Tiesa, sugriežtintus normatyvus įvykdė net 23 lengvaatlečiai, tačiau dvi ėjikės ir trys maratonininkės „netilpo“ į olimpinę komandą dėl viršyto šaliai skiriamų kvotų skaičiaus, barjerinio bėgimo specialistės Eglės Staišiūnaitės viltis nubraukė pėdos trauma, o trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė į Rio de Žaneirą nevyks dėl malonaus įvykio. Iškart po olimpiados jai ir britų sprinteriui Richardui Kilty turėtų gimti sūnus.

Į penktas olimpines žaidynes iš eilės nepavyko patekti ėjikei Kristinai Saltanovič ir septynkovininkei Austrai Skujytei. K. Saltanovič normatyvą įvykdė, tačiau kovoje dėl vietos rinktinėje nusileido dvigubai jaunesnei konkurentei Živilei Vaiciukevičiūtei, o A. Skujytės viltys žlugo per Europos čempionatą Amsterdame, kur sportininkei nepavyko baigti varžybų, kai paskutinėje septynkovės rungtyje (800 metrų bėgime) ji patyrė traumą.

„Teko stebėti per televiziją ir anksčiau. Olimpiada prasidėdavo man dar būnant Lietuvoje, tik po to vykdavau dalyvauti. Dabar, kai visas pasiruošimas, kai spaudoje visokie straipsniai, laidos, kažkaip keista... Šiemet dalyvausiu per atstumą“, – šyptelėjo A. Skujytė.

Lengvaatletė stebėti tiesioginių transliacijų naktimis neplanuoja, tačiau žiūrės varžybų įrašus. Tiesa, bent kartą Atėnų olimpinių žaidynių vicečempionė lengvosios atletikos kovas seks gyvai. Ji taps komentatore vienoje iš šalies televizijų.

„Vieną naktį padėsiu komentuoti, tad turbūt tik tą naktį stebėsiu gyvai. Mažiukui (beveik dvejų metų A. Skujytės sūnui Jokūbui) nepasakysiu „gal dieną ilgiau pamiegosiu, nes naktį televizorių žiūrėjau“, – juokėsi A. Skujytė.

Prognozuodama lengvaatlečių galimybes Rio de Žaneire, septynkovininkė išskyrė tris pavardes. A. Skujytė neabejoja, kad galime sulaukti siurprizų.

Olimpinėse žaidynėse visada būna siurprizų, smalsu, kaip kiekvienas sudalyvaus. Realiai dešimtuke galėtų būti trys lengvaatlečiai. Viena iš favoričių yra Airinė Palšytė, pernai pasaulio čempionate labai gerai pasirodė Brigita Virbalytė, nustebinti gali Rasa Drazdauskaitė“, – vardijo A. Skujytė.

Istorinis įvykis šalies sportiniame ėjime, nes ėjikai sudarys beveik pusę lengvaatlečių komandos Rio de Žaneire. 20 km nuotolyje varžysis Neringa Aidietytė, Brigita Virbalytė-Dimšienė, Ž. Vaiciukevičiūtė, Marius Žiūkas ir Marius Šavelskis, o 50 km distancijoje – Tadas Šuškevičius ir Arturas Mastianica.

„Už kurį ėjiką statyčiau pinigus? Nė už vieną, nes statydama dažniausiai pralaimiu“, – nusijuokė K. Saltanovič. – Šansų, žinoma, daugiausiai turi Brigita, bet ir atsakomybės daugiausiai, nes septinta vieta pasaulio čempionate įpareigoja sudalyvauti panašiai. Lietuvos rekordo (jį 2014 metais pasiekė N. Aidietytė – 1 val. 29 min. 1 sek.) gal užtektų ir medaliui, bet paskutiniai metai parodė, kad greitai eiti gali visos.“

Favoritėmis K. Saltanovič išskyrė Ispanijos, Italijos ir Kinijos ėjikes.

„Linkiu sėkmės visiems, o ypač jauniems, kuriems olimpiada bus kaip didžiausias stimulas karjeros pradžioje. Tegul pirmiausiai jie jaučia šventę, olimpinę dvasią ir gerą nuotaiką“, – linkėjo K. Saltanovič.

Po nepriklausomybės atkūrimo lengvaatlečiai į Lietuvą parvežė keturis olimpinius medalius. Sidabrą Atėnuose iškovojo A. Skujytė, o kitus tris – disko metikas Virgilijus Alekna (auksas Sidnėjuje ir Atėnuose, bronza – Pekine). Londono olimpinėse žaidynėse tiek A. Skujytė, tiek V. Alekna užėmė ketvirtas vietas.