Skaistakalnio parke įsikūrusiame kūrybiškumo centre „Pragiedruliai“ panevėžiečiai jau antrą kartą susirinko keistis drabužiais ir aksesuarais.

Drabužių mainytuvės

„Pragiedrulių“ dizaino studijos kuratorių Ingos Jurkevičiūtės ir Linos Jakubonytės sumanytos mainytuvės sutraukia įvairaus amžiaus tvarumo ir meno bendraminčius, kurie vienas iš kito semiasi naujų mados idėjų ir gerų emocijų.

Atėjusieji nekantrauja atnaujinti savo drabužių kolekcijas, sulaukti stilistės patarimų.

Įkvepianti nauja patirtis

Daugeliui atėjusiųjų tai buvo pirmoji dėvėtų rūbų mainytuvių patirtis.

„Atėjau čia supažindinti sūnų, kaip galima efektyviai keistis drabužiais, atrasti naujų pažinčių, jam paaiškinau, kas yra tvarumas ir kokia tvarumo kryptis“, – pasakojo kartu su mažamečiu sūnumi mainytuvėse apsilankiusi Miglė Gruzdenė.

Laura Kvedaravičiūtė-Bimbienė pasakoja susižavėjusi šia iniciatyva ir džiaugėsi pasisemtu įkvėpimu po drabužių dizainerės-stilistės, kostiumų dailininkės I. Jurkevičiūtės paskaitos apie kaukių ir kailių vaidmenį šių dienų madoje.

Drabužių mainytuvės

„Paskaita man buvo tikras įkvėpimas. Pirmasis rūbas, kurį išsirinkau, kaip tik ir atitiko pristatomą temą ir man iškart kilo idėja, kaip jį persidaryti“, – kalbėjo Laura.

Vienadienė mada praeina

Vienas iš pagrindinių aspektų, sujungusių mainytuvių dalyvius – tvarumas.

„Tvarumas man yra duoklė, kuri taip pat suteikia daugiau kokybės. Jis padeda sumažinti gyvenimo greitį, nes mūsų gyvenimas įgavęs tokį pagreitį, kad jį net sunku pastebėti“, – pažymi mainytuvėse dalyvavusi Stasio Eidrigevičiaus menų centro direktorė Vaida Andrijauskaitė.

Greitoji mada nežavi ir Smiltės Čičelytės. Jai mainytuvės – būdas susikurti nevienadienį stilių.
„Tai yra meilės kalba pasikeičiant ir tausojant Žemę. Juk mes pirkdami drabužį jaučiame pasitenkinimą, bet jį dovanodami – dar didesnį.“
I. Jurkevičiūtė

„Tai padeda visada išlikti madingai“, – įsitikinusi Smiltė.

Šiais laikais, pastebėjo tokio renginio dalyviai, būti tvariam ir pirkti vintažinius drabužius tapo pagirtina ir netgi savotišku gero skonio ženklu.

„Mama anksčiau nepalaikė mano idėjos pirkti dėvėtus drabužius. Jai tokie atrodė mažiau kokybiški. Bet įrodžiau, kad taip nėra“, – atvirai kalbėjo Lėja Zidonis.

Į mainytuves atneštus drabužius apžiūrinėję panevėžiečiai atkreipė dėmesį, kad Aukštaitijos sostinėje daug stilingų žmonių, gebančių derinti tarpusavyje drabužius, įvaizdį paįvairinančių įvairiaspalvėmis skarelėmis ar aksesuarais.

Drabužių mainytuvės

Kas vieniems atrodo nebereikalinga, kitiems – tikras aukso lobis.

„Klausydama stilistės paskaitos, galvojau, kiek turiu daug nebenešiojamų papuošalų, taip pat knygų ir žodynų, kurie irgi praverstų kitiems“, – išvadą padarė Edita Ivanauskienė.

Drabužių mainytuvės

Misija – dalintis

Prieš trejus metus gyventi į gimtąjį Panevėžį grįžusią stilistę I. Jurkevičiūtę, anot jos, miestas įtraukė savo kūrybiškumo galimybėmis.

„Pamilau Panevėžį iš naujo ir net labiau nei vaikystėje. Panevėžys išgyvena kultūrinį renesansą“, – žavėjosi I. Jurkevičiūtė.

Šiuo metu jiedvi su L. Jakubonyte kuria bendrą „X“ tvariosios mados kolekciją, kurią žada Panevėžyje pristatyti dar šį rudenį.

„Tai bus kapsulinė kolekcija, kuri susidės iš antrinių, nebereikalingų, gamyboje paliktų medžiagų likučių“, – prasitarė Inga.

O „Pragiedruliuose“ prigyjančių mainytuvių misija, pasak I. Jurkevčiūtės, – su meile perduoti drabužį iš vienų rankų į kitas.

„Tai yra meilės kalba pasikeičiant ir tausojant Žemę. Juk mes pirkdami drabužį jaučiame pasitenkinimą, bet jį dovanodami – dar didesnį“, – pažymėjo Inga.