L. Nassaras nuteistas 175 metus kalėti už seksualinę prievartą. Gimnastikos rinktinėje keturis olimpinius ciklus dirbusiam medikui kaltinimus pateikė daugiau kaip 100 jaunų mergaičių ir moterų.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) sulaukė kritikos dėl vangaus L. Nassaro bylos pradinio tyrimo, rašoma Teisingumo departamento pranešime.

„Į šiuos kaltinimus nuo pat pradžių reikėjo žiūrėti rimtai“, – teigė JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Benjaminas Mizeris.

„Nors šie susitarimai nepanaikins Nassaro padarytos žalos, tikimės, kad jie padės suteikti jo nusikaltimų aukoms tam tikrą svarbią paramą, kuri yra reikalinga šioms toliau sveikstant.“

JAV olimpinių žaidynių aukso medalių laimėtojos Simone Biles ir McKayla Maroney buvo vienos iš aukų, kurios viešai kritikavo FTB dėl tyrimo eigos.

Departamento teigimu, šiuo susitarimu išsprendžiami 139 atskiri ieškiniai. Moterys kaltino FTB nesiėmus veiksmų pagal 2015 m. gautus įrodymus ir leidus L. Nassarui toliau seksualiai išnaudoti jaunas moteris ir mergaites, kol 2016 m. jam buvo pateikti nauji kaltinimai.

„Didžiuojamės, kad pasiekėme susitarimą su JAV Teisingumo departamentu, kuris ne tik užtikrina išieškojimą, kurio nusipelnė nukentėjusiosios, bet ir įpareigoja Teisingumo departamentą ir FTB atsakyti už savo klaidas“, – pareiškime sakė keturi teisininkai, atstovavę 77 nukentėjusiosioms.

2021 m. Teisingumo departamento vidaus priežiūros tarnybos ataskaitoje atskleista, kad FTB padarė daug klaidų, be kita ko, nesugebėjo greitai apklausti potencialių aukų ir dokumentuoti apklausų.

Olimpinė čempionė: man tepasakė, kad tai „medicininis“ gydymas

Tyrimo metu Londono olimpinė čempionė McKayla Maroney teigė, kad ji kelerius metus buvo seksualiai išnaudojama olimpinės rinktinės gydytojo, nors su prievarta susidūrė tuomet, kai jai tebuvo vos 13 metų.