Natūropatė ir hormonų sistemos ekspertė, daktarė Lara Briden iš Alternatyviosios hormonų klinikos Sidnėjuje tvirtina, kad plaukai slenka dėl virtinės priežasčių, susijusių su mityba ir hormonais.

„Jaunos merginos kenčia nuo plaukų slinkimo epidemijos. Atėjo laikas atvirai pakalbėti apie tai, kodėl tai vyksta“, - „Daily Mail Australia“ sakė L. Briden. 

„Mano pacientėms plaukai slenka kuokštais – jos mato savo plaukus šukose, ant grindų. Jų plaukų skląstai tampa vis platesni, o uodegos – vis plonesnės ir plonesnės“.

Prieš 20 metų moterims plaukai slinkdavo tik po gimdymo ar susirgus. Dabar šis reiškinys toks dažnas, kad gydytojai su juo susiduria kiekvieną dieną. 

Dažniausiai plaukų slinkimo priežastys siejamos su genetika, geležies stoka, dietomis ir hormonine liga, vadinama policistiniu kiaušidžių sindromu (PKS).

„Tai yra oficialūs paaiškinimai, - sako L. Briden. – Tačiau egzistuoja ir kita istorijos pusė“. 

„Ankstesnės moterų kartos turėjo tuos pačius genus, kentėdavo nuo geležies stokos, skydliaukės sutrikimų, PKS ir laikydavosi dietų. Tačiau joms nebuvo būdinga tokia plaukų slinkimo epidemija, kokią regime dabar“. 

„Pasikeitė tai, kad šiandien merginos dažniau naudoja hormoninius nėštumo kontrolės metodus ir tai pradeda daryti vis jaunesnio amžiaus“, - tvirtina daktarė.  

Amerikos plaukų slinkimo asociacija (American Hair Loss Association, AHLA) taip pat įspėja dėl hormoninių kontraceptinių priemonių įtakos plaukams. Savo 2010 metų pranešime AHLA rašė, kad „visoms moterims, ypač toms, kurių šeimai būdinga plaukų slinkimo istorija, būtina žinoti apie neigiamą nėštumo kontrolės piliulių įtaką įprastam plaukų augimui“.

„Kontraceptikai sukelia plaukų slinkimą, jei juose yra progestino (sintetinės hormono progesterono versijos) su aukštu androgenų indeksu“, - pažymi L. Briden. 

„Progestinai su aukštu androgenų indeksu organizme funkcionuoja kaip testosteronas, - sako L. Briden. – Jie priverčia susitraukti plaukų folikulus, todėl plaukai retėja. Lygiai tokį patį poveikį testosteronas daro vyrams“. 

„Vartojau tokius kontraceptikus dvejus metus ir netekau beveik pusės savo plaukų“, - „Daily Mail Australia“ pasakojo viena hormonines piliules gėrusi mergina, vardu Katie (vardas pakeistas – aut. past.). 

L. Briden yra susidūrusi su šimtais merginų, kurių patirtis yra tokia pati. 

„Tai liūdna, nes šios problemos galima išvengti. Jei tik daugiau merginų ir gydytojų apie tai žinotų...“, - apgailestavo ji. 

Vienas sprendimas būtų pereiti prie progestinų su mažesniu androgenų indeksu, pavyzdžiui, drospirenono ir ciproterono. Tačiau šie progestinai kelia didesnę insulto grėsmę. 

„Pasitarkite su gydytoju, kuris nėštumo kontrolės metodas jums geriausiai tinka“, - sakė L. Briden.

„Tai gali būti progestinai su žemu androgenų indeksu arba nehormoniniai metodai, pavyzdžiui, prezervatyvai, diafragma, varinė spiralė ar vaisingų dienų nustatymo būdai, kuriuos rekomenduoja Plaukų slinkimo asociacija“. 

Nehormoninių metodų privalumas tas, kad jie leidžia įvykti ovuliacijai ir netrukdo organizmui gaminti natūralaus progesterono, kuris yra itin naudingas plaukams. 

Progesteronas turi žemą androgenų indeksą ir stimuliuoja plaukų augimą, sakė L. Briden.

„Natūralus progesteronas yra svarbi plaukų atsigavimo dalis, bet ne vienintelė“, - pažymi ji. 

Sveikiems plaukams taip pat būtina gera mityba, ypač produktai, turintys daug baltymų, cinko ir geležies. Jų galima gauti iš žalios spalvos daržovių ir tokių gyvūninės kilmės produktų kaip vištiena, žuvis, kiaušiniai ir liesa mėsa. 

„Sveikai maitinkitės ir paprašykite gydytojo patikrinti jūsų geležies atsargas, ypač jei kenčiate nuo gausių menstruacijų ir jums būdinga geležies stokos rizika“, - priduria L. Briden. 

Ji padeda savo pacientėms atsigauti po hormoninių piliulių sukelto plaukų slinkimo, tačiau teigia, kad tai nėra lengvas kelias. 

„Pakeitus hormoninius kontraceptikus kitais, labai dažnai plaukai pradeda slinkti dar labiau, nes plaukai yra labai jautrūs hormonų pokyčiams. Paprastai būklė pradeda gerėti po kelių mėnesių, tačiau visiškai plaukai atsigauna tik po metų ar dar daugiau“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)