Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozapas Pundzius, pristatydamas Seime Tarybos veiklos ataskaitą, buvo paklaustas, ar Lietuvoje atsiras centrai paaugliams ir jaunuoliams, kuriuose jie galėtų gauti palankias sveikatos apsaugos paslaugas, kitaip tariant, anonimiškai pasikonsultuoti dėl reprodukcinės sveikatos.

„Seimas vaiko amžių pratęsė nuo 16 iki 18 metų ir, mano manymu, tai teisinga. Pas mus vyrauja nuostata, kad vaikai turi būti prižiūrimi šeimoje tėvų, kurie turėtų žinoti, kas vyksta su jų vaikais“, - į klausimą atsakė medikas.

Juozas Pundzius
Anot jo, daug svarbesnės problemos, susijusios su vaikų psichikos sveikata, kurią blogina dideli mokymosi krūviai, fizinio krūvio stoka, nuolatinis kiurksojimas prie kompiuterio bei smurto fonas per televiziją.

Anot Kauno medicinos universiteto Šeimos klinikos doc. Linos Jaruševičienės, iš tiesų niekas tiksliai nežino, kada mūsų jaunuoliai pradeda lytinį gyvenimą. Tačiau 15-16 metų paauglių klasėje bent 1-4 jaunuoliai jau tikrai yra lytiškai aktyvūs, tačiau jie neturi jokių šansų apie šią gyvenimo pusę pasikonsultuoti su specialistu.

Taigi 14-metį jau galima išsiųsti į koloniją, tačiau konsultuotis su gydytoju be tėvų žinios jis negali. „Egzistuoja stereotipai, susiję su lytimi. Mes pakankamai tolerantiškai vertiname paaugles, kurios dešimtoje klasėje pagimdo, bet netoleruojame, kad su jomis būtų kalbama apie kontracepciją, kad joms nereikėtų gimdyti. Dėl tos pačios priežasties vaikinai tris kartus dažniau kreipiasi dėl simptomų, panašių į lytiniu keliu plintančią ligą. Mat merginai tokia situacija gėdinga, todėl ji „tempia“ iki paskutiniųjų, kol prasideda komplikacijos“, - teigė medikė.

Tiesa, nuo 16 metų tėvai gydytojo kabinete tik pageidautini, bet nebūtini, tačiau medikui tai užduoties nepalengvina. Pagal įstatymą, nepilnamečio atstovai turi teisę susipažinti su visa informacija apie jo sveikatą, jei tai neprieštarauja paauglio interesams. Ir jei jau vieną abortą turėjusi 17-metė gydytojos paprašys kontraceptinių tablečių, nes jos partneris atsisako naudoti prezervatyvą, gydytojas neįspės apie tai motinos, o ši suras įrašą apie tokį receptą kortelėje, kils skandalas. Motina netgi gali kreiptis į teismą. Jei gydytojas visgi praneš apie tai motinai, vadovaujantis Vaiko teisių apsaugos konvencija į teismą kreiptis gali mergina dėl neišsaugoto konfidencialumo.

Kita vertus, 2005 m. atlikta apklausa parodė, kad net 4 penktadaliai lietuvių mano, jog paaugliai turėtų turėti daugiau teisių gydytojų kabinete.

Šiuo metu Lietuvoje veikia tik vienas anoniminis jaunimo centras, kuris yra centre, kuriame kasmet apsilanko apie 400-500 jaunuolių, kuriuos domina ne tik lytinis gyvenimas ir kontracepcija, bet ir elementariausi su lytimi susiję klausimai – mėnesinių reguliarumas ir pan.

Estijoje tokių centrų yra apie 30, Gruzijoje – apie 20. Daug aktyviau lytinis jaunuolių švietimas vykdomas netgi tokiose valstybėse, kaip Kazachstanas ir Tadžikija. Medikai įsitikinę, kad kol mes kalbėsime tik apie tai, kad lytiniai santykiai yra blogis, nieko nepasieksime. Reikia kalbėti apie tai, kad blogi gali būti lytinių santykių padariniai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją