Biatlonininkai dėl komandinių kelialapių į Pjongčangą kovojo devyniuose pasaulio taurės etapuose bei pasaulio čempionate.

20 geriausiai pasirodžiusiu šalių įgijo teisę į olimpiadą deleguoti po penkis-šešis biatlonininkus, o 21-22 pozicijas užėmusios komandos iškovojo po dvi vietas. Tiek vyrai, tiek moterys Nacijų taurės įskaitoje užėmė 22-ą vietą.

„Žiūrint į mūsų galimybes ir perspektyvą, pasiektas rezultatas yra tikrai neblogas. Iškovoti keturi kelialapiai galbūt ir atspindi realią situaciją, – sakė Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas. – Noras iškovoti maksimalų kvotų skaičių buvo pozityvus dalykas.

Pasiekimas yra tikrai geras – dvigubai daugiau dalyvių nei prieš tai buvusiose olimpinėse žaidynėse. Tvirtas žingsnis į priekį.“

Didžiąją sezono dalį Lietuvos vyrų komanda žengė 21-22 vietose ir bandė prasibrauti į 20 poziciją, kuri suteiktų teisę olimpinėse žaidynėse debiutuoti ir estafetės komandai.

20-i liko suomiai (3202 tšk.), už jų – latviai (3152 tšk.), lietuviai (2988 tšk.) ir be komandinių kelialapių likę lenkai (2739 tšk.).

20-ą poziciją tarp moterų įtikinamai užėmė Pietų Korėjos biatlonininkės (3051 tšk.), kurias į priekį tempė natūralizuotos rusės. 21-os liko slovėnės (2969 tšk.), o dėl 22 vietos kovojo Lietuvos ir Estijos biatlonininkės.

Dar penktadienį 20 taškų pirmavo estės, tačiau lietuvaitės atsigriebė paskutiniame sezono sprinte: ten Natalija Kočergina užėmė 43 vietą, Natalija Paulauskaitė – 86-ą, Diana Rasimovičiūtė – 89-ą, o estės Johanna Talihaerm – 74-ą, Meril Beilmann – 93-ią, Kadri Lehtla – 99-ą.

Lietuvės sezoną baigė surinkusios 2737 taškus, o estės – su 2692 taškais, tad Pjongčango žaidynėse debiutuos ir Lietuvos mišrios estafetės komanda.

„Penktadienį po finišo, kai buvo aiškūs Nacijų taurės taškai, džiaugsmo komandoje netrūko. Nuo ryto jautėme įtampa, visi buvo įsitempę, nervingi.

Atsilikimas buvo nedidelis, o sprinto išvakarėse sužinojome, kad estai iš JAV atsivežė per visą sezoną stabiliausiai startavusią J.Talihaerm. Estai metė paskutinius kozirius, nes jau prieš tai buvusiame pasaulio taurės etape pajautė, kad gali mus įveikti“, – pasakojo A.Daugirdas.

Pagrindine komandinės pergalės vinimi LBF prezidentas įvardijo N. Kočerginą. Sportininkė sužibėjo ne tik penktadienį: šį sezoną ji net keturis kartus sprinto varžybose pateko į Top-60, taip iškovodama teisę startuoti persekiojimo rungtyse.

„Natalijos Kočerginos pasirodymas sprinte lėmė mūsų atitrūkimą nuo esčių. Estai mus pasveikino su komandiniu kelialapiu ir sakė, kad pasisekė stipresnėms. Iškart po varžybų nuotaikos buvo visai kitos – visi džiaugiasi, kalba, juokauja. Nuslūgo akmuo nuo širdies“, – džiaugėsi A. Daugirdas.

Vis dėlto sėkmingi startai šį sezoną vietos olimpinėje rinktinėje dar negarantuoja: kam atiteks kelialapiai į olimpiadą paaiškės kitąmet. Pasak A.Daugirdo, į Pjongčangą vyks tie biatlonininkai, kurie rodys geriausius rezultatus olimpinio sezono metu.

„Dar anksti kalbėti, kaip vyks atranka tarp lietuvių. Aišku tik tai, kad į olimpines žaidynes vyks tie, kas bus geriausios sportinės formos. Turi būti sportinis principas ir važiuos tas, kas bus stipriausias, – teigė A.Daugirdas. – Visko gali būti – traumos, ligos, ko, žinoma, norime išvengti. Komandiniai kelialapiai todėl ir gerai, kad kažkam netikėtai nutikus galime pakeisti biatlonininką kitu.“

Vieninteliu Lietuvos biatlonininku iškovojusiu asmeninius pasaulio taurės taškus šį sezoną buvo Tomas Kaukėnas. Lietuvis į geriausiųjų 40-uką prasibrovė triskart ir visus – sprinto rungtyse: penktame pasaulio taurės etape Rūpoldinge T. Kaukėnas užėmė 32 vietą, aštuntame pasaulio taurės etape Kontiolahtyje buvo 28-as, o pasaulio čempionate Hochfilcene – 31-as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)