Išsiuntinėjo laiškus

Jeigu nacionalinė futbolo rinktinė aikštėje būtų tokia gudri ir manevringa kaip ją už virvučių tampantys kabinetų veikėjai, FIFA reitinge Lietuva sparčiai artėtų link viršūnės.

Likus kelioms valandoms iki suplanuoto E. Eimonto susitikimo su žurnalistais LFF pirmasis viceprezidentas Vidmantas Butkevičius vykdomojo komiteto nariams išsiuntinėjo laišką, kuriuo pasistengta užbėgti už akių federacijos vadovo žinutei.

Pastarasis nusprendė pasipriešinti patiriamam spaudimui ir paskelbė atsiimantis savo atsistatydinimo pareiškimą.

Tuo metu jį į šoną stūmusi frakcija per V. Butkevičių atskleidė kortas – įvardino, dėl ko E. Eimontas prieš dvi savaites pasidavė ir buvo pradėjęs rinktis daiktus.

Laiško kopija pasiekė ir DELFI redakciją.

Posto nepakanka

Tuomet į kampą LFF prezidentą spraudė vykdomojo komiteto nariai V. Butkevičius, Stasys Stankus, Artūras Krukis ir LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas.

Pats E. Eimontas teigė, jog susitikime dalyvavo ir daugiau formalių pareigų LFF neužimančių asmenų, bet jų pavardžių neatskleidė.

„Tai buvo, pavadinkime, tam tikri mediatoriai“, – sakė 41-erių kėdainietis.

Anot jo, grupelė įtakingiausių vykdomojo komiteto narių iškėlė ultimatumą.

„Turi būti stabdomos reformos, atsisveikinama su kai kuriais darbuotojais, o mano įgaliojimai valdyti organizaciją perduoti generaliniam direktoriui. Priešingu atveju per spaudą būtų paskelbta, kad elgiuosi neetiškai, neefektyviai valdau federacijos resursus.

Man krėslo nereikia, nenoriu būti simbolinis prezidentas, už kurį sprendžia kiti. Nusprendžiau pasitraukti, kad pastaraisiais metais kiek pagerėjęs federacijos įvaizdis vėl nebūtų maišomas su žemėmis. Kita priežastis – asmeninė: nenorėjau, kad taip skalbiant marškinius mano šeima kentėtų, tuo labiau, kad žmona trečią mėnesį nėščia, laukiasi ketvirto vaiko“, – pasakojo E. Eimontas.

Edvinas Eimontas

Jo teigimu, buvo susitarta, kad abi pusės nekomentuos aplinkybių.

„Bet jau kitą dieną sužinojau, kad federacijos darbuotojams ir išorės partneriams esu juodinamas. Jiems reikėjo ne vien prezidento krėslo, jiems reikėjo ir sunaikinti mano vardą, reputaciją, pasmerkti ir sumenkinti visus pokyčius, kurie dabar įsibėgėja“, – tvirtino E. Eimontas.

Tad kokiais ginklais apsikarstęs šį karą pradėjo vykdomojo komiteto flangas, pergyvenęs ne vieną LFF prezidentą?

Skolos ir nuostoliai

E. Eimontas buvo apkaltintas slepiantis realią federacijos finansinę situaciją.

„Mano asmeniniu požiūriu, ji yra blogiausia per visą mano futbolo patirtį“, – laiške kolegas iš vykdomojo komiteto bandė šokiruoti V. Butkevičius.

Pastarasis pateikė tokius duomenis: esą visas LFF turtas užstatytas, 2,5 mln. eurų kredito linija „išsekusi“, o federacijos valdomos įmonės veikia nuostolingai.

Konkrečiau, viešoji įstaiga „Futbolo projektai“ beveik išnaudojo LFF skirtą 2,2 mln. eurų paskolą, o bendrovė „Sporto medicinos centras“ patyrė 170 tūkst. eurų nuostolių.

„Federacija turi padalinį, kurio tikslas daug metų buvo generuoti papildomas pajamas, ieškoti rėmėjų. Reali situacija tokia, kad darbuotojai gauna atlyginimus, tačiau nieko neuždirba, ir vienintelė prezidento viltis lieka pastovūs mokėjimai iš UEFA ir FIFA“, – rašė V. Butkevičius.

Tuo metu E. Eimontas teigė, kad jo „prokurorai“ tirština spalvas, o bendras 7 mln. eurų federacijos biudžetas yra „pakankamai tvarus, kad visos numatytos programos būtų vykdomos“.

„Taip, visi žino, kad mūsų pinigų srautai banguoja, pagrindinės įplaukos gaunamos antroje metų pusėje. Bet skolos, kurios buvo prieš man tampant prezidentu, 37 proc. didesnės už tas, kurios yra dabar. Kalbos, kad federacija nemoki, absoliučiai neteisingos. Vykdomojo komiteto nariai bet kada gali susipažinti su informacija, kasmetinių auditų išvadomis, jiems tereikia užsinorėti“, – kalbėjo LFF vadovas.

Skaičiavo uždarbius

Dar didesnį akmenį V. Butkevičius metė į E. Eimontą dėl pastarojo atlyginimo.

Neva LFF prezidentas uždirba daugiau nei patvirtino vykdomasis komitetas, kuris E. Eimontui nustatė tokią pačią algą kaip jo pirmtako Juliaus Kvedaro. Remiantis pateikiamais duomenimis, pastarasis 2015 metais vidutiniškai kas mėnesį gaudavo po 3300 eurų atskaičius mokesčius.

Julius Kvedaras

„Apie tai žinojau anksčiau, bet negalėjau patikėti ir nesiryžau viešai kelti, kol neatsirado konkretus to įvykio liudininkas. Buvo suklastotas posėdžio protokolas, padidinant savo atlyginimą. Mano žiniomis, jam (E. Eimontui – DELFI) skiriami dar ir kažkokie priedai. Tokiu būdu prie 4000 eurų atlyginimo „į rankas“ kas mėnesį papildomai yra išmokama keliais tūkstančiais daugiau. Kaip, pavyzdžiui, gruodį – 6900 eurų, sausį – 4300, vasarį – 5700“, – tikinama V. Butkevičiaus laiške.

Priduriama, kad LFF kanceliarijos vadovė Aida Ulčinienė gauna 2200 eurų atlyginimą atskaičius mokesčius, o rinktinės treneriams, kurie „kuria futbolą ir atlieka organizacijos misiją, net nėra garantuojamas nuolatinis atlyginimas“.

„Tai netiesa, – apie tariamai suklastotą vykdomojo komiteto posėdžio protokolą atsiliepė E. Eimontas. – Po tokio mesto kaltinimo aš pats inicijavau procedūros pakitimus, kad posėdžio protokolus pasirašytų ne tik prezidentas, bet ir vienas vykdomojo komiteto narių. Be to, turiu darbo sutartį, kurią pasirašiau ne tik aš pats, bet ir pirmasis viceprezidentas (V. Butkevičius – DELFI), ir joje atlyginimas yra toks, kaip posėdžio protokole. Apskritai, kiek man žinoma, esu pirmasis prezidentas, kuris padarė taip, kad jo atlyginimą tvirtintų vykdomasis komitetas. O mano atlyginimo dydis su visais priedais yra toks pat kaip ankstesnio prezidento.“

Ieško paslėptų galų

LFF prezidentas skandinamas ir svarmeniu, kuris jau buvo sviestas į viešąją erdvę

Balandžio pradžioje „Kauno dienoje“ pasirodė publikacija, kurioje E. Eimontas sietas su iš Lietuvos sprukusiu Vladimiru Romanovu. Kadaise bene svarbiausia figūra šalies futbole buvusio bankininko aplinkos žmogumi įvardintas ir E. Eimonto LFF plėtros vadovu paskirtas Vytautas Žirgutis.

Teigta, kad pastarojo konsultacijų bendrovė nedetalizuotais ryšiais susijusi su kita įmone „Astra Minerva“, kuri už 42 tūkst. eurų LFF parengė „Sporto medicinos centro“ galimybių studiją.

E. Eimontas tvirtino, kad studijai tikslinį finansavimą skyrė FIFA, o jos autoriai pasirinkti konkurso būdu.

„Tą galimybių studiją FIFA paskui išsiuntinėjo kitoms nacionalinėms federacijoms kaip tokių medicinos centrų steigimo pavyzdį. Medicina dabar yra ypač svarbi sporto dalis. Vakarų Europos šalyse tokios investicijos yra daromos, verslo planą patvirtino LFF vykdomasis komitetas. Deja, mums nepasisekė centrui gauti ES paramos. Galvojame, ką daryti toliau, bet aš pats esu įsitikinęs šio projekto nauda ir sporto medicinos ateitimi“, – kalbėjo E. Eimontas.

Edvino Eimonto spaudos konferencija

Bet kokia ateitis laukia LFF ir viso šalies futbolo, įsitikinęs būti negali nei jis, nei kas nors kitas.

Tylaus partizaninio karo, kilusio dėl jėgų balansą pakeisti galinčios LFF įstatų reformos, fazė baigėsi.

Užvirė atvira kova, tad greta LFF būstinės Vilniuje artimiausiomis savaitėmis gali būti išrikiuota dar ne viena sunkiosios artilerijos baterija.

Kuomet E. Eimontas pirmadienį žurnalistams dėstė skandalo chronologiją, LFF stadione už jo kabineto lango treniravosi tarptautiniam turnyrui besirengianti Lietuvos merginų (iki 18 metų) rinktinė.

Ar Edgaro Jankausko auklėtiniams pasaulio čempionato atrankos rungtynes su slovakais birželio 10 d. taip pat teks žaisti švilpiant sviediniams?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)