Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai kol kas neatskleidžia, kiek medikų pareiškė norą skiepyti, motyvuodami, kad apklausa bus iki ketvirtadienio, gruodžio 3-iosios.
Didžiausių miesto gydymo įstaigų – Panevėžio apskrities ligoninės, Infekcinės ligoninės, Panevėžio miesto poliklinikos – vadovai neslėpė: norinčiųjų labai nedaug.

Infekcinėje ligoninėje skiepytis nuo vadinamojo kiaulių gripo iš 250 medikų pasišovė tik 50. Miesto poliklinikoje, kurioje dirba 166 medikai, skiepysis tik 40. Panevėžio apskrities ligoninėje iš 1400 medikų skiepytis pageidauja vos 150.

Ligoninės lokalaus medicininio audito vadovas Algirdas Žemaitaitis teigė, kad dalis kolegų nemato reikalo skiepytis, nes persirgo lengva gripo forma, kiti pasitiki savo imunitetu, dar kitų neigiamą nuostatą dėl skiepų nuo pandeminio gripo lėmė žiniasklaidoje pateikiamos prieštaringos nuomonės.

„Prievartos nėra. Kiekvieno teisė apsispręsti, kaip jam elgtis. Beje, ir nuo sezoninio gripo pas mus skiepijosi tik 60 medikų“, – kalbėjo jis.

Panevėžio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Matulienė sakė, kad ji skiepysis, tačiau galinti tik spėlioti, kodėl tai daryti atsisako kolegos.

„Veikiausiai dėl tų pačių priežasčių, kaip ir daugelis – nerimo dėl galimos šalutinės reakcijos“, – svarstė pavaduotoja.

Žymus infektologas neįtikino

Praėjusią savaitę poliklinikoje lankėsi žinomas šalyje infektologas profesorius Alvydas Laiškonis. Jis įtikinėjo medikus nebijoti skiepytis nuo pandeminio gripo. Pasirodo, įtikino tik mažumą.

Tarp medikų sklinda kalbos esą ministerija, taupydama pinigus, juos rengiasi skiepyti pigesne ir daugiau šalutinių reakcijų galinčia sukelti vakcina.

Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis, paklaustas, ar jam ne keista, kad skiepytis atsisako net specialistai, kurie geriau nei kas kitas išmano apie pandeminio gripo pavojų ir apskritai vakcinas, prisipažino nežinąs, ką pasakyti.

„Kiekvienas medikas turi savų argumentų“, – teištarė gydytojas.

Rodo blogą pavyzdį?

Profesorius A.Laiškonis „Sekundei“ tvirtino esąs nustebintas kolegų elgesio. Pasak jo, medikai rodo blogą pavyzdį visuomenei.

„Jeigu gydytojai atsisako skiepytis, tai aišku, kad ir gyventojai nenorės, bijos“, – kalbėjo jis.
Profesorius, paklaustas, ar galimos šalutinės reakcijos, kurių taip baiminasi visuomenė, atsakė, kad iš dalies taip.

Jo tikinimu, vienos vakcinos turi tam tikrus priedus, kitos – ne. Pirmosios laikomos efektyvesnėmis, bet, palyginti su antrosiomis, gali sukelti daugiau pašalinių organizmo reakcijų.

„Bet reakcijos nėra dažnos ar pavojingos. Pavyzdžiui, iš 300 tūkstančių Prancūzijoje paskiepytų gyventojų, alerginės reakcijos pasireiškė šimtui. Iš jų 94 tik paraudo, patino dūrio vieta“, – teigė A.Laiškonis.

Jo tvirtinimu, prancūzai, kol pandeminis gripas nebuvo įsiūbavęs, taip pat vangiai skiepijosi, o dabar apgulė gydymo įstaigas.

„Nežinau, kokias vakcinas ketina pirkti Sveikatos apsaugos ministerija. Europoje yra registruotos trijų gamintojų vakcinos. Tyrimai rodo, kad nepageidaujamų reakcijų pasitaiko maždaug tiek pat, kiek ir nuo sezoninio gripo“, – sakė profesorius.

Paklaustas, ar iš tiesų pranešimai apie galimą labai neigiamą vakcinų nuo kiaulių gripo poveikį organizmui, pavyzdžiui, lemiantį vyrų nevaisingumą, nėra laužti iš piršto, A.Laiškonis patikino, kad moksliškai jie nepagrįsti.