Gerojo valdymo praktikos futbole įdiegimo darbo grupės vadovas Gintautas Babravičius prognozuoja pato situaciją Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento ir LFF Vykdomojo komiteto (VK) priešstatoje.

Prieš porą savaičių pareiškęs apie savo atsistatydinimą nuo gegužės 18 dienos LFF prezidentas Edvinas Eimontas balandžio 24 d. sukvietęs pusryčių žurnalistus padarė priešingą pareiškimą. Teigė apsigalvojęs ir anuliuojantis savo dviejų savaičių senumo sprendimą.

Situacija vėl apsivertė aukštyn kojomis ir dabar siekiančiam atstatydinti prezidentą VK reikės surinkti 54 balsus per gegužės 18-ąją vyksiančią LFF konferenciją.

Praėjusį penktadienį susirinkęs VK subraižė tokį ateities įvykių tvarkaraštį: gegužės 18 dieną susirinksianti LFF konferencija priima E. Eimonto atsistatydinimą, o nauja rinkimų konferencija šaukiama birželio 12 dieną.

Gegužės 27-ąją numatytas Lietuvos futbolo forumas, kuriame Gerojo valdymo darbo grupės vadovas su jos atliktu darbu turėjo supažindinti futbolo bendruomenę.

Tiesa, vienas VK narių alytiškis Gediminas Daukšys pareikalavo, kad posėdis būtų laikomas neteisėtu, kadangi jį sušaukiant buvo pažeista LFF nustatyta tvarka. Pagal ją, VK nariai apie posėdį turėtų būti informuoti prieš savaitę, o šiuokart taip nenutiko.

Bet kokiu atveju E. Eimontui apsigalvojus atsistatydinti visi šie planai liko niekiniais. Situacija vėl apsivertė aukštyn kojomis ir dabar siekiančiam atstatydinti prezidentą VK reikės surinkti 54 balsus per gegužės 18-ąją vyksiančią LFF konferenciją. Ar ras E. Eimonto priešininkai tiek bendraminčių tarp konferencijos narių – klausimas atviras.

O jeigu konferencijoje nepavyktų pašalinti LFF prezidento iš užimamų pareigų, birželio 12 dienos rinkiminės konferencijos reikalingumo nelieka. Ir G. Babravičiaus grupės parengtų revoliucinių LFF įstatų pataisymų bent jau kuriam laikui – taip pat.

Darbo grupės vadovas gegužę savaitei bus išvykęs į Kiniją. Grįš prieš pačią LFF konferenciją. Anot G.Babravičiaus, kelionė niekaip nesutrukdytų, jei jo raporto apie atliktą darbą prireiktų anksčiau, jeigu į gegužės 18-osios LFF konferencijos darbotvarkę būtų įtrauktas naujų įstatų tvirtinimo klausimas.

„Tame nėra jokios problemos. Pristatyti atliktą darbą juk gali bet kuris grupės narys“, – sako G. Babravičius.

Būsimiems konferencijos dalyviams LFF įstatų pataisymų siūlymai jau yra pristatomi.

„Dabar važinėju per asociacijas, jį pristatinėju. Pristatinėjau Šiauliams, Utenai, Panevėžiui, Vilniui ir važiuosiu per kitas regionines ar šakines asociacijas. Tada sulaukę asociacijų pastabų, pasiūlymų iš asociacijų, mes dar apibendrinsime, patikslinsime tekstą, bet ne daugiau“, - kalbėjo Gerojo valdymo darbo grupės vadovas.

Kaip ir atšaukti LFF prezidentą, ar išrinkti naują, taip ir priimti įstatų pakeitimus LFF konferencija gali dviem trečdaliais balsų. Taigi norinčiam atstatydinti E. Eimontą VK reikia 54 balsų iš 80-ies. Lygiai tiek pat jų reikėtų E. Eimontui ar kitiems reformų šalininkams, kad konferencija priimtų G. Babravičiaus darbo grupės pataisymus.

„Čia sukuriama pato situacija, - šachmatų terminą, reiškiantį neišvengiamas lygiąsias, o šiuo atveju – padėtį be išeities, kalbėdamas apie dviejų pusių pozicijas kovoje tarp LFF ir prezidento ir VK paminėjo G. Babravičius. – Nei VK neužteks balsų pašalinti E. Eimontą iš posto, nei prezidentas negalės priimti reikšmingų sprendimų be VK pritarimo. Prezidentas irgi negali paleisti Vykdomojo, nes tam reikalingi nauji rinkimai. Šitą revoliuciją E. Eimontas galėjo pradėti tik turėdamas 54 šalininkus konferencijoje. O tiek jis jų tikrai neturi. Ir vargu ar FIFA ir UEFA čia kuo nors padės”, - kalbėjo darbo grupės vadovas.

Gegužės 2 dieną į Lietuvą atvyks bendra tarptautinių futbolo federacijų FIFA ir UEFA komanda, kurią LFF prezidentas pakvietė atlikti auditą ir paskatinti reformas.

E. Eimontas kaltino VK, kad dauguma jo narių priešinasi įstatų reformoms. Jo priešininkai teigė, kad bent 70 procentų darbo grupės pataisymų jie pritartų. Klausimas – kuriems 70 procentų?

„Pagrindinis klausimas yra – ar lieka senoji sistema su 80 balsavimo teisę turinčių žmonių, ar klubų sistema, kur teisę balsuoti turės per 300 jų. Tai svarbiausia reforma. Jei LFF konferencija nepriims jos, galima sakyti – jokių rimtų reformų ji nepriėmė“, - įsitikinęs G. Babravičius.

Pagal dabartinius LFF įstatus šakinės futbolo asociacijos ir dalis apskričių asociacijų į konferenciją deleguoja po penkis atstovus – savo valdybos narius.

Gerojo valdymo darbo grupė siūlo pakeisti šią sistemą į paprastesnę ir demokratiškesnę. Pagal ją konferencijoje turėtų susirinkti visų Lietuvos profesionalių ir mėgėjiškų klubų atstovai, kurie ir spręstų strateginius šalies futbolo klausimus, kiekvienas turėdamas po vieną balsą.

Kaip bebūtų, E. Eimontui pasiryžus nesitraukti, karas tarp prezidento ir VK nurimti nežada ir vargu ar iki gegužės 18-osios konferencijos nurims. Faktas, kad abi pusės ieškosis sau rėmėjų iš konferencijos dalyvių tarpo.

E. Eimonto antradienį laukia nelengvas vakaras susitikime su Vilniaus regiono futbolo sąjungos narių – Sekmadienio futbolo lygos mėgėjų komandų vadovais.

E. Eimonto antradienį laukia nelengvas vakaras susitikime su Vilniaus regiono futbolo sąjungos narių – Sekmadienio futbolo lygos mėgėjų komandų vadovais. Neseniai buvo kilęs skandalas dėl LFF noro licencijuoti, apdrausti ir apmokestinti visus futbolo mėgėjus. SFL komandos netgi svarstė variantą trauktis iš LFF struktūros.

Tai LFF vadovui būtų labai ne į naudą „pilietiniame kare“, kadangi demokratiškai susitvarkiusi VRFS yra galima jo proteguojamų demokratinių reformų valdyme rėmėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)