Sveikatos apsaugos ministerija siūlo numatyti privalomas vakcinas nuo poliomielito, tymų ir raudonukės visiems vaikams, išskyrus alergiškus ar tuos, kurie negali būti skiepijami dėl kitų rimtų priežasčių.

Skiepyti savo atžalas atsisakantiems tėvams grėstų administracinė atsakomybė - įspėjimai ar piniginės baudos iki 115 eurų.

Rimantė Šalaševičiūtė
Anot R. Šalaševičiūtės, daugumoje ES valstybių yra privalomi 7 arba 3 skiepai. Sūloma, kad gydytojams nusprendus, jog galimos kontraindikacijos dėl vaiko sveikatos būklės, skiepai nebūtų privalomi. Tačiau tik medikai galės nuspręsti, ar vaiką galima skiepyti, ar ne.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) neseniai skelbė, kad iki šių metų liepos 27 dienos Lietuvoje registruoti 44 tymų atvejai, susirgo 11 vaikų ir 33 suaugusieji.

Dauguma susirgusiųjų – suaugę asmenys, kurie buvo neskiepyti arba skiepyti tik viena vakcinos doze. Susirgę vaikai buvo neskiepyti dėl įvairių kontraindikacijų, tėvų atsisakymo skiepyti, keli - per jauni skiepyti. Dauguma vaikų užsikrėtė nuo sergančiųjų suaugusiųjų asmenų.