„Pirmadienį jau buvo šiek tiek ramiau. Tačiau praėjusią savaitę žmonių, ypač jaunų, kuriems teko diagnozuoti ryklės uždegimą (faringitą) ar kitas ūmines viršutinių kvėpavimo takų ligas, buvo daugybė”, – vakar kalbėjo sostinės Šeškinės poliklinikos gydytoja Birutė Bilevičienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja gydytoja Daiva Razmuvienė neslapukauja: taip, šiemet rudens pradžia – išskirtinė. „Jei palyginsime šių metų rugsėjo mėnesio duomenis su ankstesnių metų duomenimis, šįmet sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra daug didesnis”, – sakė D.Razmuvienė. Šiemet šios infekcinės ligos, o kartu – ir gripas, pradėjo atakuoti žmones kone dviem mėnesiais anksčiau.

Praėjusią savaitę ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos liovėsi plitusios žaibo greičiu. Tačiau padaugėjo susirgimų gripu. Profesorius infektologas Alvydas Laiškonis aiškino, kad šiemet gripo virusas, palyginti su pernykščiu, yra šiek tiek pakitęs: du iš trijų jo štamų yra nauji. O pakitęs virusas kanda smarkiau. Tai viena priežasčių, nulėmusių, kad šiemet jis ypač greitai pasivijo paprastai priekyje žingsniuojančias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. „Gripas, skirtingai nei minėtos ligos, užklumpa staiga: prasideda karščiavimas, skauda akis, raumenis. Taip organizmas smarkiai reaguoja į užkratą”, – paaiškino A.Laiškonis.

Praėjusią savaitę gripas arba ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos iš 10 tūkst. gyventojų buvo diagnozuota 50-iai. Tad šios ligos į patalą šalyje buvo paguldžiusios apie 16–16,7 tūkst. žmonių. Epidemija skelbiama, kai iš 10 tūkst. gyventojų suserga 100.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)