Jeigu ligoniai paklausytų tokio patarimo, Respublikinė Panevėžio ligoninė netektų daug pacientų. Čia klubo sąnario endoprotezavimo eilės yra vienos ilgiausių Lietuvoje.

VLK duomenimis, ligoniams klubo sąnario endoprotezavimo operacijos vidutiniškai tenka laukti 16 mėnesių. Ilgesnės eilės yra tik Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, kur pacientai tokių operacijų laukia 17 mėnesių. Kitur jos gerokai trumpesnės.

Kauno klinikose ligoniai laukia 9, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – 7, Santariškių klinikose, Kauno klinikinėje ligoninėje, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje – po 5 mėnesius.

Vos porą mėnesių tenka laukti Jonavos ligoninėje, kur klubo sąnarius endoprotezuoja laikinai nuo pareigų nušalintas Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas. Du ar tris mėnesius operacijų tenka laukti ir dar keliose mažesnių miestų (Utenos, Šakių, Tauragės, Druskininkų) ligoninėse, o Ukmergės ir Telšių ligoninėje apskritai nėra eilių.

Panevėžio ligoninėje šiuo metu klubo sąnario keitimo operacijų laukia daugiau kaip 600 pacientų. Iš daugiau kaip 20 tokias operacijas atliekančių šalies gydymo įstaigų daugiau – 1454 pacientų laukia tik Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Tačiau vargu ar daug ligonių pasinaudos ministerijos patarimu gulti ant operacinio stalo kitame mieste. Ne tik todėl, kad visada patogiau gydytis arčiau namų esančioje gydymo įstaigoje.
Mažesnių miestų ligoninės neturi tokios operacijų patirties, kokią turi sukaupusios didesnės. Medikų patirtis – svarbus kriterijus gydymo įstaigą besirenkantiems pacientams.

Ukmergės ir Telšių ligoninėse, kuriose nėra eilių, pernai buvo atliktos atitinkamai 80 ir 63 operacijos, o 2013 metais – vos 39 ir 20. Jonavos ligoninėje pernai padarytos 25, užpernai – 14 operacijų. Ne taip toli nuo Panevėžio esančioje Utenos ligoninėje – 97 praėjusiais ir 53 užpraėjusiais metais.

Panevėžio ligoninėje pernai atlikta 349, užpernai 280 operacijų. Panašus skaičius pernai klubo sąnario endoprotezavimo operacijų atlikta VU Santariškių klinikose, Kauno klinikinėje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėse, o eilės jose – 2–3 kartus trumpesnės.

Šiaulių ligoninė, kurioje pernai padarytos 245, užpernai 227 operacijos, taip pat galėtų būti viena iš pasirinkimo alternatyvų, vertinant laukimo eilėje trukmę ir gydymo įstaigos patirtį.
Šiuo atžvilgiu ligoniams verta atkreipti dėmesį ir į Kauno klinikas, kuriose per praėjusius metus atliktos 654, per užpraėjusius – 565 operacijos, o laukti reikia net 7 mėnesiais trumpiau nei Panevėžio ligoninėje.

Klubo sąnario keitimo operacijų lyderėje Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje pernai padarytos 764 operacijos, o laukti reikia tik mėnesiu ilgiau nei Panevėžyje.

Negali operuoti daugiau

Respublikinės Panevėžio ligoninės Ortopedijos skyriaus vedėjas Julius Šileika sako, kad sąnarių endoprotezavimo laukimo eilė priklauso nuo Valstybinės ligonių kasos ligoninei skiriamų endoprotezų skaičiaus bei metinės paslaugų kvotos įstaigai.

„Mes ne kartą ministerijai siūlėme apmokėti sąnarių endoprotezavimo operacijas atskira eilute“, – „Sekundei“ teigė gydytojas.

Pasak vedėjo, savo lėšomis klubo sąnario endoprotezus perka maždaug ketvirtadalis pacientų. Vieni nebegali tverti skausmo ir nenori laukti eilėje, kiti, dažniausiai jaunesnio amžiaus žmonės, perka valstybės nekompensuojamus mechaniškai tvirtinamus endoprotezus, leidžiančius jiems aktyviau judėti. Tokie kainuoja per 2 tūkst. eurų, o ligonių kasos, priėjus eilei, kompensuoja 422 eurus. Tai yra cementinio tvirtinimo endoprotezo kainą, už kurią protezą pirko VLK.

Kai lygiai tokį pat protezą perka eilėje laukti negalintis ar nenorintis ligonis, jis už jį moka trigubai daugiau – apie 1300 eurų. Kaina taip smarkiai skiriasi, nes VLK protezus perka dideliais kiekiais ir iš firmų gauna dideles nuolaidas. Savo lėšomis tokį protezą nusipirkęs žmogus atgaus tik 422 eurus. Bet jam nereikės laukti ilgoje eilėje.

SAM ministrė Rimantė Šalaševičiūtė apgailestauja, kad vis dar yra žmonių, norinčių greičiau gauti reikalingas kelio ir klubo keitimo operacijų paslaugas ir perkančių endoprotezus bei gerokai permokančių už juos.

„Svarbu nepamiršti, kad galima pasirinkti kitą gydymo įstaigą, kurioje tokios operacijos atliekamos ir kur laukimo eilės yra trumpesnės arba jų išvis nėra. Pacientas turi teisę keisti gydymo įstaigą, tad kodėl ja nepasinaudoja? Raginu pasidomėti, kur galima greičiau sulaukti eilės, o ne skubėti mokėti didelių pinigų už tokias paslaugas, už kurias apsiima mokėti valstybė“, – teigia ministrė.

Sąnarių endoprotezams pirkti šiemet skirta 20 proc. daugiau lėšų nei praėjusiais metais. VLK duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį nemokamus endoprotezus gavo 7 415 pacientų, pernai per tą patį laikotarpį 1 tūkst. mažiau.

Tačiau atliekamų operacijų skaičius sumažėjo. 2014 m. per pusmetį jų atlikta 3 161, o šiemet per tą patį laikotarpį – 3 016.

Teigiama, kad tai lemia ir išaugęs ligonių, kurie, sulaukę savo eilės, atsisakė operacijos, skaičius. Jie nukelia sąnario keitimo operaciją vėlesniam laikui. Šiemet operacijas atidėjo 3 989 pacientai, tai 1 543 daugiau, nei pernai tuo pačiu metu.

Dėl to gydymo įstaigose sutrinka operacijų planavimas, tad kenčia kiti pacientai.

Kelio operacijų laukia neilgai

Panevėžio ligoninėje ilga nemokamo klubo sąnario endoprotezo eilė, o kelio sąnario endoprotezo – viena trumpiausių šalyje. Ligoniams, nusprendusiems operuotis Panevėžyje, tenka laukti tik 3 mėnesius. Įstaigoje pernai ir užpernai atlikta per 200 tokių operacijų.

Daugiau atliekama tik Kauno klinikose, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Tačiau Vilniuje eilėje reikia laukti 22 mėnesius, Kaune 15 mėnesių.

Už kelio sąnario endoprotezą eilės tvarka kompensuojama 878 eurai, perkantieji jį savo lėšomis moka dvigubai brangiau.