Valgomojo stalai paprastai yra gana didelis pirkinys, todėl prieš pirkdami būkite tikri, kad gausite tinkamą variantą. Dauguma valgomojo stalų yra pagaminti pagal standartinius matavimus, kaip ir kiti baldai. Stiliai gali skirtis, bet lyginant pagal aukštį pamatysite, kad šiuo aspektu nėra labai daug skirtumų.

Prieš pirkdami stalą savo valgomajam, Jūs turite atkreipti dėmesį į tai, kokio dydžio yra Jūsų valgomasis ir kiek žmonių ketinate susodinti prie stalo. Pateikiame Jums keletą rekomendacijų, kurios pagelbės Jums stalo pirkimo eigoje.

1. Standartinio aukščio stalai

Nors stalai gali būti įvairių formų ir dydžių, tačiau standartiniai valgomojo stalų aukščiai labai nesiskiria. Kad stalas atliktų savo funkcijas, jis turi būti pakankamai didelis, kad susėdę žmonės jaustųsi patogiai, bet ne per žemas ar ne per aukštas, kad būtų patogu valgyti. Dėl šios priežasties dauguma valgomojo stalų yra 71 cm ar 76 cm aukščio.

2. Stačiakampio formos stalai

Stačiakampio formos valgomojo stalai yra bene labiausiai paplitę ir populiariausiai, kadangi dauguma kambarių yra taip pat stačiakampio formos. Nors šios formos stalai ir užima daugiau vietos, tačiau labai tinka didesniems susibūrimams, ypač kai sulaukiate netikėtų svečių. Idealiausi šio tipo stalai turėtų būti tarp 91 cm ir 106 cm skersmens. Siauresni stalai gali puikiai tarnauti mažesnėje erdvėje, tačiau jei skersmuo bus mažesnis nei 91 cm, gali būti nepatogu valgyti ir neliks pakankamai vietos sudėti gardžiausius patiekalus.

Pateikiame keletą pagrindinių stačiakampio formos stalų dydžių pavyzdžių:

Iki 4 žmonių: 91 cm pločio ir 121 cm ilgio
4 – 6 žmonėms: 91 cm pločio ir 152 cm ilgio
6 – 8 žmonėms: 91 pločio ir 198 cm ilgio

3. Kvadrato formos stalai

Kvadrato formos kambariai geriausiai žiūrisi su kvadratiniu stalu. Tai taip pat yra geras sprendimas, jei norite sutalpinti daugiau žmonių. Labai patogu yra tai, kad tokie stalai gali būti funkcionalūs, kadangi nemažai tokio tipo stalų galima padidinti ir iš jų padaryti stačiakampio formos valgomojo stalą. Vienu šūviu nušausite du zuikius: turėsite stalą, kuris tiks pagal Jūsų kambario matmenis ir dizainą, ir prireikus, galėsite jį padidintį. Tačiau tokios formos kartais gali sukelti ir nepatogumų, kadangi kvadratiniai stalai netiks siauruose valgomuosiuose.

Standartinis šio tipo stalo dydis: 4 žmonėms – 91 cm – 111 cm skersmens.

4. Apvalūs stalai

Apvalūs stalai yra išeitis, jei Jūsų valgomasis yra mažesnis arba kvadrato formos. Taip pat šių stalų pasirinkimas puikiai tiks mažiems susibūrimams, kuomet norisi artumo ir intymumo. Tačiau tokie stalai turi nemažai minusų. Jei vis dėl to mėgstate didesnius susibūrimus, šis variantas Jums tikrai netiks. Nors ir aiškiai matysite vieni kitus, tačiau kalbėtis tarpusavyje gali būti kiek sunku ir netgi gali tekti pakelti balsą, kad būtumėte išgirsti.

Be to, dauguma valgomojo erdvių nėra pakankamai didelės, kad jose tilptų didesnių matmenų stalai.

Iki 4 žmonių: nuo 91 cm iki 111cm skersmens
4 – 6 žmonės: nuo 111 cm iki 137 cm skersmens
6 – 8 žmonėms: nuo 111 cm iki 182 skersmens

Interjeras

5. Ovalūs stalai

Ovalo formos stalai pasižymi panašiomis savybėmis, kaip ir stačiakampio formos stalai, tačiau dėl savo užapvalintų kampų vizualiai užima mažiau vietos. Tokie stalai taip pat puikai tiks siauresniems ar mažesniems kambariams, bet tuo pačiu sutalpins daugiau žmonių ir bus puikus akcentas Jūsų susikurtam interjerui.

Iki 4 žmonių: 91 cm pločio ir 111cm ilgio
4 – 6 žmonėms: 91 cm pločio ir 142 cm ilgio
6 – 8 žmonėms: 91 cm pločio ir 182 cm ilgio
8 – 10 žmonių: 91 cm pločio ir 213 cm ilgio

„Nusprendus įsigyti naują stalą savo valgomajam, Jūs galite rinktis ne tik pagal dydį, bet ir pagal medžiagas. Yra daugybė skirtingų variantų, pavyzdžiui, medis, stiklas, marmuras ir daugelis kitų. Svarbiausia, ką reikia padaryti prieš perkant stalą, tai išsiaiškinti, kokio stiliaus norėsite ir ar pasirinktas variantas tinka pagal Jūsų turimų namų erdvę bei Jūsų poreikius. Jei renkantis šį pirkinį neturite daug žinių ir abejojate, ar tai tik Jūsų namams, geriausias variantas būtų kreiptis į profesionalų komandą.

Aukštos kokybės baldų parduotuvės darbuotojai noriai Jums atsakys į klausimus, ir reikalui esant, tikrai patars bei padės išsirinkti tinkamiausią variantą“, – pranešime spaudai pataria baldų ekspertas ir „Deinava“ baldų prekybos tinklo steigėjas Valdas Davidavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją