Rinktinės sudėtyje tėra keletas naujokų, kurie nėra matę, kas tai pasaulio čempionatas ir ką reiškia per septynias dienas žaisti penkis mačus.

Šios komandos kovas įdomu bus stebėti visų šalies regionų vaikų komandų atstovams, kadangi rinktinėje yra visų didžiųjų ledo ritulio mokyklų atstovai – vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai ir elektrėniškiai. Nuolat keletą žaidėjų turėdavę rokiškėnai stabtelėjo ir jaunių rinktinės žaidėjų artimiausiu metu nenusimato, rinktinės narius dar tik augina šiauliečiai.

Šioje rinktinėje dominuoja vilniečiai, kurių dešimt ledo ritulį žaidžia ar pradėjo žaisti Vilniaus „Geležinio vilko“ klube. 16-mečiai Tadas Ramanauskas, Nikodemas Numavičius ir 15-metis Timonas Mažulis praėjusį sezoną žaidė nacionalinės vaikų lygos čempionate, o su vyrų komanda grūmėsi ir šalies pirmenybėse.

Aštuoni žaidėjai atstovauja Elektrėnams, tiesa, ne visi pirmis žingsnius žengė šiame mieste.

Žiūrėdami į Lietuvos rinktinės sudėtį, kartu su mūsiškiais čempionate žaisiantys estai iš anksto siunčia pagyras, iš nuostabos kraipydami galvas ir ieškodami silpnų vietų. Estų manymu, devyni U-20 rinktinės žaidėjai, kurie Taline prieš tris mėnesius padėjo Lietuvai laimėti II diviziono turnyrą ir pakilti į pirmą, yra geriausias stiprios rinktinės rodiklis.

Kaimynai giria ir vartininką Elviną Karlą, kuris šį sezoną žaidė Baltarusijos jaunimo ir Lietuvos čempionatuose ir pasirodė neprastai.

Tiesa, vienas dalykas dvidešimtmečių rinktinėje būti trečio ar ketvirto penketo žaidėju ir rūpintis savo vartų saugumu daugiau nei reikalais prie varžovų, kitas bus Korėjoje. Ignotas Ragas, Laisvydas Kudrevičius, Patrikas Misiukas ir Dino Mukovozas – puolėjai, kurie turės vesti jauną lietuvių kariauną į priekį. Beje, tik Elektrėnų „Energijos“ žaidėjas L. Kudrevičius ir paskutiniu momentu į auksinę U-20 rinktinę nepakliuvęs Vilius Bučys bus du rinktinės aštuoniolikmečiai, nes visi kiti žaidėjai yra jaunesni. Vartininkas E. Karla iš čempionato grįš tiesiai prie 18-o gimtadienio stalo.

Dar vienas konkurentus bauginantis faktorius – galingi Lietuvos U-18 rinktinės gynėjai. Tomašas Krukovskis U-20 rinktinėje žaidė pirmame penkete, Kostas Gusevas antrame, 16-metis Arvidas Domeika – trečiajame, o Dominykas Motiejūnas su Pauliumi Macijausku - ketvirtame. Tačiau ir gynybos redutuose žaidėjus slėgs visai kita atsakomybė ir iš šių ledo ritulininkų bus reikalaujama gerokai daugiau.

Minėti L. Kudrevičius ir K. Gusevas taps šios rinktinės rekordininkais, mat artėjantis čempionatas jiems bus jau penktas abiejose jaunimo rinktinėse. O K. Gusevas ir T. Krukovskis apskritai patirs savotišką „deja vu“ ir sieks viską pakartoti iš naujo. Abu jaunuoliai dar 2014 metais Damfryje (Didžioji Britanija) U-18 rinktinės sudėtyje laimėjo II diviziono A grupės auksą.

Žiūrint į rinktinę iš kitos pusės – rinktinėje žais net šeši penkiolikmečiai, o pirmą kartą į rinktinę savo žaidėją delegavusio Klaipėdos HC „Klaipėda“ klubo puolėjas 14-metis Eimantas Noreika jau dabar gali lagamine ruošti vietą jauniausio čempionato žaidėjo prizui. Tik kroatai išplėstiniame sąraše turi du 14-mečius, tačiau jie abu yra vyresni už lietuvį ir dar neaišku, ar jie pateks į rinktinę.

Klaipėdietis galėtų pretenduoti į visų laikų Lietuvos rekordą kaip jauniausias žaidėjas rinktinėje, tačiau pagal šį rodiklį jis nusileidžia Edvinui Boroškai ir Ilja Četvertakui, kurie 2012 metais U-18 čempionate žaidė 14-os metų, o I. Četvertakas tik sulaukęs 15-os tais pačiais metais žaidė ir U-20 rinktinėje. 14-os metų rinktinėse jau žaidė ir T. Krukovskis ir K. Gusevas.

E. Noreika lemiamo vaidmens Korėjoje nevaidins, o ir žaidybinio laiko niekas jam garantuoti negali, tačiau žaidėjas - Lietuvos ledo ritulio ateitis.

Dabartis tokia, kad ši jauna, tačiau ne vieną čempionatą mačiusių žaidėjų turinti rinktinė paliko dvejopą įspūdį. Popieriuje komanda galinga, aikštelėje atrodė prastai. Dvejos draugiškos rungtynės su Latvijos HS „Riga 2001“ klubu pademonstravo, kad dirbti yra ties kuo. Ir dirbti reikės daug. Nei tarpusavio supratimo iš žvilgsnio gynyboje, nei suderinto puolimo rinktinė nepademonstravo.

„Žaidėjai labai stiprūs individualiai, tačiau dar reikia daug noro ir pastangų, kad būtume stiprūs kaip komanda. Noriu išskirti gynybos liniją, nes nuolat turėdavome problemų su gynėjais. Dabar matome tikrai pajėgius, tiek gynyboje, tiek puolime galinčius žaisti gynėjus. Vartininkas E. Karla taip pat turi būti tvirtas gynybos ramstis. Puolime turime gerų atlikėjų, tačiau to nematėme per draugiškas rungtynes. Tikiuosi, treneriai viską sustatys į savo vietas, o žaidėjai vykdys užduotis ir čempionatas bus puikus“, - rinktinę apibūdino asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentas Petras Nausėda.

Čempionato startas laukia sunkus. Pirmos rungtynės bus su Korėja, kuri sau negali leisti net 15-mečių savo rinktinėje, bus vienas svarbiausių faktorių.

Dviem dienom anksčiau į čempionatą skrendantys lietuviai trečiadienį per pietus pakils skrydžiui į Stambulą, o Turkijos megapolyje praleis 10 valandų. Ketvirtadienį pusę dviejų nakties laukia devynių su puse valandos skrydis į Seulą ir Korėjos sostinė bus pasiekta 17 val. vakaro vietos laiku. Į Gangneungą, kur vyks čempionatas, teks važiuoti kelias valandas autobusu ir viešbutyje rinktinė pasirodys apie devintą valandą vakaro. Užmigti, kai namų laikas tuo metu bus 3 – 4 valanda po pietų, bus nelengva.

Penktadienis ir šeštadienis bus tomis lemiamomis dienomis, kai reikės atsibusti ryte ir laiku eiti miegoti vakare. Sekmadienį 12 val. vietos laiku laukia sunkus mačas su Korėja 6.000 žiūrovų talpinančioje Kwandongo ledo ritulio arenoje.

Lietuvoje bus 6 valanda ryto. Korėjiečiai žada tiesiogines čempionato transliacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)