Nesulaukusi atsakymo, ji nuėjo pas vietinius daktarus, kurie išrašė du kursus antibiotikų, bet jie nerado jokios infekcijos. Bet per tas savaites moteriai nepagerėjo. Moteris vos ne kasdien rašė chirurgui elektroninius laiškus su klausimu: - ką man daryti? Bet atsakymo nesulaukė.

Tuo pat metu moteris sužinojo, kad chirurgas ruošiasi atostogoms po Ameriką. Tad MM išsiprašė, kad chirurgas ją apžiūrėtų jos vietinio miesto viešbutyje. Moteris pasakoja, kad „per susitikimą su daktaru viešbutyje visą laiką verkiau, klausiau kodėl taip įvyko, jis nė karto nepažiūrėjo man į akis, nenuramino, tik sakė, kad tai tikriausiai mano imuninė sistema nusilpus, bet gi man prieš procedūrą padarė kraujo tyrimus?! Jis sakė, kad reikia židinius atverti, pradurti, nes tai infekcija, nors vėliau kaip paaiškėjo, tai net nebuvo infekcija“.

Taigi darinį pradūrė. Vėliau jai padavė savo tvarkaraštį ir sako, kad tokią tokią dieną būsiu Los Andžele, Las Vege, jei reikės, gali atvažiuoti. Moteris buvo švelniai tariant „apšalusi“, nes ji gyvena visai kitoje Amerikos valstijoje, nejau ji turėjo dar už savo pinigus skristi į Los Andželą ir ieškoti chirurgo.

Subjaurotas veidas - 5 pjautinės žaizdos veide, 4 operacijos

Pasirodo MM vargai tik prasidėjo. Ji nuėjo pas šeimos daktarą, kuris nusiuntė pas chirurgą. Aplink veido vietas į kurias buvo durta, veido audiniai buvo mirę, vadinama audinių nekrozė. Chirurgas pasakė, kad turi išpjauti didžiausią pūlinį, kad paimti pasėlius tyrimams.

MM komplikacijos po plastinės operacijos
Po šios operacijos MM buvo padaryta dar 3 operacijos su pilna narkoze: viso 5 pjautinės žaizdos veido srityje, iš kurių trys pjautos po du kartus.

Šios operacijos Amerikoje moteriai kainavo dešimtimis tūkstančių dolerių. Ką reikėjo patirti šiai moteriai turbūt sunku nusakyti, visgi MM apsiėjo be psichologo pagalbos, gydymas truko 6 mėnesius, per kuriuos moteris prarado visą savo socialinį gyvenimą, nesilankė viešose vietose, neteko darbo, nebendravo su draugais, prarado pasitikėjimą savimi, o svarbiausia – neteko savo didžiausio turto - normalaus veido, nors lieso, nors ir su įkritusiais paakiais, bet jos vyrui gražiausio veido. Vienintelė moters paguoda tuo laikotarpiu buvo jos šeima, iš kurios ji gavo didžiulį palaikymą.

Plastikos chirurgas kaltina gamintoją

Po ilgų susirašinėjimų su chirurgu, galiausiai šis prisipažino „dabar esu 100 proc. įsitikinęs, kad nekrozę (staigi ribotos audinių dalies mirtis) sukėlė kažkuri medžiaga išskiriant plazmą. Šią sistemą man pasiūlė italai gamintojai, motyvuodami, kad tai pažangiausia technologija (PromoItalia Wellness Research), maišiau su šia sistema riebalus 5 pacientėms ir visoms atsirado panašūs simptomai“. Deja, MM nežino kitų nukentėjusių moterų. Moteris pasikonsultavo su Amerikos daktarais, kurie pasakė, kad niekas nemaišo riebalų su plazma, naudoja arba vieną, arba kitą procedūrą.

Skaudžiausia moteriai buvo, kad daktaras nepripažino savo kaltės ir per visą laiką nesuteikė net patarimo ką jai daryti, tik pasakė: „tu ten tvarkykis, o po to atvažiuosi pas mane į Lietuvą, tai kas įmanoma aš tau sutvarkysiu. Jei turi pretenzijų, rašyk man, o aš klinikos vardu nukreipsiu gamintojui“. Moteriai tai nuskambėjo kaip pasityčiojimas iš jos esamos situacijos.

MM stebisi kaip šis plastikos chirurgas, gana žinomas Kaune, galėjo nepratęstavęs naujos produkcijos leisti iškart moteriai į veidą šią medžiagą ir maišyti su kita, kaip eksperimentuodamas kaip su bandomuoju triušiu. Dėl visos patirtos žalos moteris kreipėsi į advokatą Lietuvoje. Moters įgaliotas advokatas paprašė bent kažkiek atlyginti gydymosi išlaidas, advokatui buvo parašytas laiškas, kuriame buvo sakoma „nerašinėkite man ir netrukdykite dirbti“.

MM komplikacijos po plastinės operacijos
Moteris patyrusi begalinę eilę operacijų, gėrusi antibiotikus, steroidus saujomis, netekusi savo natūralaus veido, pasitikėjimo savimi, socialinio gyvenimo, nebegalinti dirbti savo mylimo darbo su žmonėmis, kur išvaizda vienas iš pagrindinių dalykų, su ašaromis akyse tik sako: - „aš tik noriu rasti teisybę“.

Daugiau informacijos apie PRP procedūrą galima rasti beveik kiekvienos plastinės chirurgijos klinikos internetiniame puslapyje: PRP - tai trombocitais praturtinta plazma, naudojama tradicinėje ir estetinėje medicinoje kaip gydymo priemonė ir kaip naturalios audinių regeneracijos biostimuliantas.

Tai - unikalus, nuosavas Jūsų audinys, nesukeliantis jokios alergijos ir atmetimo reakcijos, sudarantis palankias sąlygas odai keistis. PRP odos atjauninimo terapija naudoja nuosavus kraujo kūnelius - trombocitus, todėl procedūra yra labai saugi. Nėra alergijos ar infekcijų rizikos - naudojamas tik paties paciento kraujas, papildomai nenaudojamos jokios cheminės medžiagos ar aktyvatoriai. Minimalus diskomfortas procedūros metu - procedūros metu naudojamos japoniškos atraumatinės adatos, kurios sukelia mažiau skausmo, mažesnė kraujosrūvų tikimybė. Trumpas odos atsistatymo po procedūros laikotarpis - nuo 2 iki 24 valandų. Veiksmingumo pradžios laikotarpis 3-4 savaitės. Rekomenduojamų procedūrų skaičius tik 2-3 per metus. Ilgiau trunkantis efektas - laikui bėgant PRP poveikis audiniams didėja, kai tuo tarpu naudojant įprastinius užpildus, pvz. hialurono rūgšties, mažėja.

Arūnas Žlioba – advokatas, specializuojasi medicinos bylose

Į mūsų kontorą dažnai kreipiasi žmonės, kurie patys ar jų artimieji yra nukentėję nuo netinkamo sveikatos priežiūros įstaigų darbo. Įprastai žmonės klausia, ar yra galimybės laimėti bylą. Be to, esame pastebėję, kad nemaža dalis nežino apie tai, kad prieš teikiant ieškinį teismui reikia kreiptis pirmiausiai į pačią sveikatos priežiūros įstaigą, o po to į privalomą ikiteisminę instituciją – Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Minėtai komisijai priėmus sprendimą į teismą kreipiamasi per 30 dienų nuo tos dienos, kai buvo sužinota apie sprendimą. Sveikatos priežiūros įstaigoms už gydytojų kaltais veiksmais teikiant sveikatos priežiūros paslaugas padarytą žalą pacientam kyla deliktinė civilinė atsakomybė. Pacientas ar jo artimieji atžvelgiant į konkrečias bylos aplinkybės gali tikėtis turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo. Šiuo metu sunku atsakyti, ar bus nustatyta plastikos chirurgo kaltė, tačiau jau dabar akivaizdu, kad neigiamos veido plastinės korekcijos pasekmės yra neadekvačios, tai yra tokios, dėl kurių nebūtų davęs sutikimo nei vienas protingas asmuo. Šio pobūdžio bylos sudėtingos, reikalaujančios daug moralinių bei finansinių resursų, todėl prieš pradedant vienokius ar kitokius veiksmus reikalinga pasitarti su specialistu.

Pavyzdžiui, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 m. balandžio 12 d. nutartimi išsprendė civilinę bylą, kurioje ieškovė prašė 900 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo, nes dėl netinkamai atliktos danties operacijos (sinuso ertmėje liko dvi nepašalintos septintojo danties šaknys) ieškovė turėjo iškęsti tris operacijas, sutriko ieškovės klausa. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad operaciją atlikusi gydytoja nesiėmė būtinų veiksmų – šaknų šalinimo ar ieškovės nukreipimo į kitą gydymo įstaigą, taip pat neįrašė aiškaus ir suprantamo įrašo ambulatorinėje kortelėje apie dvi nepašalintas septintojo danties šaknis, tinkamai neinformavo ieškovės apie būtinumą po operacijos atvykti į gydymo įstaigą. Minėta, kad ieškovė prašė 900 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priteisė 10 000 Lt sumą. Teismas nurodė, kad gydytojų neveikimas buvo iš esmės tik formalių pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme nustatytų pareigų netinkamas neatlikimas – pakankamos ir aiškios informacijos apie ligos būklę nesuteikimas, pacientės raštu neinformavus apie būtinumą atvykti į gydymo įstaigą kitą darbo dieną po operacijos. Be to, pačios ieškovės veiksmai bei jos kitos gretutinės ligos taip pat lėmė žalos atsiradimą, t.y. ieškovė į gydymo įstaigą kreipėsi praėjus penkiems mėnesiams po to, kai sužinojo apie būtinumą šalinti dantį, nesikreipė į gydytojus kitą dieną po atliktos operacijos, tinkamai ir laiku nesirūpino savo sveikatos būkle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2439)