Rekomenduojama vartoti kuo mažiau perdirbtus maisto produktus ir, kalbant apie mėsą, tai turėtų būti šviežia mėsa. „Perdirbtos mėsos gaminius rekomenduojama vartoti retai kad ir dėl kancerogeninių medžiagų ar kitų maisto priedų. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad šie gaminiai yra labai sūrūs ir riebūs, todėl juos tikrai nerekomenduojama vartoti kasdien“, – pabrėžia I. Gudanavičienė.

Didėja rizika susirgti vėžiu

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad perdirbtos mėsos gaminiai, tokie kaip rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis, gali sukelti vėžį. Dietologai atkreipia dėmesį, kad šis sprendimas nereiškia, jog reikia atsisakyti mėsos, tačiau reikėtų labiau riboti jos vartojimą. Perdirbta mėsa laikomi gaminiai, kurių galiojimo laikas pratęsiamas naudojant papildomas priemones, t. y. sūdymą, rūkymą ar konservantus. Pasak tyrėjų, būtent šie priedai padidina galimybę susirgti vėžiu.

SAM vyr. specialistė I. Gudanavičienė sako, kad PSO tik paskelbė apibendrintus tyrimus, o nuogąstavimų, jog medžiagos, kurių yra perdirbtuose mėsos gaminiuose, sukelia vėžį, buvo ir anksčiau.

„Kaip vieną iš šių medžiagų paminėčiau policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie atsiranda rūkant mėsą. Tai cheminė medžiaga, kuri mėsos gaminiuose dabar jau yra ribojama. Galbūt maisto produktų sudėtyje teko matyti rūkymo medžiagų ekstraktą, t. y. medienos dūmų koncentratą, kuris nuo šitų medžiagų išvalytas tik iš dalies, nes, iš jo visiškai išvalius policiklinį aromatinį angliavandenilį, mėsos produktas visai nebeturės tokio skonio, kuris patinka vartotojui“, – pastebi I. Gudanavičienė.

Benzopireno norma sumažinta du kartus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. specialistės Viktorijos Septilkienės teigimu, VMVT nuolatos tikrina, ar šaltai rūkyti gaminiai atitinka nustatytas benzipereno ir policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijos normas.

„Ir šiais metais jau buvo atlikti tokie tiksliniai patikrinimai – buvo patikrintos 25 įmonės ir beveik 4 tonos gaminių. [...] Rezultatai yra patenkinami, – pastebi V. Septilkienė. – Mūsų inspektoriai tikrino įmones, kurios gamina šaltai rūkytus mėsos gaminius, ir ėmė mėginius tų mėsos gaminių, kurie kėlė kažkokį įtarimą, tarkim, kad buvo naudojamos kažkokios drožlės ar alksnio medis, kad pjuvenos buvo šlapios, kad pačios rūkyklos (tai daugiau mažų įmonių problema) buvo neišvalytos.“

Kai kur, pabrėžia V. Septilkienė, benzopireno kiekis normą viršijo net 1,5 karto. „Vartotojai turi žinoti, kad benzopireno norma šaltai rūkytuose gaminiuose 2014 m. rugsėjo mėnesį buvo sumažinta du kartus – dabar ji yra 2 µg/kg. Anksčiau buvo 3,5 µg/kg, 4,1 µg/kg“, – teigia specialistė.

Kenkia ne tik maisto priedai

Nors normos, kiek galima suvalgyti rūkytų, sūdytų ar konservantų turinčių mėsos gaminių, nėra, tačiau, anot I. Gudanavičienės, šiuos maisto produktus rekomenduojama vartoti retai. Rekomenduojama vartoti kuo mažiau perdirbtus maisto produktus ir, kalbant apie mėsą, tai turėtų būti šviežia mėsa.

„Perdirbtos mėsos gaminius rekomenduojama vartoti retai kad ir dėl minėtų kancerogeninių medžiagų ar kitų maisto priedų. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad šie gaminiai yra labai sūrūs ir riebūs, todėl jie tikrai nėra rekomenduojami vartoti kasdien. SAM parengtose sveikos mitybos ir gyvensenos rekomendacijose taip pat minima, kad ir riebią mėsą, ir mėsos produktus reikėtų pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi paukštiena ar liesa mėsa“, – pabrėžia I. Gudanavičienė.

Be to, priduria ji, pagal SAM patvirtintus aprašus, kaip turi būti organizuojamas maitinimas vaikų darželiuose, mokyklose, socialinės globos įstaigose, yra minima, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose rūkytų gaminių negali būti tiekiama, o mokykloje gali būti tik vieną kartą per savaitę.

Rūkytų gaminių galima tik smaguriauti

Kaip pastebi gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė, Lietuvos dietologų draugija perdirbtos mėsos gaminius retai valgyti rekomenduoja mažiausiai 10 metų – PSO paskelbti duomenys nėra naujiena.

„Žmonėms reikia aiškinti, kad tokie produktai turi būti valgomi ne tris kartus per dieną, nors taip ir yra patogiausia, greičiausia ir skaniausia. Juo labiau kad skonis išlaikomas dar ir kitomis priemonėmis – visomis E raidelėmis, kurios nėra kenksmingos, nuodingos, tačiau, kai yra jų perteklius, kai šeimoje yra tradicija rūkytą dešrą valgyti kiekvieną rytą, provokuojamas storosios žarnos vėžys“, – pabrėžia medikė ir primena, kad kuo rečiau perdirbtos mėsos gaminius reikia vartoti žmonėms, kurių šeimoje būta onkologinių susirgimų.

Paklausta, kiek rūkytos ar keptos riebios mėsos galima suvalgyti per dieną, J. Dobrovolskienė sako, kad rūkytų gaminių galima tik kartais pasmaguriauti, raudoną mėsą valgyti rekomenduojama vieną kartą per savaitę, du kartus per savaitę vartoti paukštieną ir triušieną, o šviežios mėsos norma turėtų neviršyti 100 g pagaminto gaminio.