Brangiomis procedūromis patikėjusi moteris liko prie suskilusios geldos

Vilnietė Vilma, susiviliojusi didžiule nuolaida fotoepiliacijai, reklamuojamai kaip revoliucinei plaukų šalinimo priemonei, tikino ne tik išleidusi kur kas daugiau pinigų nei planavo, bet ir negavusi žadėto rezultato.

„Man išaiškino, kad aparato skleidžiami šviesos impulsai sunaikina plauko folikulą, todėl plaukas po kurio laiko iškrenta. Kadangi plaukai gali būti sunaikinti tik tam tikroje jų augimo fazėje, reikia mažiausiai 6 procedūrų, o kartais ir 10. Esą truputį pasikamuoji, tačiau vėliau 3 metus būni kaip sfinksas – jokių rūpesčių dėl plaukelių. Man pasakojo pavyzdžių, kad moterys laimingai gyvena net po 7 metus.

Aš pasidariau ne mažiau 15 procedūrų, tačiau rezultatas nulinis. Po jų kaip buvo plaukeliai, taip ir yra. Kosmetologės gūžčioja pečiais – esą gal man sutrikę hormonai, gal dar kažkas, o aš siuntu, kad buvau tokia patikli. Nors už procedūras mokėjau su didele nuolaida įsigytais kuponais, net ir su jais išleidau labai daug pinigų. Be to, nors teigiama, kad procedūra yra neskausminga, bent jau aš jutau didelį skausmą – paskutinį kartą dėl to vos prisiverčiau nueiti. Pagaliau vis tiek mano pastangos buvo veltui. O kai viena kosmetologė prasitarė, kad pati išbandė šią procedūrą, tačiau jai nepavyko išnaikinti net ūsiukų, o ką jau kalbėti apie pažastis, bikini sritį ar kojas, visai pagailo pinigų“, - atviravo pašnekovė.

Šioms procedūroms moteris iš viso išleido per 500 litų. Jeigu ji būtų pirkusi jas už pilną kainą, jai procedūros papildomai kainuotų dar 750 litų.

„Kad pasinaudočiau akcija, turėjau pirkti ne mačiau kaip 5 procedūras. Kai man pasakė, kad reikia mažiausiai 6 procedūrų, tos šešios nerezultatyvios atrodė normaliai. Susizgribau tik po 10 procedūrų. Mano manymu, visos plaukų šalinimo procedūros pristatomos pernelyg gražiai. Norėčiau, kad specialistai sakytų daugiau tiesos, ko iš jų galima tikėtis. Pavyzdžiui, viena kosmetologė yra sakiusi, kad netgi plaukelių naikinimas lazeriu retai kam apsimoka. Mat jis išnaikina tik silpnus plaukus, o kainuoja didžiulius pinigus. Depiliuojant vašku ar cukrumi taip pat skelbiama, kad 4 savaites moteris neturės jokių rūpesčių. Nesąmonė, niekada ilgiau nei 2 savaites neištempiama“, - tikino pašnekovė.

Mitai ir tiesa apie depiliaciją

Apie plaukų šalinimą egzistuoja daugybė mitų. Pavyzdžiui, teigiama, kad plaukus skutant, jie atauga tankesni, storesni ir tamsesni. Tuo tarpu specialistai teigia, kad tai tik optinė apgaulė. Plaukų atauga tiek pati, tik toks įspūdis susidaro dėl to, kad ataugančių plaukų galiukai yra buki. Tuo tarpu plaukų, kurie nebuvo skutami, galiukai turi smailėjančius, kūgio formos galiukus.

Plaukų depiliacija vašku, anot specialistų, iš tiesų kuriam laikui praretina plaukelius, nes šios procedūros metu išraunamas visas plaukelis.

Neretai kaip panacėja pristatoma lazerinė epiliacija – esą ji pašalina plaukelius visam laikui. Deja, taip irgi nėra. Ji iš tiesų sumažina plaukų skaičių ir turi ilgiau išliekantį poveikį negu kiti būdai, tačiau net ir po šių procedūrų plaukeliai gali pradėti augti jau po mėnesio, o kitais atvejais rezultatas išlieka apie metus.

Kodėl brangi procedūra gali būti nesėkminga

Pasak Vilniaus lazerinės dermatologijos centro gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės, fotoepiliacija visgi efektyviausia plaukų šalinimo priemonė. Ji gali būti atliekama lazeriu arba intensyvios pulsinės srovės šviesos aparatu. Šių būdų poveikis yra panašus, skiriasi tik plaukų šalinimo mechanizmas.

„Tačiau tai visgi nėra absoliutus plaukų pašalinimas – visiškai jų išnaikinti neįmanoma. Su fiziologija nepakovosi. Tai žadančios reklamos skirtos pritraukti klientams, o atvykus į kabinetą, kur daroma procedūra, žmogus turi būti supažindintas, koks gali būti rezultatas. Pavyzdžiui, ypač sudėtinga gauti gerą rezultatą šalinant plaukus nuo šviesiaplaukių ir raudonplaukių kūno. Mat fotoepiliacijos veikimo principas pagrįstas tuo, kad šviesą sugeria pigmentas melaninas, susikaupęs plauko šaknyje. Šviesiaplaukiai šio pigmento turi daug mažiau, todėl jo ne visada neužtenka, kad būtų pasiektas geras rezultatas.

Taip pat procedūros rezultatas labai priklauso nuo žmogaus lytinių hormonų pusiausvyros. Už plaukų augimą atsakingas hormonas testosteronas. Sergant tam tikromis ligomis arba turint tam tikrą paveldimumą, dėl kurio šio hormono yra šiek tiek daugiau, būna padidėjęs plaukuotumas. Taigi nors po procedūrų plaukai iš tiesų iškrenta, jie vėl gausiai atauga. Mat procedūros nepašalina plaukų augimo priežasties, o tik patį plauką. Jei plauko šaknį veikia hormonas, skatinantis augti, plaukas vis tiek atauga. Trečia galimos nesėkmės priežastis – neparinktas tinkamas aparato režimas. Tai jau susiję su specialisto neprofesionalumu – po kelių procedūrų jis turėtų koreguoti režimą, jei mato, kad nėra rezultato“, - aiškino specialistė.

Depiliuotis ateina vis daugiau vyrų

Pašnekovės manymu, pasirenkamas depiliacijos būdas priklauso nuo klientės finansinių galimybių. Depiliacija vašku yra pigesnis būdas, net atsižvelgiant į tai, kad ją atlikti reikia dažniau – tarkime, kas 2 savaites.

Inga Kisielienė
„Fotoepiliacija paprastai daroma kas du mėnesius, o vėliau užtenka pakartoti vieną ar du kartus per metus. Kad kelis metus plaukai neaugtų, kaip kartais žadama, – gal kažkam taip ir būna, bet tai retas dalykas. Mano praktika rodo, kad bent kartą per metus procedūrą pasidaryti būtina. Mat net jei plaukų folikulai užmigdomi, ilgainiui susiformuoja naujas plauko folikulas – juk ląstelės nuolat atsinaujina. Jei kažkas išrastų būdą, kaip sustabdyti organizme vykstančius procesus, turbūt gautų Nobelio premiją“, - sakė I. Kisielienė.

Dermatovenerologės teigimu, nors pasaulyje atsiranda natūralizmo judėjimas, kviečiantis džiaugtis tokiu kūnu, koks jis yra, Lietuvoje grožio kultas nenyksta – norinčiųjų depiliuotis tik daugėja. Įdomu, kad pastaruoju metu depiliuotis ateina vis daugiau vyrų. Dalis jų į specialistus kreipiasi ne tiek dėl grožio, kiek iš bėdos. Dėl nuolatinio barzdos skutimosi plaukeliai ima įauginėti į odą, dėl to atsiranda pūlinukai, žaizdelės. Taip pat nutinka ir moterims, kurios dažnai depiliuojasi senaisiais būdais – peiliukais arba vašku.

Dėl grožio depiliuotis atėję vyrai paprastai plaukus šalina nugaroje ir pažastyse. Plaukuotą krūtinę vyrai depiliuojasi retai – matyt, ji vis dar laikoma vyriškumo ženklu. Moterų depiliuojamos vietos standartinės – kojos, pažastys ir bikinio sritis.

Pašaliniai depiliacijos poveikiai

I. Kisielienė įspėjo, kad fotoepiliacijos procedūros netinka žmonėms, kurie jautrūs ultravioletiniams spinduliams arba vartoja tam tikrus vaistus, jautrinančius odą. Kadangi procedūrų metu naudojama šviesa, po jų kurį laiką negalima degintis saulėje arba lankytis soliariume. Dėl veido srities fotoepiliacijos gali paūmėti infekcinės ligos, tokios, kaip pūslelinė.

Beje, įvairių bėdų gali pridaryti ir paprastesni depiliacijos būdai. Kremai gali sukelti alerginę reakciją, peiliukai, vaškas paprastai alergijos nesukelia, tačiau dirgina odą, todėl atsiranda perštėjimas, spuogeliai.

Paklausta, kaip pasirinkti paslaugas, kad nenutiktų kaip DELFI pašnekovei, medikė patarė atidžiai rinktis įstaigą – geriausiai tokią, kurioje dirba odos gydytojas. „Teoriškai fotoepiliaciją gali daryti bet kas – tereikia turėti aparatą. Tačiau odos gydytojai visgi žino, ką ir kodėl daro, jie gali valdyti procesą“, - įsitikinusi I. Kisielienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)