Palikęs lietuvius išvyko padėti amerikiečiams

Vos išsiskyręs su Lietuvos ledo ritulininkais po Belfaste (Jungtinė Karalystė) vykusio planetos pirmenybių pirmo diviziono B grupės turnyro, B. Haake iškeliavo į tėvynę.

Bet ne ilsėtis – 71-erių veteranas stačia galva pasinėrė į dar aukštesnio lygio ledo ritulio sūkurį.

Kelne B. Haake eina JAV nacionalinės komandos, penktadienį startuosiančios pasaulio čempionato elito divizione, atašė pareigas.

„Turiu suderinti viską, iš ko susideda kasdieniai komandos poreikiai turnyre – nuo viešbučio iki treniruočių aikštės“, – DELFI savo veiklą nusakė vokietis.

Pirmą kartą tokias funkcijas JAV rinktinėje jis atliko dar 1982 metais. Dirbdamas skirtingų komandų personale, užkietėjęs ledo ritulio entuziastas apsilankė net šešeriose olimpinėse žaidynėse.

Nuo nacionalinių rinktinių ir pajėgiausių klubų treniravimo iki vaikų sporto vystymo – per savo ilgą karjerą ledo ritulyje B. Haake teko išbandyti viską, įskaitant darbą tokiuose egzotiškuose kraštuose kaip Australija, Naujoji Zelandija ar Pietų Afrikos Respublika.

Praeityje vokietis yra vadovavęs ir ledo arenai. Jei tiksliau – net trims.

Bet tokios tvarkos kaip Elektrėnų ledo rūmuose Lietuvos rinktinės strategas teigia dar nematęs niekur.

Reikalauja permainų

„Linkiu jums visiems sėkmės klubuose ateinantį sezoną ir nežinau, kada mes vėl susitiksime“, – praėjusį šeštadienį rūbinėje po paskutinių nacionalinės komandos rungtynių mįslingai su auklėtiniais atsisveikino B. Haake.

Ar penkerius metus rinktinei vadovavęs ir keturis bronzos medalius iš eilės su ja laimėjęs vokietis ketina trauktis iš posto?

Interviu DELFI treneris patvirtino turintis tokių minčių. O jas sukėlė, anot B. Haake, komplikuotas komandos pasiruošimas čempionatui, vykęs Elektrėnuose.

„Ledo rūmų vadovybė nepadeda rinktinei. Pasakysiu tiesiai šviesiai – ji apskritai niekam tikusi. Jeigu galite, taip ir parašykite – niekam tikusi! Jei taip bus ir toliau, aš pasitrauksiu iš ledo ritulio“, – pareiškė specialistas.

Savo tradicinėje namų bazėje Lietuvos rinktinė išvykai į Šiaurės Airiją rengėsi tris savaites.

Lietuvos ledo ritulio rinktinė Elektrėnuose

B. Haake apmaudu, kad komanda negalėjo organizuoti savo pratybų taip, kaip norėjo. Dėl ledo aikštės užimtumo kartais rytinę treniruotę tekdavo pradėti jau prieš devynias, o vakarinę pabaigti po 21 val.

Dėl tokio grafiko kilo nepasitenkinimas ir žaidėjų gretose.

„Negalėjome gauti tinkamų laikų savo treniruotėms net tada, kai rūmuose nebevyko kitų ledo ritulio, greitojo ar dailiojo čiuožimo varžybų. Turėjome visaip improvizuoti. Taip neturėtų būti. Jeigu aš prašau tam tikro laiko treniruotei, vadinasi, šiaip sau to nesusigalvojau, taip reikia. Juk čia – nacionalinė suaugusiųjų rinktinė, jai turėtų būti skiriama pirmenybė“, – stebėjosi B. Haake.

Trys auklės – vaikas be galvos

Suderinti tvarkaraščius dar sudėtingiau buvo dėl to, jog tartis, B. Haake žodžiais, reikėjo su trim skirtingais direktoriais.

2015 metais rekonstruotus ledo rūmus valdo savivaldybės pasirinktas koncesininkas – viešoji įstaiga „A Vektorius“.

Tačiau savo grafikus taip pat turi Elektrėnų sporto centras, derėtis dėl patogesno laiko ledo ritulininkams esą prireikdavo ir tiesiogiai su savivaldybe.

Tokia tvarka visą sezoną viešai piktinosi Elektrėnų „Energijos“ klubas, kuriam kartą net teko atšaukti Lietuvos čempionato rungtynes. B. Haake tikina būtent dėl to pasitraukęs iš klubo trenerių štabo.

„Kiekvieną kartą reikėdavo kovoti dėl ledo. Kol bus tokia tvarka, ledo ritulys čia vystytis negalės“, – kategoriškas vokietis.

Berndas Haake

Pamėginus išklausyti ledo rūmų šeimininkų poziciją, DELFI įsitikino, kad rasti atsakingą už aikštės panaudojimą ne taip paprasta.

Elektrėnų savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys teigė, kad jam asmeniškai Lietuvos ledo ritulio rinktinės atstovai pretenzijų pareiškę nebuvo.

„Iš paties B. Haake skundų dėl treniruočių tvarkaraščio negirdėjau. Pasižiūrėsime, kas čia per problemos. Savivaldybė tiesiogiai grafikų sudaryme nedalyvauja, tik koordinuoja sporto centro ir koncesininko santykius“, – dėstė Dž. Dagys.

Elekrėnų sporto centro direktorius Alfredas Vainauskas taip pat skėsčiojo rankomis.

„Tik vakar (ketvirtadienį – DELFI) pirmą kartą išgirdau, kad buvo tokia konfliktinė situacija. Reikės pasiaiškinti. Sporto centras užsiima tik jaunimo ugdymu, o visa komercinė veikla, aikštės nuoma atiduota koncesininkui“, – aiškino buvęs krepšinio treneris.

O „A Vektoriaus“ direktorė Liudmila Baslykienė tvirtino, kad ledo aikštė išnaudojama taip, kaip nusprendusi savivaldybė.

„Viskas čia tvarkoje. Nieko nepadarysi, kad objektas pakankamai užimtas. Savivaldybė pirmiausia dėmesį skiria jaunimui, kuris treniruojasi sporto centre. O mūsų įstaiga pagal sutartį aikštę valdo nuo aštuntos vakaro. Jeigu rinktinei reikia treniruotis kažkaip kitaip, jie tariasi su sporto centru“, – sakė L. Baslykienė.

Įspūdis iš Pjongčango – „katastrofa“

Nors B. Haake viduje dar verda dėl viražų, kuriuos teko sukti Elektrėnuose ieškant, kas galėtų leisti rinktinei treniruotis patogiu metu, vanduo vietoje nestovi.

Penktadienį Prancūzijoje ir Vokietijoje prasideda pasaulio čempionatas, dviem savaitėms nustumsiantis kitus rūpesčius į šoną.

JAV rinktinė, kuriai talkina B. Haake, A grupėje grumsis su Rusija, Švedija, Slovakija, Vokietija, Latvija, Danija ir Italija.

B grupėje susitiks čempionų titulą ginsianti Kanada, Suomija, Čekija, Šveicarija, Baltarusija, Norvegija, Prancūzija ir Slovėnija.

Su Lietuvos rinktinės treneriu DELFI kalbėjosi apie pirmenybių favoritus, kitais metais ledo ritulio laukiantį nusivylimą Pjongčange, Belfaste lietuvių pelnytą bronzą ir intriguojančius būsimos rinktinės kontūrus.

– Kuomet Belfaste ketvirtą kartą iš eilės atsiėmėte bronzos medalį, nebeatrodėte toks laimingas kaip pirmąjį sykį. Kaip vertinate rinktinės pasirodymą? – DELFI paklausė B. Haake

– Tokioms mažoms šalims kaip Lietuva labai skaudžiai atsiliepia kiekvieno žaidėjo netektis. Neturėjome pagrindinio vartininko Manto Armalio, geriausio gynėjo Nerijaus Ališausko ir pajėgių puolėjų Tado bei Donato Kumeliauskų. Manau, su jais būtume pasirodę geriau, metę rimtesnį iššūkį grupės lyderėms Didžiajai Britanijai ir Japonijai. Kita vertus, smagu, kad po trijų nesėkmių iš eilės pagaliau įveikėme kroatus. Jų sudėtis buvo stipriausia šioje kompanijoje, bet jie nežaidė kaip komanda.

Lietuvos ledo ritulio rinktinė

– Kokia tikimybė, kad kitais metais rinktinėje bus tiek D. Zubrus, tiek D. Kasparaitis?

– Kol kas – 99 procentai. Jie abu sutiko atvykti ir prisidėti. Abu dabar tris kartus per savaitę žaidžia ledo ritulį Floridoje, manau, jie bus neblogos formos. Amžius nieko nereiškia, komandai tokie žaidėjai duos labai daug naudos.

– Kokia jūsų nuomonė apie NHL sprendimą neišleisti geriausių žaidėjų į kitų metų žiemos olimpines žaidynes?

– Pasakysiu taip: ar bus olimpiadoje NHL žaidėjų, ar nebus, niekas Pietų Korėjoje skirtumo vis tiek nepastebės. Žmonės ten nieko neišmano apie ledo ritulį. Į Pjongčangą buvau nuvykęs su jaunių rinktine (B. Haake šiemet ėjo pasaulio čempionato antro diviziono A grupės bronzą pelniusios Lietuvos 18-mečių rinktinės vadovo pareigas – DELFI). Naujos arenos – nuostabios, pastatytos viena šalia kitos. O visa, kas už jų – katastrofa. Ten nėra miesto, nėra prekybos centrų – tiesiog plynas laukas. Anksčiau jame nebuvo ledo ritulio, nebus ir po olimpiados. Paprasčiausiai vieta tam visiškai netinkama.

– Pasaulio čempionatą JAV rinktinė penktadienį pradeda maču su jūsų tėvynainiais vokiečiais. Kaip pasirinksite barikadų pusę?

– Jau esu buvęs tokioje situacijoje 2010 metais. Tuomet Vokietija taip pat rengė čempionatą ir jo starte po pratęsimo nugalėjo amerikiečius 2:1. Ir dabar mačas turėtų būti įtemptas, nes vokiečiai jaus stiprų tribūnų užnugarį – išparduoti visi bilietai. JAV komanda šįkart labai jauna, kita vertus, turime vieną geriausių vartininkų Jimmy Howardą iš Detroito „Red Wings“ klubo. Manau, amerikiečiai yra vieni grupės favoritų, nors pirmiau išskirti galima Rusiją. Tradiciškai labai pavojingi švedai, o vokiečiai bandys pateikti siurprizą kaip 2010-aisiais, kai čempionate užėmė ketvirtą vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)