Kelias į olimpiadą užtvertas tik jau anksčiau į dopingo istorijas įsivėlusiems, net jei jau ir atlikusiems jiems skirtas bausmes, rusams, pavyzdžiui, 24-erių metų plaukimo žvaigždei Julijai Jefimovai.

Pozityvių žinių iš Lozanos sulaukę rusai švenčia savo pergalę ir tai daro net kiek įžūliai.

Štai Londono olimpinėse žaidynėse su Rusijos vyrų tinklinio komanda aukso medalį iškovojęs Sergejus Tetiuchinas rėžė tiesiai šviesiai, kad jam visiškai nerūpi, ką apie rusus ir jų šalį galvoja likęs pasaulis.

„Sutikau žinią džiaugsmingai. Jos laukiau kelias dienas. Visa komanda išgyveno ir tikėjosi, kad yra protingų žmonių ir jie priims teigiamą sprendimą. Sąžiningumas nugalėjo. Laukimo ir nesusipratimo įtampa atslūgo. Man nusispjauti, ar džiaugsis dėl mūsų dalyvavimo užsienio kolegos. Mes važiuojame atlikti savo darbų ir užduočių. Manau, kad į mus kitų šalių tinklininkai neigiamai nežiūrės. Mes reguliariai su jais bendraujame. Visi mus palaiko, niekas nereiškė pagiežos ar noro, kad Rusijos rinktinė į Rio nevyktų“, – teigė jis.

Situaciją trumpai pakomentavo ir Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.

„Sveikinu TOK su priimtu sprendimu. Mes suprantame sunkumus, su kuriais susidūrė organizacija. Man atrodo, kad dabartinis sprendimas priimtas pasaulinio sporto labui“, – kalbėjo V. Mutko, kuris pats jau yra netekęs olimpinės akreditacijos ir į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes vykti negalės.

Primename, kad Rusijos valdžia, 387-i šios šalies olimpiečiai (68-i lengvaatlečiai ir 319 kitų sporto šakų atstovų) bei visas sporto pasaulis, sulaikęs kvėpavimą, sekmadienį laukė, kokia bus skandalingosios dopingo istorijos atomazga – ką Lozanoje nuspręs Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). Verdiktas – rezonansinis ir netgi turintis įtakos Lietuvai.

Rusija švenčia – dvi su puse valandos posėdžiavusiam TOK Vykdomajam komitetui neužteko drąsos išmesti rusų olimpiečių už borto.

TOK patikėjo atskirų sporto šakų tarptautinėms federacijoms pačioms nuspręsti, kuriems rusų atletams uždegti žalią šviesą į olimpines žaidynes.

Prieš rusų dalyvavimą Rio aršiai pasisakė Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija, tad šios sporto šakos Rusijos atstovų likimas lieka neaiškus.

Dar potencialiai griežtesnes sankcijas TOK skirti Rusijai sutrukdė ir tai, kad iki Rio olimpinių žaidynių pradžios beliko vos 12 dienų, tad laiko išklausyti sportininkų nuomonės ar juos apklausti nebėra.

Iš viso balso teisę turėjo 15-a TOK Vykdomojo komiteto narių: prezidentas vokietis Th. Bachas, keturi viceprezidentai – marokietė Nawal El Moutawakel, britas C. Reedie, australas Johnas Coatesas, kinas Zaiqingas Yu ir dešimt atstovų iš Taivano, Šveicarijos, Airijos, Vokietijos, Ispanijos, Ukrainos, Gvatemalos, JAV, Turkijos ir Švedijos.

„Negalima tiesiog pareikšti, kad visose 28-iose skirtingose olimpinėse sporto šakose situacija – vienoda. Ir kad, tarkime, gimnastikoje egzistuoja tos pačios problemos, kaip ir lengvojoje atletikoje ar plaukime“, – pareiškė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) prezidentas Craigas Reedie.

Bendra Rusijos olimpinės rinktinės diskvalifikacija būtų reiškusi, kad Rio olimpiadoje negalėtų dalyvauti ir rusų vyrų tinklinio bei moterų rankinio, vandensvydžio ir tinklinio komandos, nors jos net sulaukė tarptautinių šių šakų federacijų ir net savo konkurentų palaikymo.

TOK buvo spaudžiamas imtis pačių griežčiausių priemonių prieš Rusiją ir uždrausti visiems rusų atletams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje po to, kai buvo atskleista valstybės mastu vykdyta dopingo programa, leidusi šalies sportininkams laimėti daugybę medalių.

Pirmas smūgis dopingą propagavusiam Rusijai sportui suduotas jau anksčiau – Rio neleista startuoti visai Rusijos lengvosios atletikos rinktinei, išskyrus šuolininkę į tolį Dariją Klišiną.
Vitalijus Mutko

Pastarąją savaitę tikrą audrą sukėlė nepriklausomas WADA pasamdytas tyrėjas Richardas McLarenas ir jo ataskaita, kurioje skelbiama, kad nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. rugpjūčio rusų sportininkų šlapimo mėginiai vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms buvo klastojami masiškai, o tai buvo toleruojama ir netgi skatinama daryti valstybiniu mastu.

Daktaro R. McLareno ataskaitoje rašoma, kad buvo suklastoti 580 šlapimo mėginių 30-yje sportinių kategorijų. Klastoti mėginiai buvo pateikti ir 2012 m. Londono žaidynėms, ir 2014 m. Sočio žiemos žaidynėms, o tai buvo daroma įvairiose sporto šakose – pradedant lengvąja atletika, baigiant slidinėjimu.

Taip pat klastoti sunkiaatlečių, kanojininkų, plaukikų, ledo ritulininkų ir net parolimpinėse žaidynėse dalyvavusių sportininkų dopingo mėginiai. Kaip teigia pats R. McLarenas, „per 57-ias tyrimui skirtas dienas jis tik praskleidė uždangą, o WADA nori, kad jis tirtų toliau ir išsiaiškintų, kokie sportininkai buvo remiami valstybės“.

Štai, kaip viskas vyko 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių metu. Visų pirma, prieš žaidynes sportininkas duodavo šlapimo mėginį, kol kraujyje dar nebūdavo pajėgumą didinančių preparatų. Tuomet šlapimo mėginiai būdavo užšaldomi, o sportininkas tuo metu jau pradėdavo vartoti draudžiamus preparatus.

Per žaidynes, stebint nepriklausomam kontroliuojančiam pareigūnui, sportininkas pateikia šlapimo mėginį, o naktį Federalinės saugumo tarnybos agentas, persirengęs inžinieriumi, slapčia paima mėginius iš laboratorijos.

Mėginių buteliukai atidaromi nepažeidžiant antspaudo, šlapimas sukeičiamas, o mėginių buteliukai su švariu šlapimu pastatomi laboratorijoje laukti tyrimų.

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės startuos jau po mažiau nei dviejų savaičių – rugpjūčio 5-ąją Brazilijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1118)