Tarp vyrų po metų pertraukos vėl čempiono titulą iškovojo Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) 6-os rinktinės eilinis Svajūnas Ambrazas, kuris distanciją įveikė per 1 val. 6 min. 6 sek. Antrą vietą užėmė KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-os rinktinės karys savanoris Aidas Barkauskas, kuris nuo lyderio atsiliko 2 min. 47 sek. Trečia vieta atiteko jau 11-ą kartą Lietuvos kariškių orientavimosi sporto pirmenybėse dalyvavusiam vyresniam eiliniui Regimantui Kavaliauskui. Telšiškis priklauso tai pačiai kuopai, kaip ir nugalėtojas ir nuo jo atsiliko 3 min. 6 sek.

Pats nugalėtojas S. Ambrazas yra itin patyręs orientacininkas iš Šiaulių „Sako“ klubo. Pašnekovas pasakojo, kad kai tik jis pradėjo užsiimti šiuo sportu (maždaug 1977-ais metais – red past.), buvo sudaryta itin mažai sportinių žemėlapių. Todėl orientavimosi pagrindus ir sutvėrė darbas su ne visada tiksliais, visai kitokio braižo topografiniais žemėlapiais.

„Labai svarbu skaičiuoti dvižingsnius, kai vietovė nėra tiksliai nubraižyta žemėlapyje, privalai žinoti atstumą, kurį nubėgi“, – akcentavo S. Ambrazas, kuris teigė skaičiuojantis atstumą dvižingsniais – po 40-ies žingsnio porų įveikia apie 100 metrų.

Moterų grupėje ant pakylos lipo KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-os rinktinės karės. Greičiausia buvo Lauryna Daukšaitė, iškart po jos rikiuojasi Gabrielė Andrašiūnienė, o trečią vietą iškovojo Patricija Babrauskaitė.

Sudėjus geriausius 4-ių komandos narių rezultatus, bendroje įskaitoje ant aukščiausio podiumo laiptelio lipo pernai vicečempionų titulą iškovojusi KASP Prisikėlimo apygardos 6-a rinktinė kartu su S. Ambrazu, R. Kavaliausku, Vitalijumi Petruliu ir Egidijumi Buožiu.

Antrą vietą užėmė daugiausiai bendroje įskaitoje moterų turėjusi komanda – KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-os rinktinės kariai: G. Andrašiūnienė, L. Daukšaitė, vyresnysis leitenantas Tomas Grabauskas ir Aidas Barkauskas. Kaip ir praėjusiais metais, trečią vietą komandų įskaitoje užėmė KASP Dainavos apygardos 1-os rinktinės kariai savanoriai Mindaugas Stulgys, Marius Vymeris, Martynas Valaitis ir Egidijus Leliašius.

Karinio topografinio orientavimosi ypatybės

Kiekvienas dalyvis varžybas pradėjo atskiru startu, kurios ilgis pagal oro liniją siekė 7,9 kilometrus su 9 kontroliniais punktais trasoje. Tačiau tai buvo toli gražu ne pasibėgiojimas patogia, sportininkams įprasta apranga. Visi dalyviai privalėjo dėvėti kario uniformą ir batus, kurių poros svoris priklausomai nuo modelio kartais siekia virš 3 kilogramų. Trasa driekėsi ne per gražią žaliąją miško paklodę – optimaliausiu variantu distanciją buvo galima įveikti nubėgus 11,5 kilometro, mažiausiai du kartus kirtus Judrės upę bei neišvengus Kazlų Rūdos miško tankmėse telkšančių pelkių.

Negana to, dalyviams duoti žemėlapiai – kariniai topografiniai, kur yra ne visai tiksliai sužymėti orientyrai, tad kariai tikrai galėjo pasikliauti tik savo kompasu, pagrindiniu reljefu bei kas kilometrą nužymėtomis proskynų kvartalinių lentelėmis.

50-os pasaulio kariškių žaidynės šiemet vyks Suomijoje birželio 10-16 dienomis, kur orientavimosi sporto disciplinoje varžysis ir pajėgiausi Lietuvos kariai orientacininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)