Olimpinei dvasiai rusų netrūksta?

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) ilgai dvejojo, kol galiausiai ryžosi atidėti į šoną vieną kortą iš savo kaladės. Ir išmetė tūzą.

Olimpiniame „Joao Havelange“ stadione Rio de Žaneire nėra nė vieno ruso iš 67-ių, planavusių vizitą į Braziliją. Tik JAV gyvenanti šuolininkė į tolį Darija Klišina, kuriai Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) pirmadienį leido dalyvauti žaidynėse kaip neutraliai atletei.

Taip griežtai dopingo schemas dangsčiusi šalis buvo nubausta tik lengvojoje ir sunkiojoje atletikoje.

Ar daug neteko olimpinės žaidynės, kuomet iš jų buvo pašalinti Rusijos lengvaatlečiai?

Vyriausiojo Lietuvos rinktinės trenerio Kęstučio Jezepčiko atsakymas – ne.

Viena vertus, rusai ir patys pastaraisiais metais apleido savo pozicijas tarptautinėje arenoje. 2015 metų pasaulio čempionate Pekine (Kinija) jie susirinko tik keturis medalius. Tai buvo mažiausias laimikis nuo pat 1983-iųjų, kuomet pradėtos rengti planetos pirmenybės.

Dar svarbiau, kad į atskleistas machinacijas klastojant dopingo mėginių tyrimų rezultatus IAAF negalėjo nereaguoti. Nors pasirinktos priemonės, kaip pripažįsta K. Jezepčikas, nebūtinai yra pačios išmintingiausios.

„Kad ir nėra rusų, tai – absoliučiai visavertiškos olimpinės žaidynės. Tik mažiau triukšmo – autobusuose, kitose vietose. Juk rusai jau Pekine pasirodė gana silpnai. Konkurencija iš esmės nesumažėjo, gal tik kai kuriose rungtyse sportininkai automatiškai pasislinko per vieną ar dvi vietas aukštyn. Man atrodo, kad olimpiados dvasios čia dėl to nė kiek ne mažiau. O tie kitų sporto šakų Rusijos atstovai, kuriuos sutinku kaimelyje, jaučiasi truputį nepatogiai. Bent man taip pasirodė.

Iš kitos pusės, man jų sportininkų gaila. Neįsivaizduoju, ar teisingi visi sprendimai, kuriuos reikėjo priimti per kelias savaites. Turbūt buvo padaryta daug klaidų. Bet kovoti su dopingu reikia, ir lengvoji atletika pirmoji tai ėmė daryti pačiu aukščiausiu lygiu. Jeigu nieko nedarysi, gailėtis reikės viso pasaulio sportininkų, besivaržančių nelygiomis sąlygomis“, – DELFI kalbėjo K. Jezepčikas.

Rinktinės lyderei – mažiau kliūčių

Tarp Rusijos lengvaatlečių, kuriems prieš nosį užtrenktos durys į Rio de Žaneirą, buvo dvi šuolininkės į aukštį Marija Kučina ir Ana Čičerova.

Abi – pajėgios ir tituluotos, abi – laimėjusios medalius Pekine. M. Kučina tuomet tapo pasaulio čempione, A. Čičerova tenkinosi bronza.

Kartu su patyrusiomis Blanka Vlasič (Kroatija), Ruth Beitia (Ispanija) ir Kamila Licwinko (Lenkija) rusės neabejotinai būtų buvusios tarp pagrindinių pretendenčių užlipti ant prizininkių pakylos ir Rio de Žaneire.

Bet jų nėra, ir tai turėtų kurstyti šių metų Europos vicečempionės A. Palšytės viltis.

K. Jezepčikas kurstymu neužsiima ir ragina to nedaryti kitus.

„Airinės galimybės laimėti medalį nėra kažkokia utopija, bet jokio spaudimo jai nekuriame. Pasaulio uždarų patalpų čempionate ji buvo ketvirta, Europos čempionate – antra, šiemet sumažino varžybų skaičių, tikslingai ruošėsi žaidynėms. Viskas atrodo labai gerai, bet tikrai niekas iš mūsų jai iš anksto nekabina medalio. To nereikia daryti, žinote, kaip paskui būna. Visuomenė įpratusi vertinti paprastai – jei yra medalis, gerai. Mes žiūrime į sekundes, metrus, visas aplinkybes“, – dėstė specialistas.

Airinė Palšytė

Bet gal visai ne į europietes vertėtų pirmiausia kreipti žvilgsnius žiūrovams „Joao Havelange“ stadione, kuomet jame ketvirtadienį išsirikiuos šuolininkės į aukštį?

18-metė amerikietė Vashti Cunningham tapo tikra sensacija kovą Portlande (JAV) vykusiame pasaulio uždarų patalpų čempionate, stryktelėjusi 199 cm ir laimėjusi auksą.

Vis dėlto K. Jezepčikas abejoja, ar jaunoji lengvaatletė galėtų pakartoti savo tėvynainės Lilly King, išnirusios tik olimpiniais metais ir nušluosčiusios nosis visoms konkurentėms 100 m plaukimo krūtine varžybose, istoriją.

„Ji buvo puikios formos kovą, o dabar – rugpjūtis. Jeigu sugebėjo teisingai suplanuoti pasiruošimą – puiku. Svarbiausia reikiamą rezultatą demonstruoti reikiamu laiku ir vietoje“, – priminė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris.

Vasarą iš maniežų persikėlus į stadionus V. Cunningham stebuklų dar nepademonstravo: geriausią rezultatą užfiksavo liepą, peršokusi 197 cm aukštyje buvusią kartelę.

Sezono rezultatų suvestinėje kol kas lyderiauja kita amerikietė Chaunte Lowe (201 cm), antra – vokietė Marie-Laurence Jungfleisch (200 cm). A. Palšytė dalinasi 11-a vieta su kroate Ana Šimič (196 cm).

A. Gudžius – vis dar per mažai patyręs?

Per pirmąsias tris lengvosios atletikos varžybų Rio de Žaneire dienas savo sugebėjimus jau demonstravo šeši lietuviai.

Galutinėje rikiuotėje aukščiausiai palypėjo debiutantas Andrius Gudžius, disko metimo sektoriuje užėmęs dvyliktą vietą.

Po ketvirto rezultato kvalifikacijoje, toks pasirodymas finale lūkesčių nebeatitiko, net nepaisant pėdos lūžio, kurį A. Gudžius turėjo gydytis didžiąją dalį sezono.

„Puiku, kad jis pateko į finalą. Žinau, kaip gerai buvo pasiruošęs, nes pats gyvenu su jo treneriu (Vaclovu Kidyku – DELFI). Bet šuolių ar metimų rungtyse dar yra toks veiksnys kaip psichologija. Patirtis ateina su metais. Jeigu stebėjote varžybas, turėjote matyti, kaip jis mėtė diską per apšilimą. Visai kitas vaizdas. Gaila, kad jis nerealizavo savęs – net neabejoju, kad į aštuntuką turėjo patekti. Tiesiog reikia daugiau patirties“, – apie 25-erių sportininką atsiliepė K. Jezepčikas.

Andrius Gudžius

Su DELFI treneris kalbėjosi sekmadienį po moterų maratono, kuriame dalyvavo trys lietuvės. Geriausiai sekėsi 17-ą vietą užėmusiai Dianai Lobačevskei, Rasa Drazdauskaitė finišavo 37-a, Vaida Žūsinaitė – jai įkandin.

„Komandoje turėjome dvi aiškias lyderes – R. Drazdauskaitę ir D. Lobačevskę. Europos čempionate puikiai pasirodė Rasa – užėmė ketvirtą vietą. O Rio de Žaneire geriau sekėsi Dianai. Smagu, kad turime lygiavertes sportininkes, turime konkurenciją. Juk normatyvus įvykdžiusių bėgikių buvo ir daugiau. O smagiausia, kad mūsų debiutantė V. Žūsinaitė pasirodė taip solidžiai. Kai tokios sunkios oro sąlygos, neturėčiau jokių priekaištų merginoms, net jei rezultatai būtų prastesni. Taip, Rasa savo vieta gal nepatenkinta, bet ji vis tiek šaunuolė, užbaigė distanciją. Toks buvo pagrindinis uždavinys, kurį mes keliame visiems sportininkams“, – komentavo K. Jezepčikas.

Rasa Drazdauskaitė, Diana Lobačevskė ir Vaida Žūsinaitė

Primename, kad pirmieji olimpinėse žaidynėse pasirodė Lietuvos ėjikai. 20 km distancijoje Marius Žiūkas užėmė 26-ą vietą, Marius Šavelskis liko 59-as.

Lengvosios atletikos rinktinę Rio de Žaneire dar sudaro Zinaida Sendriūtė (diskas), Eglė Balčiūnaitė (800 m), Brigita Virbalytė-Dimšienė, Neringa Aidietytė, Živilė Vaiciukevičiūtė (visos – 20 km sportinis ėjimas), Tadas Šuškevičius, Arturas Mastianica (abu – 50 km sportinis ėjimas), Remigijus Kančys ir Valdas Dopolskas (abu – maratonas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)