Nusipirkti alkoholio galima turbūt bet kuriame Lietuvos užkaboryje, netgi degalinėje, kur didžiausias klientų kontingentas yra vairuotojai. Tuo visai neseniai pasipiktino žmonių elgesio ekspertas Giedrius Drukteinis.

„Kažkada atvažiavau į degalinę, o ten vyko konjako degustacija. Aš ateinu, ir man graži panelė siūlo išgerti konjako iš Prancūzijos. Aš buvau pasipiktinęs, kad alkoholis siūlomas tiesiog degalinėje ir dar vairuotojams. Netgi Rusijoje nėra tokio nesusipratimo“,- sakė G.Drukteinis.

Seimo narys Rokas Žilinskas pats viešai kadaise prisipažino, jog buvo paskendęs alkoholizme.

Rokas Žilinskas
„Alkoholis mane lydėjo visur. Buvo linksma, smagu, jaunas organizmas alkoholį pakelia. Mano draugai ir toliau linksminasi, o aš, pasirodė, nesu sutvertas gerti, nes sėdėjau baloje. Gaila, per vėlai tai supratau. Matyt, tai lėmė mano genetika. Mes esame tokie susikaustę, o norime linksmintis, šokti, dainuoti, mylėti ir štai alkoholis mums pasiūlo visas išeitis. Prie viso to jis yra visuotinai prieinamas, pigus ir visuotinai toleruotinas. Atrodo, kad tai mūsų kultūroje. Taigi Švedija totaliai gėrė, Norvegija taip pat, tik tai tiek, kad jie tai laiku suprato ir padarė alkoholį brangų“,- teigė R.Žilinskas.

Psichiatras Linas Slušnys alkoholį įvardino kaip savo gyvuliškųjų savybių prikėlimą.

„Man tenka susidurti su alkoholio priklausomybę turinčiais žmonėmis. Alkoholis yra labiau susijęs su vertybiniu stuburu. Žmogus užpila savo loginį mąstymą. Žmogus jaučiasi gerai, nes alkoholis atjungia socialinius tabu. Girto žmogaus išlenda visi archajiniai bruožai, nes užpilame tai, ką formavo tėvai 20 metų, lieka tai, kas gyvuliška. Seksas, bėk - rėk ir agresija. O kai to loginio mąstymo nebelieka, nebėra apie ką ir kalbėti“,- sakė L.Slušnys.


Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama darbo dienomis 9.10 val.